MŮJ ŽIVOT U SOUSEDŮ (Huntley Fitzpatrick)

Původní název: My Life Next Door
Český název: Můj život u sousedů
Autor: Huntley Fitzpatrick
Série: -
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Magdaléna Stárková
Rok vydání: 2012 (EN), 2014 (CZ)
Žánr: young adult, contemporary
Anotace: Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! 
Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání. 
Fantastický debut o rodině, přátelství, první lásce a nemožnosti být věrný jediné osobě, kterou milujete, aniž byste zároveň zradili další.

Moje recenze:
Samantha nevyrůstala v tradiční rodině - spolu se starší sestrou Tracy žijí odmalička jen se svobodnou matkou, která je sice má ráda, ale není kvůli práci na dcery nemá až tolik času a prototypem ideální matky také není. Na jednu takovou dokonalou rodinu ale Samantha už léta kouká z okna svého pokoje - na sousedy Garretovy, kteří mají kopu dětí a působí jako nejšťastnější rodina na světě. A Samantha je jimi fascinovaná. Nikdy s nimi však nepřišla do kontaktu až do doby, kdy k ní na balkón vyšplhá Jase Garret a změní od základů její život. Oba se do sebe zamilují a jsou šťastní jako nikdy dřív. Samantha si zamiluje chaos a všechny členy Jaseovy rodiny, ačkoliv její máma se na celou tuto rodinu dívá skrz prsty. Navíc teď randí s mužem jménem Clay, který ji dost ovlivňuje a dokáže Samanthu i její  mámu přivést do závažných situací. Samantha se musí vyrovnávat s nelehkými situacemi, musí se rozhodnout, co je správné a špatné jednání a vybrat, které části srdce dá přednost. 

zdroj
Do této knihy jsem šla jako do skvělé oddechové young-adultovky s úžasnou letní láskou. A zjistila jsem, že se toho v ní ukrývá mnohem víc. Ano, samozřejmě je v knížce neskutečně dokonalá teenage love story, ale ta se prolíná s dalšími závažnými tématy.  Kniha ukazuje dva naprosto kontrastní způsoby života a spolu s nimi to, že i ten nejméně jednoduchý může být ten nejšťastnější. Vypráví o nelehkých rozhodnutích, o chybách a o tom, jak s nimi naložit. Také o dospívání, které si každý prožívá po svém a nátlakem okolí je schopen dělat i věci, o kterých ví, že nejsou správné. Ale v tu chvíli je mu to jedno, chce jen dosáhnout svých cílů nebo prostě vzdorovat. O tom všem tahle knížka je.

"Jsi Jaseova nevěsta?" Zase se rozkašlu. "No,ehm, je mi teprve sedmnáct, víš?" Jako kdyby to byl jediný důvod, proč se zásnuby nekonají. "A já mám tolik," ukáže mi George čtyři lehce ušmudlané prsty. "Ale Jase má sedmnáct a půl, takže byste mohli. Pak byste se sem nastěhovali a měli velkou rodinu." Jase vkročí do pokoje přesně uprostřed Georgeova návrhu. Samozřejmě. "Georgi, odchod. Jdi se koukat na Discovery." Než chlapeček vycouvá z pokoje, neodpustí si: "Má fajn postýlku. A ještě nikdy se do ní nepočůral."


Samantha je naprosto skvělá hrdinka. Je to úplně normální dívka, která si je vědoma, že má odmalička uhlazenou cestu, protože její matka rozhodně není v peněžní tísni, ale nebere to jako samozřejmost; naopak se snaží nevybočovat, každé léto chodí na brigády a rozhodně si nepřipadá, že by se nějak lišila od ostatních. Ale teď trochu bolestivým způsobem zjišťuje, že ne všichni ji považují za sobě rovnou a někdo má pocit, že Sam má a vždycky bude mít prostě všechno jednoduchý. Kromě toho se Sam díky Jaseovi otvírá úplně nový svět a je vidět, jak je z něj nadšená, ačkoliv pořád musí myslet na to, že je to úplně něco jiného, než by si přála její matka. A jelikož žádné štěstí netrvá navždy, je Sam postavena před nelehké situace, které zvládá tak, jako každá jiná dívka v jejím věku - rozhodně ne bez chyb, ale naprosto přirozeně, takže nepůsobí jako dokonalá bezchybná bytost, ale jako skvělá hrdinku, se kterou se může každá dívka ztotožnit. 

