CRESS (Marissa Meyer)

Původní název: Cress
Český název: Cress
Autor: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky
Počet stran: 616
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana Zejmanová
Rok vydání: 2014 (EN), 2014 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy, retelling
Anotace: Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem. 
I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má. 

Moje recenze:
Cress žije již několik let sama v družici, kam za ní dochází jen její věznitelka - pobočnice královny Levany, divotvůrkyně Sybil. A právě Cress se před několika týdny podařilo spojit s Cinder a varovat ji před sňatkem císaře Kaie a královny Levany - a nyní ji Cinder a její skupinka spolucestujících z vesmírné lodě Zvonečník opět kontaktovali. Ovšem při jejich pokusu dostat Cress na palubu Zvonečníku jim plány zkomplikuje Sybil, která na vše přijde a najednou je vše vzhůru nohama - Scarlet Sybil unáší na Měsíc, na loď k Cinder a Vlkovi se dostává Sybilin pilot Jacin a družice uvězňující Cress, ve které se nachází také Thorne se řítí k Zemi. Dokážou tito současní spojenci nakonec překonat překážky a opět se dostat k sobě? A podaří se jim překazit svatbu Kaie a Levany?


zdroj
Pokud si pamatujete, Scarlet skončila takovým alespoň pro mě uspokojivým momentem, kdy byli téměř všichni naši prozatímní hlavní hrdinové spolu na lodi a plánovali, jak zničit královnu Levanu (chyběl mi tam jen Kai). No a tady se k nám přidává nová dívčí postava Cress, o které už možná víte, že má představovat princeznu Lociku. A panejo, Marissa opět předvedla skvělou práci. Stejně jako Locika žila uvězněná ve věži, žije Cress ve družici, samozřejmě nechybí dlouhé vlasy, také je beznadějná romantička zamilovaná do našeho skvělého Thornea a dokonce možná dojde i na nějaký rodinný reunion, ale o tom spoilerovat nebudu. Na Cress bylo taky neuvěřitelně zábavné pozorovat její reakce, když se poprvé dostala na Zemi a viděla všechny pro ni naprosto úžasné a pro nás naprosto běžné věci. To mě opravdu bavilo. A celkově mám pocit, že ze všech našich hrdinek je mi Cress asi nejsympatičtější, protože mi nejvíc připomíná mě samotnou. A musím obdivovat její odhodlání a kuráž, protože po tom, co se dostala na Zem ji spolu s Thornem čekaly opravdu těžké časy, ale ona se rozhodně nehodlala jen tak vzdát.


zdroj
Nemůžu nezmínit taky to neskutečné "něco", co mezi sebou mají Cress a Thorne. Už od začátku víme, že Cress je do něj až po uši zamilovaná a že Thorne je prostě ten naprosto dokonalý a vtipný Thorne, který do ní sice není bezhlavě zamilovaný, ale mají mezi sebou naprosto dokonalý vztah. A ten se časem nejspíš čím dál tím víc prohlubuje. Thorne na mě svými činy dělal stále větší dojem, ještě navíc když přihlédnu k tomu, že on sám neměl na hrdinské činy úplně nejlepší osobní podmínky (ale už zase nebezpečně zacházím do sekce spoilerů).  A přestože tihle dva ještě nejsou úplně tam, kde by mohli být, neskutečně se na ně těším v dalším díle.


"Možná nic jako osud neexistuje. Možná jsou to jen příležitosti, které se nám naskytnou, a to, co s nimi uděláme." 

V tomto díle jsme střídali opravdu mnoho pohledů, protože téměř všichni naši hrdinové byli rozděleni. Sledovali jsme Cress s Thornem, kteří se snažili dostat se zpět k Cinder, dále Cinder ve společnosti Vlka a pilota Jacina, kteří se dostali do Afriky za doktorem Erlandem, opět pohled císaře Kaie z Nového Pekingu a v neposlední řadě taky Scarlet, kterou na Měsíci rozhodně nečekaly lehké časy. A řeknu vám, všude se toho dělo tolik, že jsem opravdu nestačila střídat šokované výrazy. A ty se týkaly taky několika šokujících odhalení, kterým, zdá se, ještě není konec. Obzvlášť ke konci knihy nás čekalo opravdu hodně akce a napětí a, jak už to tak bývá, žádný perfektní plán se neobejde bez zádrhelů, takže jsme se rozhodně strachovali o životy našich hrdinů. Nicméně, jak byla kniha ukončena se mi líbilo a jen doufám, že Cinder alias Selene a její věrná skupina teď všem vytřou zrak. A po krátkém setkání s princeznou Winter v tomto díle se na její příběh opravdu moc těším. 


zdroj
Moje hodnocení: 5/5

Taky jste z této série tak unešení? A máte rádi pohádku o Locice/Rapunzel?


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.