HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (J. K. Rowling)

Původní název: Harry Potter and the Goblet of Fire
Český název: Harry Potter a Ohnivý pohár
Autor: J. K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 571
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Vladimír Medek
Rok vydání: 2000 (EN), 2001 (CZ)
Žánr: fantasy, dětské
Anotace: Jaká dobrodružství čekají brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele tentokrát? Proč ho jizva tolik pálí a jakými proměnami hrdinové příběhu s čarodějným Ohnivým pohárem projdou?
ČTĚTE, CO MĚLO PŘIJÍT A PŘIŠLO!

Moje recenze:
Harryho čtvrtý rok v Bradavicích začíná opravdu znepokojivě - už v létě, kdy se s Weaslovými účastní mistrovství světa ve famfrpálu a někdo vypustí Znamení zla. Následují další podivné události - v Bradavicích se letos pořádá po sto letech Turnaj tří škol - soutěž pro kouzelnické školy Kruval, Krásnohůlky a Bradavice, jejichž studenti poctí Bradavice svou přítomností. Bohužel pro některé, tentokrát byla nastavena věková hranice - nikdo mladší sedmnácti let se turnaje nesmí zúčastnit. Harry sice fantazíruje o tom, jaké by to bylo vyhrát turnaj, ale jeho překvapení po tom, co je vylosován jako neplánovaný čtvrtý účastník Turnaje je velké - sám se totiž nepřihlásil a rád by přišel na to, kdo to udělal. Samozřejmě mu většina studentů nevěří, doufá ale v podporu Rona a Hermiony, nicméně ani Ron už tak vždy zastíněný Harryho mu nevěří. Harry je tak v dost těžké situaci - jeho nejlepší kamarád se s ním nebaví, téměř celá škola je proti němu, je nervózní z prvního úkolu a stále neví, kdo zařídil jeho účast v turnaji. Jak turnaj pokračuje, objevují se další záhady se - co se děje s panem Skrkem? Co znamenají Harryho zvláštní sny, při kterých ho bolí jizva? A bude Turnaj probíhat bez problémů nebo se opět něco stane?

zdroj
Harry Potter a Ohnivý pohár už opravdu není příběh o dětech - z dětí se stali dospívající, kteří řeší problémy jiného druhu a které ohrožuje ještě větší nebezpečí než dřív. Jak už jsem psala o Vězni z Azkabanu, atmosféra kolem Bradavic je čím dál tím temnější a naznačuje, že přijdou těžké časy. Mě osobně opravdu baví, jak je pomalu a jistě vidět přechod hlavních hrdinů do puberty - zamilovávají se, žárlí a především samozřejmě musím vyzdvihnout ples konaný na počest Turnaje, ve kterém je tohle vše krásně vidět. A mě to hrozně moc baví. Harry Potter není série jako většina jiných, ve které by mělo řešení milostných vztahů tak velkou váhu. Láska je tu v takové okrajové podobě, která je prostě tak akorát, přesně to, co se tu hodí. A právě ples a trochu jiné problémy než zachraňování světa a boj proti mocnostem zla je na tohle úplně skvělý.

“Understanding is the first step to acceptance, and only with acceptance can there be recovery.” 


Musím říct, že Rowlingové se daří tahat čím dál větší esa z rukávu. Už v předešlém dílu si na nás připravila mnohá překvapení a v Ohnivém poháru na nich rozhodně taky nešetří. Samozřejmě většina jich vyplave na povrch až v závěru knihy, ale o to je to lepší. Kromě toho mě ohromně baví samotný Turnaj tří škol - úkoly, které Harry a ostatní musí splnit, to jak se na ně Harry "připravuje" (aneb nechává vše na poslední chvíli a pak nemá nejmenší tušení, co si počít) a celý ten humbuk okolo, vyvolaný především novinářkou Ritou Holoubkovou, která se zaměřuje hlavně na Harryho. To je tak odporná ženská, ale budu upřímná - nedovedu si představit, že by tady chyběla. Myslím, že svou příšernou povahou by se mohla rovnat i Dolores Umbridgeové, ke které se ale dostanu u recenze k dalšímu dílu. Nicméně některými peripetiemi s Ritou spojenými se opravdu od srdce bavím.

zdroj
Především kvůli Turnaji je v tomto díle samozřejmě celá řada nových postav - za zmínku rozhodně stojí Igor Karkarov - ředitel Kruvalu a zároveň bývalý Smrtijed, Madam Maxime - krásnohůlská ředitelka a zároveň nejspíš poloobryně, která zde má zajímavé vztahy s Hagridem, ostatní tři šampioni - Cedric Diggory z Mrzimoru, kterého jsem si fakt oblíbila, ačkoliv tu nemá až tolik prostoru, mírně namyšlená Fleur Delacourová za Krásnohůlky a taky Viktor Krum - nejlepší chytač na světě - za Kruval. Dále členové poroty Barty Skrk a Ludo Pytloun, o kterých se v průběhu knihy dozvíme zajímavé a znepokojivé informace. A především samozřejmě nechybí ani nový učitel obrany proti černé magii - Pošuk Moody. A toho je opravdu můžu. On je prostě šílený a skvělý a rozhodně bych jej nechtěla naštvat. Zároveň je taky opředený tajemstvím, které tu ale nemůžu moc zdůrazňovat. No, zkrátka vážně zajímavý člověk.

“Percy wouldn't notice a joke if it danced naked in front of him wearing one of Dobby's hats.” 

Jak vidíte, Ohnivý pohár je opravdu obsáhlý (což se mimochodem zobrazuje i na tloušťce knihy) a nabitý od začátku do konce. Teď jsem si ještě vzpomněla, že jsem vůbec nezmínila Hermioninu odhodlanost k záchraně domácích skřítků, kteří o to ale moc nestojí, což ona nedokáže pochopit. Asi by mě tou její snahou doháněla k šílenství, ale takhle v knize je mi jí opravdu líto. No, raději už to utnu, protože bych si určitě vzpomněla na další úžasné části knihy, které by vystačily na druhý článek. Nejspíš jste poznali, že jsem z knihy opět naprosto nadšená a doporučuju všemi deseti (a to i pokud jste pouze viděli film).

zdroj
přesně moje pocity z knihy :D

Moje hodnocení: 5/5

Jak se líbil Ohnivý pohár vám? Dovedete si představit, že byste se stali účastníky Turnaje?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.