YEAR 2018 IN BOOKS

Ahoj!
zdroj
Přeji vám krásný poslední den roku 2018! Nejspíš nejsem jediná, kdo si ještě pořádně nezvykl na psaní osmičky a už aby se učil devítku. Já na tom tedy tak jsem, ale jako vždy se na nový rok opět hrozně moc těším. Tak nějak vím, co zhruba od roku 2019 očekávat. Poslední roky pro mě byly dost náročné, hlavně kvůli škole, protože gympl, na který chodím, opravdu není úplně jednoduchý (alespoň pro mě tedy ne) a moc dobře vím, že první polovina nového roku bude stejná, ne-li horší. Čeká mě totiž maturita, ještě předtím v lednu zkouška z angličtiny, přijímačky na vysokou a taky bych ráda prošla z matiky, takže rozhodně budu mít co na práci. Ale doufám, že potom konečně přijde ta chvíle, kdy mi spadne obrovský kámen ze srdce a budu mít na chvíli prostě pokoj. Bude to taky poslední roku, kdy budu ještě náctiletá, což mě trochu děsí. Ale tím se tu radši nebudu zaobírat. Samozřejmě jsou i věci, na které se v příštím roce neskutečně těším. Jako třeba koncert Eda Sheerana! Nebo několik měsíců prázdnin! Nebo nějaké to cestování, které doufám uskutečním! A doufám, že toho bude ještě víc.


Teď bych se konečně vrhla na zhodnocení toho, jaký byl rok 2018 po knižní stránce. Musím říct, že ačkoliv jsem svůj cíl o pár knih překročila, stejně jsem doufala, že to bude trochu lepší. Nicméně obzvlášť teď koncem roku jsem to čtení opravdu moc nestíhala a dokonce ani v létě jako bych se nedokázala nějak pořádně začíst. Ale co, dohromady jsem přečetla 72 knih a přece jen, mohlo to být mnohem horší. Nastavila jsem si cíl 70 knih  asi to nechám tak i na příští rok. Letos jsem přečetla dohromady zhruba 22 000 stran, přičemž ale nejkratší "knihou" byla povídka Harry Potter: The Prequel se čtyřmi stranami a nejdelší byly Sophiina volba se 720 stranami a Dvůr křídel a zmaru se 717 stranami. Jako vždy vám tu nejdřív dám přehled toho, co jsem v jakém měsíci přečetla, a následně se pokusím vybrat deset nejlepších knih, což nebude vůbec jednoduché.

KNIHY, KTERÉ JSEM PŘEČETLA

Leden 2018
Po tvém boku (Kasie West)
Jana Eyreová (Charlote Brontë)
Zrádné srdce (Mary E. Pearson)
Má lady Jane (Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows)

Únor 2018
Vášeň, co do rána zchladne (František Gellner)
Jsem roztříštěná (Tahereh Mafi) - rereading
Pýcha a předsudek (Jane Austen)
Milk and honey (Rupi Kaur)
Můj život u sousedů (Huntley Fitzpatrick)
Sama sobě majákem (Kateřina Rezková)
Krysař (Viktor Dyk)


Březen 2018
Dlouhé stíny (Leila Meacham)
Jsem zlomená (Tahereh Mafi) - rereading
Jsem rozohněná (Tahereh Mafi) - rereading
Unite me (Tahereh Mafi) - rereading
Restore me (Tahereh Mafi)

Duben 2018
Dvůr křídel a zmaru (Sarah J. Maas) - rereading
Sníh nebo popel (Sara Raasch)
Prach a popel (Jenny Han, Siobhan Vivian)
Temná krása (Mary E. Pearson)


Květen 2018
R.U.R. (Karel Čapek)
Kletba krve (Martina Hohenberger)
Spalovač mrtvol (Ladislav Fuks)

Červen 2018
Věž úsvitu (Sarah J. Maas)
Jozova Hanule (Květa Legátová)
Stříbrná zátoka (Jojo Moyes)
Spoutáni magií (Richelle Mead)
Báječná léta pod psa (Michal Viewegh)
Továrna na sny (Anie Songe)
Poslední oběť (Richelle Mead)

Červenec 2018
When Dimple met Rishi (Sandhya Menon)
Nezapomenutelná cesta (Nicholas Sparks)
Cinder a Ella (Kelly Oram)
Na lovu (Meagan Spooner)
Utrpení mladého Werthera (Johann Wolfgang von Goethe)
Nejkrásnější (Marissa Meyer)
Něco skutečného (Erin Watt)
Povídky z jedné kapsy (Karel Čapek)
Povídky  druhé kapsy (Karel Čapek)
Padlý dědic (Erin Watt)

