KŘIŠŤÁLOVÉ KRÁLOVSTVÍ (Amanda Hocking)

Původní název: Crystal Kingdom
Český název: Křišťálové království
Autor: Amanda Hocking
Série: Kroniky Kaninu
Počet stran: 352
Nakladatelsví: CooBoo
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2015 (EN),  2017 (CZ)
Žánr: fantasy, young adult
Anotace: Království, na kterém jí nejvíc záleží, se proti ní obrátilo. Dokáže ho zachránit, než bude příliš pozdě? 
Bryn Avenová, neprávem obviněná z vraždy a velezrady, je na útěku. Může jí pomoct jen její největší nepřítel, úžasný a záhadný Konstantin Black. Je jejím jediným spojencem v boji proti těm, kteří si uzurpovali její království a kteří hrozí zničit vše, co je jí drahé. Může mu ale doopravdy věřit?
Když se Bryn snaží očistit své jméno, zároveň přitom odkrývá nejtemnější tajemství vládce Kaninu. Celý svět trollů stojí na pokraji války. Zničí to její vztah s Ridleym Dresdenem, jediným, koho kdy milovala? Dokáže se spojit s Finnem Holmesem a královstvím Tryllů? Nic není takové, jak se zdá, ale jisté je jedno: chystá se velká bitva a až skončí, nic už nebude jako dřív…

Moje recenze:
Po tom, co se proti Bryn všichni spikli a došlo ke smrti prince Kenneta a Brynina kamaráda Kaspera, musela rychle opustit Kanin, což se jí s pomocí Ridleyho podařilo. Za hranicemi Kaninu Bryn vyhledá Konstantin Black a vyloží jí jeho verzi a pravdu o tom, co stálo za uplynulými událostmi - počínaje jeho pokusem o zavraždění Brynina otce až po nedávné podivnosti, které se děly v království Skojarů. Spolu s tím Bryn zjistí, jakou roli v tom vše hraje kaninská královna a zjistí, že před sebou má možná nebezpečnějšího přítele, než čekala. S Konstantinem se tedy pokoušejí zajistit si co největší šance na poražení tohoto nepřítele. Podaří se Bryn vysvobodit Kanin a ochránit přitom všechny, které miluje?


zdroj
Zatímco první díl kaninské série byl takovým nastartováním celého příběhu a nastíněním všeho, co se bude dále rozvíjet, ve druhém díle už jsme byli se světem docela seznámeni a pohltil mě o poznání víc, než díl první. Proto jsem se už opravdu těšila na Křišťálové království, závěrečný díl. Po pár negativních recenzích jsem se sice začalo i trochu bát, ale nakonec musím za sebe říct, že se mi zakončení série opravdu líbilo. Mám dojem, že autorka svým způsobem přidala na akci a ačkoliv se nedá srovnávat s autory, kteří si prostě jednou jednu akční scénu za druhou a nebojí se ničeho, i tady byly akce povedené a dokonce došlo i na pár šokujících událostí, které bych tedy moc nečekala.


“It is so contradictory that life can be the worst it‘s ever been and the best it‘s ever been all at once. It‘s strange how love can blossom even in the darkest places.” 

Mým asi jediným hlavním problémem, který jsem měla vlastně s celou sérií, byl ten, že jsem se nedokázala pořádně vžít do postav. Postava, která si ke mně cestu opravdu našla a u které mi opravdu záleželo na jejím osudu, byla jen jedna. A bohužel to nebyla ani hlavní hrdinka Bryn ani její objekt lásky Ridley. Ano, oba mi byli sympatičtí, stejně jako další postavy, ale takovým způsobem, že... kdyby třeba umřeli, tak ano, bude to pro mě rozhodně šok a asi by se mi to ani moc nelíbilo, ale rozhodně by nedošlo na žádné velké slzy a emoce, které u mě dovedou vyvolat třeba některé jiné knihy. Ale jinak se mi Bryn podařilo hlavně v tomto dílu si docela oblíbit a ačkoliv jsem s ní třeba někdy moc nesouhlasila, dokázala jsem soucítit s její nelehkou situací, což je určitě pokrok.

Co se týče lásky, bylo to tady takové podivné. V první řadě bych řekla, že tady byla láska až tak trochu na vedlejší koleji, protože přestože se tu samozřejmě řešila, přišlo mi, že primární pozornost se věnovala především osobám, které mají v plánu provádět hrozné věci a tomu, jak ochránit vlastně celý trollí svět. To je určitě plus pro lidi, kteří upřednostňují právě tento styl příběhu, ačkoliv zase city se více řešili v předchozích dvou dílech. Jinak je ale Bryn samozřejmě stále zamilovaná do Ridleyho a celou dobu to vypadá, jakoby snad v závěru trilogie mělo dojít i na milostný trojúhelník, ke kterému nakonec nedojde, ale vlastně tak trochu i dojde. No, to bylo opravdu zajímavé a mě to moc bavilo.


zdroj
A nesmím opomenout samozřejmě ani to hlavní, co si autorka přichystala - osoby, které jsou těmi velkými nepřáteli, jakým způsobem spřádají své plány a samozřejmě, jako u každé fantasy série, ani tady nemůže chybět nějaká ta bitva. Za mě se tohle prostě povedlo. Ano, některé události byly trochu předvídatelné, ale třeba je to jen tím, že jsem těch fantasy knih za poslední dobu přečetla opravdu hodně a ono to nejde pořád dělat nějak moc originálně, že. Nicméně se mi líbilo, jak autorka ukázala, jak jsou si všechny trollí rasy ochotné či neochotné pomoci  v boji proti společnému nepříteli a jako plus rozhodně zohledňuji i to, že tady podle mě nešlo o úplně klasický konec, na jaký můžeme být zvyklí. Jednak mě jistá událost na konci opravdu šokovala a pak, přestože nakonec jedna strana vyhrála, přesto někteří trollové zaujali ke svému světu svůj vlastní postoj a rozhodli se svůj život změnit. To asi nebylo v příběhu až tak viditelné, ale mně se to podařilo zaregistrovat a rozhodně se mi líbí, že to takhle autorka zařadila do příběhu. Takže můj závěrečný verdikt je takový, že Kroniky Kaninu jsou prostě skvělou fantasy trilogií, která vás sice asi neohromí tak, jako to umí některé jiné, ale rozhodně to bude krásně strávené čtení, nehledě na to, že zase zavítáte do úplně nového a docela originálního světa.

Moje hodnocení: 3,5/5

Líbila se vám tato série? Nebo se přikláníte k názoru. že se konec moc nepovedl?

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, knihu a vlastně celou sérii mám na seznamu. Vypadá moc dobře a má naprosto nádherné obálky. :))

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.