TEMNÁ KRÁSA (Mary E. Pearson)

Původní název: The Beauty Of Darkness
Český název: Temná krása
Autor: Mary E. Pearson
Série: Kroniky pozůstalých
Počet stran: 509
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2016 (EN), 2018 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. 
Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. 
Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.

Moje recenze:
Lie s Rafem se sice podařilo utéct z Vendy, ale tím jejich cesta zdaleka nekončí. Spolu se Svenem, Orrinem a Jebem se snaží dostat se do Dalbrecku, zatímco jim jsou v patách Venďané - a možná i Komizar, u kterého není tak jisté, jestli Liiným smrtelným ranám podlehl. Lia ale více než po Dalbrecku touží po tom, dostat se konečně do Morrighanu a varovat je před zrádci ve vládě i před Komizarovým nebezpečím. Kvůli tomu se však dostává do střetu s Rafem, který rozhodně nemá v plánu vystavovat ji takovému nebezpečí. Lia si samozřejmě poroučet nedá a přestože Rafea miluje, záchrana svého lidu je pro nic stejně důležitá. Dokáže láska vládců dvou království zůstat silná i přes všechny problémy? A podaří se Lie zachránit Morrighan a celý svět před Komizarem?

zdroj
Nedokážu popsat, jak moc jsem se na závěrečný díl  Kronik pozůstalých těšila. Tahle série byla psána přímo pro mě, řadí se pro mě (skoro) stejně vysoko jako fantasy Sarah J. Maas a jsem ráda, že na tom nic nezměnil ani třetí díl. Já jsem totiž milovala každou stránku - od ne až tak akčního začátku, přes napínavou část, kdy se Lia dostala do Morrighanu, až po konec, kde bylo akce nejvíc a samozřejmě došlo i na velkou rozhodující bitvu. Hrozně se mi líbí, že přestože i tady samozřejmě hraje velkou roli láska, nezastiňuje stejně důležité politické či válečné události. Všechno je tak akorát nakombinované a to se mi moc líbí.


“It doesn’t matter how many universes come and go, I will always remember who we were together.” 

Moc se mi líbí taky Lia. Já tu holku prostě zbožňuju. Přestože odmalička vyrůstala se svými bratry a chovala se spíš jako princ, než princezna, rozhodně by si nepomyslela, jaké postavení bude jednou zastávat. Nicméně i bez vojenského výcviku tvrdě pracuje, aby měla co nejvíc možností, jak ochránit svůj lid. A před tímto posláním ji nezastaví ani ochranitelský Rafe. No co vám budu povídat, je to pořádná badass hrdinka. A přestože pár Lia+Rafe shipuju, jak jen to jde, jsem ráda, že jako některé jiné hrdinky nedělá sobecky vše proto, aby mohla být se svou láskou, ale je ochotna obětovat své štěstí za štěstí lidí, na kterých jí záleží. 


zdroj
Já jsem od začátku definitivně tým Rafe+Lia. A přestože mě Rafe občas trochu štval, zároveň jsem jeho chování chápala a vím, že to, stejně jako Lia, neměl jednoduché. Nicméně jsem ráda, jak se nakonec ke všemu postavil, jaká učinil rozhodnutí a přinesl oběti. A mám ho prostě ráda. Od začátku zde byl samozřejmě milostný trojúhelník, který doplňoval Kaden. Mně se moc líbí, že tyto záležitosti lásky tady nabírají trochu nečekaný směr. Nic víc vám o tom neřeknu, ale rozhodně za to chválím. Musím říct, že Kadena jsem si oblíbila skoro stejně jako Rafea a čím vím jsme se dozvídali o jeho původu a dětství, tím víc mi ho bylo líto. 

“Truth is as free as the air and we all have the right to breathe as deeply of it as we wish. It cannot be held back in the palm of any one man.” 


Stejně jako v předchozím dílu, i tady máme kapitoly z pohledu Pauline. A řeknu vám, že tu nevýraznou, hodnou služebnou z prvního dílu byste nepoznali. Pauline se změnila, okolnosti ji donutily se změnit - už rozhodně není naivní, důvěřivá, nemá zkreslené představy o lásce a především se pomalu stává matkou odhodlaná bojovat pro bezpečnou budoucnosti svého dítěte. Kromě Pauline je tu celá řada vedlejších postav, které ztvární své důležité role a podle mě jsou charakterově naprosto skvěle zvládnuté - jak kladné, tak záporné postavy. 
zdroj
Kromě postav jsem naprosto spokojená i s dějovou stránkou příběhu. Najdeme tu pomalejší i akčnější scény, překvapení, odhalení, zajímavé rozvíjení vztahů mezi jednotlivými postavami a mnoho dalšího. Zároveň má pro mě tato série tak jedinečnou atmosféru, kterou nedokážu moc srovnat s jinými fantasy knihami, nějakým způsobem mě naprosto přitahuje a když čtu, nemůžu se odtrhnout. Za sebe knihu zkrátka doporučuji všemi deseti a myslím, že především fanouškům Skleněného trůnu by se mohla líbit - nečekejte zase až tak přehnaně šokující scény a ani žádnou Celaenu Sardothien, ale skoro stejně temná atmosféra, hrdinka charakterově dost podobná Celaeně a nějaká ta politika - to všechno tu je taky.

Moje hodnocení: 5/5

Pustili jste se do této série? Jak působila na vás?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.