Srpen 2018
Zvoník u Matky Boží (Victor Hugo)
Batman: Nightwalker (Marie Lu)
Rozmarné léto (Vladislav Vančura)
Příběh dvou staletí (Rachel Harris) - rereading
Led nebo oheň (Sara Raasch)
Francouzská jízda (Ivana Peroutková)
Smrt krásných srnců (Ota Pavel)
Šťastně až navěky (Kelly Oram)
Sophiina volba (William Styron)
Hrdý Budžes (Irena Dousková)


Září 2018
Geekerella (Ashley Poston)
Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde)
Podzim, na který nezapomenu (Robin Constantine)
Žítkovské bohyně (Kateřina Tučková)


Říjen 2018  
Společenstvo prstenu (J. R. R. Tolkien)
Catwoman: Soulstealer (Sarah J. Maas)
Proměna (Franz Kafka)

Listopad 2018
Magonie (Maria Dahvana Headley)
451 stupňů Fahrenheita (Ray Bradbury)
Jmenuju se Tomáš (Ota Kars)
Prohnilé království (Erin Watt)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (Jára Cimrman)

Prosinec 2018
Mráz nebo noc (Sara Raasch)
Audience (Václav Havel)
Harry Potter a kámen mudrců - ilustrovaná edice (J. K. Rowling, Jim Kay) - rereading

11 NEJLEPŠÍCH KNIH ZA ROK 2018
Ve druhé části článku jsem se pokusila vybrat deset nejlepších knih, které jsem letos přečetla. Já jsem opravdu velmi nerozhodný člověk, a proto je pro mě tento článek vždycky neskutečně náročný. A jak vidíte, o těch deset knih jsem se opravdu jen pokusila, nakonec jich prostě musí být jedenáct, protože víc zúžit už ten výběr nešel. Několik skvělých knih jsem z původního výběru musela dát pryč, protože se mi sem prostě nevešly, ale na těch deset už to prostě nedám. A jako vždy, řazení je čistě náhodné, to už byste po mně chtěli opravdu moc :) Tak jdeme na ně!

11. HRDÝ BUDŽES (Irena Dousková)
Letos jsem ve velké míře četla vedle beletrie i klasickou literaturu a knihy do povinné četby a ačkoliv mě ne každá až tak zaujala nebo se mi nečetla úplně nejlépe, našla jsem mezi nimi i pár opravdu skvělých knih. Z těch úplně nejlepších mi tu ještě chybí Obraz Doriana Graye, který se mi tu už prostě nevešel, tak ho alespoň zmiňuji. Nicméně z českého rybníčku se mi opravdu neskutečně moc líbila kniha Hrdý Budžes. To jsem čekala už dopředu, ale v závěru byla má očekávání ještě předčena. Celou knihu jsem se snad jen smála příhodám, které se hlavní hrdince Helence děly a které si ona sama většinou vykládala úplně jinak, než co ve skutečnosti znamenaly. To je také to, co na knize a autorce velice obdivuji - jak se dokázala vžít do malého dítěte za doby komunismu a jak, podle mě naprosto mistrně, to trefila. Ať už máte maturitu za sebou nebo ne, tuto knihu rozhodně doporučuji všem.

10. UTRPENÍ MLADÉHO WERTHERA (Johann Wolfgang von Goethe)
Rozhodně jsem sem musela zařadit i tuto poněkud depresivnější knihu, která se mě ale velmi hluboce dotkla. Goethe v knize tak dokonale a věrohodně vylíčil Wertherovu nešťastnou lásku, jeho žal a utrpení a já hltala každé slovo. Přestože je kniha poměrně krátká, neskutečně se mi líbala a při čtení příběhu mi pukalo srdce. Kromě toho je příběh i přes jeho stáří podle mě velmi čtivý a i když má rozhodně depresivní nádech, zase si nemyslím, že by poté člověk několik dní smutnil - zkrátka bere věci tak, jak jsou. Do svého maturitního seznamu jsem si knihu prostě musela zařadit a vím, že jsem ji rozhodně nečetla naposledy.


9. JANA EYREOVÁ (Charlotte Brontë)
My sice na seznamu povinné četby Janu Eyreovou nemáme, ale přesto jsem si ji letos přečetla a rozhodně nelituji. Kniha se mi četla tak nádherně, užívala jsem si každé slovo, a to jak dialogy a akci, tak popisné části, a s Janiným životem jsem se naprosto sžila. Bavilo mě bez rozdílu období Janina dětství jako sirotka doma a v dívčí škole i období, kdy konečně dospěla a vydala se vstříc dobrodružstvím - a do cesty se jí připletl pan Rochester, který jí ještě pořádně zamotal život. S Janinými pocity jsem se dokázala dost dobře ztotožnit a stejně jako Utrpení mladého Werthera, i tato kniha se mě dotkla hluboko u srdce, a proto si své místo v tomto seznamu nepochybně zaslouží.



