MALÝ PRINC (Antoine de Saint-Exupéry)

Původní název: Le Petit Prince
Český název: Malý princ
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Série: -
Počet stran: 96
Nakladatelství: Omega
Překlad: Radim Lapčík
Rok vydání: 1943 (EN), 2015 (CZ)
Žánr: pro děti, fikce
Anotace: S Malým princem se v africké poušti setkává opuštěný letec, autor této moderní pohádky. Zatímco se pokouší opravit havarovaný stroj, povídají si o všeličem. O tajemství podivuhodné pouti Malého prince, o dobru a zlu, o přátelství a kráse, o pravém štěstí, o odpovědnosti za ty, které máme rádi. A vůbec nezáleží na tom, odkud pocházíme: Malý princ pocházel z tak malinké planetky, že si to možná ani neumíme představit. Ale věděl, že je třeba chránit květinu, kterou vypěstoval, a že mu to přineslo větší radost než pijanovi plná láhev, byznysmenovi peníze a panovačnému králi nezměrná moc.

Moje recenze: 
Příběh o ztroskotaném pilotovi, který v poušti potká malého zlatovlasého prince zná jistě každý. Přinejmenším o něm každý slyšel. Já si nikdy nebyla tak úplně jistá, co může být na takové uzoučké knížečce plné obrázků a s námětem malého chlapce tak skvělého, že ji spousta lidí objevuje, je součástí povinných četeb a mnoha lidem dokonce i částečně změnila pohled na svět. A teď už to vím. Je úplně jedno, kolik má tato knížka stran a že je psaná dětem - váha toho, co nám může dát, je obrovská.


"Co je důležité, je očím neviditelné."

Malý princ je chlapec. Čili myslí jako dítě. A to je jedno z kouzel knihy - porovnání s tím, jak myslí dospělí a jak děti. Jakou fantazii mají děti a jak se změní, když vyrostou. A jak jsou děti většinou mnohem moudřejší než mnozí dospělí. 


zdroj
Malý princ je čistý, neposkvrněný a nechápe chování lidí. Když vypráví o tom, jak navštěvoval různé planety, diví se lidem žijících na nich. K čemu je někomu, když je vlastníkem hvězd? Proč se někdo opíjí ze studu za to, že se opíjí? Proč vládnout planetě, na které nikdo nežije a toužit po dávání příkazů? A proto jsou pro něj dospělí divní.


"Musím přeci snést dvě nebo tři housenky, když chci poznat motýly..."

Ve svém vyprávění toho Princ obsáhne ještě mnohem víc. Vypráví o své maličké planetce, kde opustil svou kytičku, vypráví o lišce, která mu vysvětlila krásu i bolest toho, když si někoho ochočí a tak nějak o životě. O tom, co opravdu přináší radost. Co je opravdu třeba opatrovat. A co je v životě doopravdy důležité.


zdroj
Malý princ je zkrátka knížka, která vám svými myšlenkami může pomoci přehodnotit životní hodnoty. Může vám dodat odvahu. Otevřít oči. A především srdce. A třeba vám i dodá štěstí. Je na vás, co si z knihy odnesete, ale vězte, že trocha Malého prince a dětských, ale zároveň velkých myšlenek vám rozhodně neuškodí.


 "Člověk se vydává v nebezpečí, že bude trochu plakat, když se nechal ochočit"

Moje hodnocení: 5/5

Četli jste Malého prince? A obohatil vás nějak?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.