zdroj
Jase je ten typ kluka od vedle, do kterého se prostě zamilujete. Má spoustu snů a plánů a ví, že rozhodně nebude lehké je naplnit a sám pro to dělá maximum. Ačkoliv ví, že právě kvůli tomu, jak je jeho rodina rozsáhlá, to žádný její člen nebude mít úplně jednoduché, miluje ji nadevše a nikdy by nelitoval narození jediného dalšího sourozence. Působí jako někdo, kdo prostě dokáže všechno, co si umane. A přitom je neskutečně skromný, pracovitý, nekonfliktní a milující.. No, podle mě právě on zní jako ztělesnění dokonalosti. Jí mít takového souseda, ani náhodou nečekám až do sedmnácti, než ho konečně pořádně poznám. 

Kromě ústředního dua je v knize samozřejmě celá řada postav. Kdo mě hned napadne jsou Jaseovi úžasní sourozenci. Nejstarší Alice je prostě taková ta klasická skvělá ochranitelská starší sestra, která si sice sama dělá úplně co chce, ale jakmile jde o rodinu, nezná bratra a nikomu nedovolí žádnému jejímu členovi ublížit. A rozhodně musím vypíchnout ještě jednoho z nejmladších členů George. George je neskutečný zlatíčko, ale je pravda, že kdybych měla neustále čelit jeho otázkám, asi bych se brzy zbláznila. Neskutečně obdivuji, jak se s nimi v knize všichni vyrovnávali a budiž mi to vzorem do budoucna. 

Když se člověku přihodí něco velkého, promítne se to na jeho tváři?

Důležitými postavami jsou také Samanthiina nejlepší kamarádka Nan a její dvojče Tim. Každý z nich byl úplně jiný a nakonec se ukázalo, jak se každý z nich postupně mění úplně jinak, než by si člověk pomyslel. Takhle vám to asi nic neřekne, ale opravdu mě dost překvapilo, jak byli tihle dva zasazeni do příběhu a dávali mu ještě větší rozměr. Tim tím, do jakých zapadl problémů co se drog a alkoholu týče a jak se z nich snažil vyhrabat a Nan zase něčím jiným, co bych ale nerada vyspoilerovala. A mimochodem, ať už je Tim jaký je, pro mě byl on v knížce tou nejvtipnější osobou a úplně jsme si ho zamilovala.

zdroj
Jak už jsem zmínila, rozhodně od knížky nečekejte jen nějaký teenage příběh typu "miluje mě/nemiluje mě". Jo, pořád to není žádný román, co změní svět, což ani být nemá, ale myslím, že pro dospívající čtenáře přece jen trochu zlomový být může. Samozřejmě s dobrem a zlem, pravdou a lží se setkáváme dnes a denně, ale nikdy na ně nemůžeme být upozorněni dostatečně a kromě toho si nemyslím, že je vyloučené, aby se podobný příběh někomu stal i ve skutečnosti. A ač by si každý řekl, že je jasné, jak by se zachoval, řeknu vám, že v tom momentě by to rozhodně tak jasné nebylo, což tato kniha popisuje perfektně. Nečekala jsem to, ale už pár dní po přečtení mám příběh stále v hlavě a myslím, že mi tam ještě pár dalších dní zůstane.  

Moje hodnocení: 5/5

Pokud vás kniha zaujala, a já pevně doufám, že ano, a máte v plánu si ji koupit, doporučuji vám tak učinit přes eshop Megaknihy.cz, který mi knihu k recenzi poskytl a já jsem za to nesmírně vděčná. Kromě toho, že se mi knihka neskutečně líbila, z čehož mám obrovskou radost, vám můžu slíbit, že jsou u nich vaše objednávky v těch nejlepších rukou a přijdou vám balené s láskou. No a co je lepší?


2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá dobře. Krásná obálka a jistě i příběh. Jako odpočinková romantická kniha je jistě ideální. :))

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.