8. PÝCHA A PŘEDSUDEK (Jane Austen)
Je až ostuda, že já, jakožto největší romantik, jsem až dosud nečetla žádnou knihu od Jane Austen. A bohužel zatím zůstalo jen u Pýchy a předsudku, nicméně to doufám v příštím roce napravím, protože tato kniha mě naprosto okouzlila. Líbilo se mi, jak není příběh jen plochým vyprávěním o pocitech zamilované dívky, ale Elizabeth je pořádně tvrdohlavá a rozhodně nehodlá panu Darcymu padnout kolem krku jen tak. Tady mě taky vedle samotného příběhu bavily i popisné části, protože se vše přece jen odehrávalo na anglickém venkově a to je prostě nádhera. A opravdu můžu říct, že pro romantiky a snad i ne-romantiky je příběh nádherným pohlazením po duši a já upřímně doufám, že takhle krásné budou i další romány autorky, které bych si ráda přečetla.


7. CINDER A ELLA (Kelly Oram)
Cinder a Ella je kniha a potažmo duologie, která se na seznam prostě dostat musela. Z asi tří retellingů, které jsem letos přečetla, byl právě tento můj nejoblíbenější a já neskutečně ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem tuto nádhernou YA contemporary četla. Popelka byla odjakživa moje oblíbená pohádka a já ji miluju a užívám si v jakékoliv formě. Hlavní hrdinové mi ihned přirostli k srdci, do Briana jsem se samozřejmě naprosto zamilovala a doufám, že se mi někdy naskytne příležitost si toto čtení zopakovat, protože to je opět příběh, který vás pohladí po duši i po srdci a naplní vás nádhernými a pozitivními pocity.



6. PROHNILÉ KRÁLOVSTVÍ (Erin Watt)
Letos jsem dočetla sérii Royalové, od které u nás vyšly poslední díly, a už jen jako poctu celé sérii jsem sem musela zařadit závěrečný díl.Říkám to pořád - tato série je moje jedno velké guilty pleasure, na které ale nedám dopustit. Neskutečně mě bavilo prožívat dramata rodiny Royalů a oddávat se jejich skandálům a mám pocit, že se k nim snad ještě někdy vrátím. Svou čtivostí tato série totiž dokáže každého zaručeně vytáhnout z reading slumpu a znovu v něm probudit chuť číst. A navíc, na odreagování prostě neexistuje nic lepšího.


5. NEZAPOMENUTELNÁ CESTA (Nicholas Sparks)
Po dlouhé době jsem se pustila také do dalšího Sparkse a jeho Nezapomenutelná cesta byla opět emocionálně naprosto vyčerpávající kniha, která mě na několik dní částečně vyřadila z provozu. A dokonce i po následném zhlédnutí filmu jsem byla ve stejném stavu. I přes svou útlost v sobě kniha ukrývá neskutečně dojemný a silný příběh, který je o to smutnější proto, že se přihodil tak mladým lidem - lidem v mém věku, se kterými jsem se mohla mnohem snáz ztotožnit. A své místo na seznamu toho nejlepšího za rok 2018 si kniha rozhodně zasloužila.  



4. RESTORE ME (Tahereh Mafi)
Jelikož letos vyšel dlouho očekávaný nový díl ze série Jsem roztříštěná, samozřejmě jsem si ho hned musela přečíst. A protože to byl tak nádherný návrat do světa mých oblíbených postav a celý děj pokračování se Tahereh tolik povedl, ihned jsem se do knihy zamilovala a od té doby nedočkavě vyhlížím další díl (který už se blíží!!). Restore me pro mě byl opravdový objev roku a hned po dočtení jsem věděla, že jde o jednu z nejlepších letošních knih. A fanouškům původní trilogie můžu říct, že o tohle by se podle mě neměli nechat připravit.

3. TEMNÁ KRÁSA (Mary E. Pearson)
Letos jsem přečetla poslední dva díly z trilogie Falešný polibek a protože mě tak překvapilo, jak moc se mi série líbila a že se záhy stala jednou z mých top fantasy, rozhodně musela mít zastoupení i v tom nejlepším za uplynulý rok. Série mi svou atmosférou částečně připomínala knihy Sarah J. Maas, což je jedna z mých nejoblíbenějších autorek, a to je určitě jeden z důvodů, proč jsem k ní tak přilnula. Postavy se mi dostaly neuvěřitelně pod kůži, k některým konkrétním postavám se neustále měnily mé postoje a nikdy jsme nedokázala pořádně odhadnout, jak události ať už celkově nebo pro určité postavy dopadnou - to se týká právě především posledního dílu Temná krása. Zároveň se s celým způsobem zakončení trilogie opravdu moc spokojená a na její čtení vzpomínám fakt ráda. A nejlepší zpráva pro mě je, že v originále autorce vyšla další kniha ze stejného světa, která sice na trilogii nenavazuje, ale alespoň se odehrává ve stejném světě! A třeba se v ní některé z postav mihnou, to už tedy nevím. Na tuto knih s názvem Dance of Thieves se tedy neskutečně těším a rozhodně si ji přečtu, ať už v češtině nebo angličtině.

