SKLENĚNÝ TRŮN (Sarah J. Maas)

Původní název: Throne of Glass
Český název: Skleněný trůn
Autor: Sarah J. Maas
Série: Skleněný trůn
Počet stran: 389
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Ivana Svobodová
Rok vydání: 2012 (EN),  2015 (CZ)
Žánr: fantasy, young adult, romance
Anotace: Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná.
V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit.
Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

Moje recenze
Vítejte v Endovieru. Ve vězení, kde se z lidí stávají otroci tvrdě pracující  v solných dolech s minimální    m příjmem jídla a pití a v podstatě čekající na smrt. Právě zde se setkáváme s Caleanou Sardothien - nájemnou vražedkyní, která je v Endovieru už rok po tom, co ji někdo zradil. Už to značí, že Celaena není jen tak obyčejná dívka, neboť přežít rok v Endovieru není jen tak.  Náš příběh začíná tehdy, když se adarlanský princ Dorian Havilliard rozhodně Celaenu vysvobodit tím,  že si ji zvolí jako svou bojovnici do nadcházejícího turnaje pořádaného jeho otcem.  V tomto turnaji se spolu utká 24 bojovníků o post králova bojovníka. Tento bojovník bude po určitou dobu  odv ádět za krále špinavou práci - bude jeho nájemným vrahem.  Po uplynutí této doby mu bude udělena milost a stane se  svobodným. 

zdroj

Celaena nabídku samozřejmě přijímá - co jiného ji taky zbývá, buď zkusí štěstí a osvobodí se nebo stráví zbytek svých dní otroctvím v Endovieru.  Přestože je jedinou ženou v tomto turnaji, navíc je jí pouhých 18 let, Calaena nepochybuje o svém vítězství, protože ví, jak  moc dobrou je vražedkyní - a my to z jistíme  taky. Ale když začne  záhadným způsobem umírat jeden bojovník za druhým (a to dost nevybíravým způsobem), začne se i Calaena strachovat o svůj život. 

Calaenu jsem si naprosto zamilovala. I když to asi není zrovna ten správný výraz - ono není jednoduché si zamilovat postav u, která má v sobě tolik protikladů  - na jednu stranu je  neskutečně dobrá a nemilosrdná vražedknyě a na stranu druhou je normální divka, která miluje šaty, pohodlí, jídlo a  užívá si, když může být krásná. A ano, ani jí se nevyhne láska.

"Jmenuji  se Celaena Sardothien," zašeptala. "Ale je jedno jestli se jmenuji Celaena, Lillian nebo Čubka, protože bych tě porazila, i kdybys mi říkal jakkoli." 

Kromě Celaena jsou významnými postavami, jejochž pohledy jsou v knize také zakomponovány,  korunní princ Dorian Havilliard a kapitán stráží Chaol Westfall.  Pokud hádáte, že právě k těmto dvěma hochům směřuje má narážka s láskou, jste na správné stopě. Ale určitě nejde o nějaký  běžný milostný trojúhelník, který už  může být i nudný - láska v knize sice hraje svou roli, ale mnohem menší než záhady,  Calaenino vražedné umění, turnaj, Calaenino vražedné umění, magie , Calaenino vražedné umění :)

 Co se Doriana týče, budu se opakovat, ale toho jsem si zamilovala. Sice v této knize nemá až tolik prostoru, kolik bych si pro něj představovala, ale už i tím málem si mě získal. Je dobrosrdečný, miluje knihy, stojí si za svým, ačkoliv nemá tolik odvahy postavit se proti otci (zatím!) a navíc je to princ - zkrátka bych si ho moc ráda představovala živého někde v mé blízkoti.

zdroj

Chaol je naproti tomu trochu jiná kapitola - ne, že bych ho přímo neměla ráda, to ne, myslím, že jako je opravdu dobrý. Jen zkrátka v porovnání s Dorianem o něm prostě nemohu říct, že bych si ho zamilovala. Chaol trénuje Celaenu na turnaj, takže  prostoru v knize má poměrně hodně. Působí na mě sice trochu víc tajemnější a uzavřeněji než Dorian, což mám obyčejně ráda, ale tady u mě prostě Dorian vede. Mé pocity  na něj jsou zkrátka takové smíšené - mám ho ráda, ale...Ale.

Pokud hledáte knihu, která bude nabitá akcí a záhadami, jděte  do Skleněného trůnu. Pátráte-li i po troše dokonalé, ale ne přeslazené romantiky, Skleněný trůn je tu pro vás. A jestli se třeba k tomu chcete naučit pár vraždícím tipům, rozhodně neotálejte a pusťte se do téhé knihy. Navíc vám mohu zaručit, že Sarah. J. Maas začnete  pomalu i uctívat za to, jak dokonalý a naprosto promyšlený svět dokázala vytvořit. A to jsme se prosím ještě nedostali ke druhému dílu, který už jsem také přečetla a recenzi na něj můžete očekávat brzy.

Moje hodnocení: 5/5

Pokud jste Skleněný trůn četli, určitě mi napište vaše pocity ně něj,  potažmo na celou zatím vyadnou sérii. A  pokud jste nečetli, napište, jestli se také necháte zlákat současnou popularitou Sarah a chystáte se na její knihy.

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.