VOLÁNÍ KUKAČKY (Robert Galbraith)

Původní název: The Cuockoo's Calling
Český název: Volání kukačky
Autor: Robert Galbraith
Série: Cormoran Strike
Počet stran: 480
Nakladatelství: Plus
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Rok vydání: 2013(EN), 2014 (CZ)
Žánr: detektivka, thriller
Anotace:
Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny.

Moje hodnocení:
Cormoran Strike je soukromý detektiv, který právě neprožívá úplně nejlepší období - rozešel se se snoubenkou, má velké dluhy a ani pracovní příležitosti se moc nehrnou. Až do chvíle, kdy ho navštíví bohatý bratr zemřelé modelky Luly Landryové, který nevěří, že její pád z balkonu byla sebevražda a chce po Strikeovi záležitost prošetřit. Kromě toho ke Strikeovi právě přichází nová sekretářka Robin, která bude mít jak pro příběh, tak pro Strikea docela velkou roli.  No a jak to tak v detektivních příbězích dopadá, Lula Landryová očividně opravdu nespadla z balkonu vlastní vůlí..


zdroj

Musím vám něco říct. Detektivní knihy vůbec nečtu. Ani nevím proč, protože různé vyšetřování, vraždy a tak mě baví (třeba v seriálech). Troufám si tvrdit, že tato kniha je mým úplně prvním čtenářským detektivním zážitkem. A myslím, že jsem si nemohla vybrat lépe. Jak jistě všichni víte, Robert Galbraith je pseudonym J. K. Rowling, což je upřímně řečeno jediný důvod, proč jsem si knihu koupila. Jo, kdybych nevěděla, kdo ji napsal, sama od sebe bych po ní nejspíš nesáhla. To by byla ale velká chyba.

Příběh byl naprosto famózní a já si tu opět potvrdila, že Rowlingová je prostě bohyně - nejenže zvládá nejlepšího Harryho Pottera, ale taky drsné příběhy z reality (Prázdné místo) a dokonce je dokáže zkombinovat i s detektivní zápletkou, která je opravdu povedená a nečekaná, ba přímo šokující. A taky vymýšlí úžasné postavy. 


"Lež nemá žádný smysl, pokud pravda není nebezpečná."

V příběhu se setkáváme s širokým okruhem lidí všech různých společenských vrstev, jak už to při vyšetřování vraždy bývá. Někteří věří ve vraždu Luly, jiní v sebevraždu, někteří ji měli upřímně rádi, jiní jí opovrhovali a někteří jsou upřímní, ovšem mnohem víc z nich se nebojí lhát. Každá postava je něčím svá (to, že je jiná netřeba zdůrazňovat), autorka si mistrně vyhrála s jejich chováním, povahami a figurováním v životě Luly Landryové a žádná scéna vás prostě nemohla nudit.Co se mi taky líbilo bylo to, z jak složitých rodinných poměrů Lula pocházela, osudy jejích rodinných členů a tak podobně, to se taky moc povedlo a mělo to pro příběh poměrně velkou roli. 


zdroj

A konečně musím zmínit taky dvě hlavní postavy. Především tedy detektiva Cormorana, který mě naprosto ohromil. A to nejen tím, jak si dokáže všímat detailů, vidí věci, které běžní lidé (ehm... já) nevidí a vyřeší naprosté záludnosti, to je jasné. Ale co mě velmi oslovilo je taky to, že to není klasický sexy detektiv, do kterého se úplně zamilujete a tak podobně. Ne, Cormoran není vůbec sexy, není v nejlepší životní situaci a není to prostě objekt pro zamilování se. Ale je úžasný. A stejně tak jeho vztah s Robin není vůbec nic romantického, jako to většinou bývá. Mezi nimi jde o čistě pracovní vztah, který možná přeroste v něco víc, ale láska to není. Ačkoliv já bych ji i uvítala, takže se budu těšit na pokračování v dalším dílu.

Jak jste asi pochopili, jsem z Volání kukačky naprosto unešená. A vypadá to, že začnu pátrat po dalších skvělých detektivkách. Co mám ale v plánu přečíst jako první, jsou další dva díly ze série - Hedvábník a Ve službách zla. Už se nemůžu dočkat.

Moje hodnocení: 5/5

A co vy? Čtete detektivky? Četli jste Volání kukačky? Jaký máte na knihu názor?

2 komentáře:

  1. 5/5! 5/5! 5/5!!!

    Jsem nadšená, že jsi z knihy nadšená. Já jsem jí četla krátce po vydání, mám na ní krásný vzpomínky, jelikož v té době jsem teprve začínala číst, a tak bylo Volání kukačky jednou z mých prvních pravých přečtených knih :).
    A hned jsem se do Corma zabouchla. Hned jsem se do Robin zabouchla. Zabouchla jsem se do všeho, agh! Musím přiznat, že druhý díl se mi už tolik nelíbil, ale pořád to bylo dobrý. Ale třetí... Já nevím, ten mi přišel dokonce ještě horší, což mě hrozně mrzelo.

    První díl nepotřebuješ, to je jasný, ale jestli bys chtěla, můžeš mrknout, co jsem o dalších dílech napsala - http://webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14992 (Hedvábník), http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=15528 (Ve službách zla). Jestli jsi je ale už stihla přečíst, budu ráda, když napíšeš, jak se ti líbili :).

    Ps: jo a, já mám divnej vkus. Možná Corm není objekt k zamilování... ale pro mě teda jo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti knihy líbila :) na další díly se určitě chystám, takže na recenze kouknu :) ale těším se na ně moc, tak snad nebudu zklamaná... A Corma samozřejmě zbožňuju taky, jen to prostě není klasickej sexy detektiv :D

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.