2. POSLEDNÍ OBĚŤ (Richelle Mead)
V průběhu roku jsem přečetla také podstatnou část série Vampýrská akademie a naprosto si ji zamilovala. Takže je jasné, že alespoň poslední díl jako zástupce celé série tu nemohl chybět. Přestože má VA dohromady 6 dílů, dokázala si svou úroveň udržet od začátku do konce a nebyla tu jediná část, kdy bych se snad nudila nebo nebavila. Hlavní hrdinka Rose totiž dokáže z každé situace vytřískat nějakou nezapomenutelnou vtipnou hlášku a tím si mě okamžitě dostala. Autorka si připravila opravdu nabitý poslední díl, ve kterém se vystřídaly snad všechny možné scénáře - stejně jako v celé sérii. Všichni mí oblíbení hrdinové stvořili snad ten nejlepší závěr dokonalého příběhu a nejlepší zprávou pro mě je, že se s nimi ještě nemusím loučit, přinejmenším ne se všemi. Některým z nich se totiž dostalo své vlastní série, Pokrevní pouta, do které se doufám v příštím roce už opravdu pustím a neskutečně se těším.

1. VĚŽ ÚSVITU (Sarah J. Maas)
O Sarah J. Maas tu už zmínka byla a já dodám asi toto - kdykoliv v roce přečtu knihu od této autorky, je jasné, že v tom nejlepším z nejlepšího se rozhodně objeví. Odůvodnění toho je jednoduché - SJM je prostě spisovatelská bohyně, alespoň pro mě. Letos jsem od ní přečetla čtyři knihy, přičemž jedna byla rereadingem a ze zbylých tří jsem si do tohoto článku vybrala Věž úsvitu, tedy již šestý díl v sérii Skleněný trůn...který měl být původně novelou, ale nějak se to Sarah asi natáhlo a ona z knihy učinila plnohodnotný díl. Zároveň je ale specifický v tom, že se v něm vůbec poprvé neobjeví hlavní hrdinka Aelin, ale čtenář se vydá na cestu za uzdravením Chaola Westfalla, který byl zmrzačen poté, co ho kouzlem zasáhl bývalý král na severu. Proto jsem se taky trochu obávala, protože Chaol nikdy nebyl moje nejoblíbenější postava. Nicméně moje obavy se vůbec nenaplnily a já si celou knihu užila jako jakoukoliv jinou od autorky. Sarah zase ukázala to, co nejlépe umí, a je úplně jedno, s jakými postavami v příběhu pracuje - vždycky vás (nebo aspoň mě) dokáže naprosto dostat. Kniha je v sérii naprosto nezbytná a ač se v ní Aelin neobjeví, je opravdu důležité si ji přečíst, abyste pochopili, co se bude dít v posledním díle. And speaking of that - poslední díl!! Jestli je kniha, na kterou se v roce 2019 těším nejvíc, je to právě Kingdom of Ash, poslední díl v sérii. V originále vyšel letos na podzim a já už vážně uvažovala o tom, že si ho pořídím v angličtině, ale nakonec jsem se tedy rozhodla počkat na českou verzi, která by tu měla snad do léta být a já se jen modlím, ať to čekání vydržím. A asi můžu už teď říct, že vím, která kniha bude možní tím úplně nejlepším za rok příští.

Tak a je to. Právě jsem vám představila svůj rok 2018, alespoň co se té knižní stránky týče. Do nového roku vám všem přeji prostě jen to nejlepší, co nejvíc splněných přání, samozřejmě zdraví, protože to je to nejcennější, lásku, protože ta je stejně důležitá a štěstí, protože to se hodí vždycky. A samozřejmě - spoustu přečtených knih a objevených příběhů. Zkrátka co možná nejúspěšnější rok 2019! A já se na vás v tom novém roce budu těšit zase tady. Užijte si Silvestra a mějte se nádherně!

Ivett

2 komentáře:

  1. Přeji šťastný nový rok plný mnoha skvělých knih. Ať se ti vše podaří. Věřím, že maturitu zvládneš v pohodě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuji, i tobě přeji nádherný a úspěšný rok! :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.