POSELSTVÍ RŮŽÍ (Leila Meacham)

Původní název: Roses
Český název: Poselství růží
Autor: Leila Meacham
Série: Růže ze Somersetu
Počet stran: 496
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Libuše Trávníčková, Luboš Trávníček
Rok vydání: 2010 (EN),  2012 (CZ)
Žánr: historické, romance, rodinná sága
Anotace: Mimořádně oblíbená autorka stvořila nesmírně poutavý román, připomínající slavný Jih proti Severu Margaret Mitchellové. Její romantická rodová sága se odehrává v Texasu v letech 1914– 1985 a čte se jedním dechem. S vypravěčským mistrovstvím román líčí životní příběh Mary Toliverové, majitelky bavlníkových plantáží, a přibližuje životní osudy tří generací.






Moje recenze:
Rod Toliverů žije v městečku Howbutker už dlouhá léta a spravuje bavlníkovou plantáž Somerset. Jejím posledním vlastníkem je Vernon Toliver, po jehož smrti se členům jeho rodiny obrátí život vzhůru nohama. Vernon totiž téměř celý Somerset odkázal neplnoleté dceři Mary, o které ví, že Somerset neprodá a bude je dále obhospodařovat. Její matka to není schopna odpustit ani Vernonovi, ani Mary a postupně chřadne. Maryin bratr Miles proto Mary pošle na internátní školu, ale po jejím návratu je na tom matka ještě hůř. Nedlouho po návratu navíc Miles a jeho nejlepší přátelé Percy Warvick a Ollie DuMont narukují do války. Když se po několika letech vrátí, spousta věcí je úplně jinak. Co se ale nezměnilo jsou Percyho a Maryiny city vůči sobě. V příběhu sledujeme, zda jejich láska bude dostatečně silná, aby přečkala Somerset a bájné prokletí, které přináší všem členům Tolliverovic rodiny a jak chování Mary, Percyho a jejich vrstevníků postihne následující generace. Je vůbec možné žít na Somersetu šťastný život, když je provázen tolika pohromami?


zdroj

Poselství růží je neuvěřitelně silný a událostmi nabitý příběh. Jde o rodinnou ságu, takže se tu promítá několik generací, které jsou vždy ovlivněny právě Somersetem. Nejzásadnějším příběhem, od kterého se vše odvíjelo, je příběh Mary a Percyho. Dva lidé, kteří se neskutečně milovali a jejichž láska byla tak intenzivní a tak moc na mě zapůsobila, ale přesto museli čelit mnoha útrapám. Částečně za to mohly jejich tvrdohlavé povahy, částečně doba a částečně samotný prokletý Somerset. Kromě těchto dvou se v jejich době setkáváme s celou řadou dalších postav a každá má na věci svůj názor. Některé, jako třeba obětavého a vždy optimistického Ollieho, který k Mary taky chová city a zároveň by udělal všechno pro své přátele, si prostě nemůžete neoblíbit. S jinými už si zase tak sympatizovat nebudete, ale takový je život.

Při postupování příběhu se setkáváme později také s dětmi těchto hlavních hrdinů, které jsou chováním svých rodičů taky postihnuty, jen s tím rozdílem, že některé si to nestačí uvědomit. A v současnosti, kdy jsou Mary a ostatní již opravdu letití, přichází na řadu mladá generace. Rachel, Maryina praneteř, a Matt, Percyho vnuk, jsou hlavním figuranty. Po Maryině náhlé smrti se stejně jako kdysi Mary obrátí život právě Rachel, která odjakživa miluje farmaření a Somerset a očekává, že ho zdědí. Vše se ale vyvine trochu jinak a bohužel ani Rachel není ušetřena problémům spojených se Somersetem. Maryiným posledním přáním je přesto zastavit ji před chybami, které dělala Mary a které by dost pravděpodobně učinila také Rachel.


"Láska by neměla přicházet na mladý,jenom starý jsou dost moudrý, aby ji zvládli."

Proč se kniha jmenuje právě Poselství růží? Růže jsou totiž něco, co rody Toliverů, Warvicků a DuMontů odjakživa provází. Červenou růží vyjadřují žádost o odpuštění, bílou pak odpuštění a růžová vyjadřuje, že daný člověk nikdy nebude schopen odpustit. Tohle je další pouto a tradice, která mě na příběhu fascinuje. Ono je to vlastně celé fascinující - jak může jedna jediná bavlníková plantáž změnit a postihnout osudy tolika lidí a nést s sebou takové břímě? Celý příběh je navíc předen záhadami, které postavy časem odhalují a to je další skutečnost, která vás nenechá se od knihy odtrhnout.


zdroj

Ze všech postav jsem si asi nejvíce oblíbila Mary, Percyho a Ollieho. Možná je to tím, že jejich příběh byl hlavním a dokázali jsme je nejlépe poznat a pochopit jejich činy. Mary byla kapitola sama pro sebe. Jen těžko dokázala dát něčemu přednost před Somersetem, což jí způsobilo nemalé těžkosti. Percy tuto její posedlost nedokázal pochopit a přestože se milovali, měli kvůli Somersetu rozepře. Jejich vztah je opředen mnoha "kdyby". Někdy je až udivující, jak málo změn by stačilo, aby se jejich budoucí osudy úplně proměnily. No a k Olliemu už jsem se vyjádřila, považuju ho zkrátka za nejhodnějšího, nejobětavějšího a nejnevinnějšího člověk celé této knihy.

Je neskutečně těžké shrnout pocity a události celé této knihy, protože se toho stalo ve všech generacích tak moc. Celkově bych ale příběh zhodnotila jako silný, romantický, dojemný příběh generací tří rodin, který vás neuvěřitelně zasáhne a poučí o největších životních hodnotách. Nečekala jsem, že mě kniha až tak dostane, ale stalo se tak. A co nejdříve bych si ráda přečetla knihu Sen o Somersetu, která má popisovat začátky oné osudné plantáže a přiblíží nám původní členy těchto rodů.

Moje hodnocení: 5/5

Jak jste na tom vy s rodinnými ságami? A taky vás Poselství růží dostalo?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.