WHEN DIMPLE MET RISHI (Sandhya Menon)

Původní název: When Dimple Met Rishi
Český název: -
Autor: Sandhya Menon
Série: -
Počet stran: 380
Nakladatelství: Simon Pulse
Překlad: -
Rok vydání: 2017 (EN)
Žánr: young adult, contemporary
Anotace: Dimple Shah has it all figured out. With graduation behind her, she’s more than ready for a break from her family, from Mamma’s inexplicable obsession with her finding the “Ideal Indian Husband.” Ugh. Dimple knows they must respect her principles on some level, though. If they truly believed she needed a husband right now, they wouldn’t have paid for her to attend a summer program for aspiring web developers…right?
Rishi Patel is a hopeless romantic. So when his parents tell him that his future wife will be attending the same summer program as him—wherein he’ll have to woo her—he’s totally on board. Because as silly as it sounds to most people in his life, Rishi wants to be arranged, believes in the power of tradition, stability, and being a part of something much bigger than himself.
The Shahs and Patels didn’t mean to start turning the wheels on this “suggested arrangement” so early in their children’s lives, but when they noticed them both gravitate toward the same summer program, they figured, Why not?
Dimple and Rishi may think they have each other figured out. But when opposites clash, love works hard to prove itself in the most unexpected ways.

Moje recenze:
Dimple je dívka indického původu, který jí neustále zasahuje do života - především očekáváním její matky, že se co nejdříve vdá a zasvětí svůj život péči o rodinu. To však ani nemůže být odlišnější od Dimpliiny představy o své budoucnosti - chce vystudovat vysokou školu, věnovat se své vysněné kariéře a rozhodně se v blízké době neplánuje vdávat. Naproti tomu Rishi k indické kultuře, ve které byl též vychováván, přilnul rozhodně lépe a má v plánu dodržovat tradice a nezklamat své rodiče. A to i přesto, že se třeba bude muset vzdát něčeho, co je pro něj možná ještě důležitější, ačkoliv to nepřiznává ani sám sobě. Když se Dimple a Rishi setkají na letním programu vysoké školy Stanford, neprobíhá to úplně snadno. Souhrou okolností se však stane, že spolu oba musí trávit čas a zjišťují, kolik se od sebe mohou naučit a jak si můžou navzájem pomoci. Dokáží oba zkombinovat rodinné tradice se svými sny a pocity, nebo si budou muset vybrat jen jedno?


zdroj
Hledáte-li perfektní, nenáročnou a oddechovou četbu na léto a nevadí-li vám angličtina (v opačném případě se spolu se mnou modlete, abychom se dočkali českého vydání), právě jste to našli. Přesně s tímto úmyslem jsem do knihy šla a přesně to jsem od ní taky dostala. A dokonce i něco navíc, protože přes své nenáročné young adult téma má kniha dle mého i trochu přidanou hodnotu - to proto, že máme možnost, jak jsou američtí teenageři, kterým je dokonce americká kultura bližší, stále ovlivňováni svým indickým původem. Nebudu předstírat, že jde o něco převratného, ale rozhodně to pro někoho (=pro mě) může být překvapující a alespoň já si o trochu víc vážím poměrů, ze kterých pocházím. Protože plánovat si v osmnácti svatbu... to bych opravdu nechtěla. 


“This is our life. We get to decide the rules. We get to say what goes and what stays, what matters and what doesn’t.”

Dimple mi okamžitě přirostla k srdci. Ne že bych s ní úplně ve všem souhlasila, ale líbí se mi, že má svou hlavu, svá přesvědčení a jde si za svým. Je vidět, že kvůli svému indickému původu občas opravdu trpí a to nejen tehdy, kdy se s mámou dohaduje o otázce manželství, ale i v případech, kdy má na její původ nejapné poznámky okolí. To se bohužel také stává a přesto, jak působí Dimple silná, v těchto případech za sebe nebojuje a prostě tyto situace přejde. Jinak má ale skutečně své sny, kterých se nehodlá vzdát a dělá pro ně všechno. Díky Rishimu se ale snaží některé své názory přehodnotit, což vyžaduje rozhodně spoustu sebezapření a o to ji mám radši. 


zdroj
Rishi je jeden z nejroztomilejších kluků, s jakým jsem se (nejen) v knihách kdy setkala. Působí tak nevinně, ale takovým způsobem, že je prostě typický lamač srdcí, i když mu ne vždy všechno vychází. V některých situacích mi ho bylo líto, přestože se mu ani nic nestalo - znáte ten pocit u některých postav? Rishi na rozdíl od Dimple ctí tradice, ve kterých byl vychován a má strach se jim jakýmkoliv způsobem vzepřít, aby nezklamal své rodiče. Proto to raději nedělí, a to i přesto, že kdyby se mohl věnovat tvorbě svých komiksů, rozhodně by byl v budoucnu šťastnější. To se zase Dimple snaží ukázat jemu - že by se měl snažit o dosáhnutí svých snů, protože přece má právo dělat v životě to, co ho baví. Už vidíte, jak skvěle se oba doplňují?


“But that was Rishi... he was like a pop song you thought you couldn't stand, but found yourself humming in the shower anyway.” 

Doufám, že jste z mého obšírného popisu pochopili, jak moc se mi příběh líbil. Asi je jasné, že se do sebe hlavní hrdinové zamilují, ale nic není jen tak a já si stále stojím za tím, že má příběh větší hloubku, než byste čekali. Kromě Dimple a Rishiho se zde objeví řada vedlejších postav, které samozřejmě nemají tolik prostoru, ale i tak se dokáží dostatečně projevit a zamíchat s příběhem. V knize se úžasným způsobem mísí city, tradice, sny, snaha Dimple zvítězit se svým návrhem aplikace v satnfordském letním programu (ano, ta je tu taky opravdu důležitá), rodina, přátelé... No zkrátka asi běžná young adult témata. A mně to tedy sakra bavilo. Ani angličtina zde pro jazykově trochu zdatné není žádný problém, a proto vám knihu obzvlášť na léto vřele doporučuji.

Moje hodnocení: 5/5

Jak jste na tom vy s knihami v angličtině? A četli jste třeba právě tuto?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.