PRÁZDNÉ MÍSTO (J. K. Rowling)

Původní název: The Casual Vacancy
Český název: Pr ázdné místo
Autor: J. K. Rowling
Série: -
Počet stran: 541
Nakladatelství: Plus
Překlad: Hana Zahradníková
Rok vydání: 2012(EN), 2013(CZ)
Žánr: contemporary, záhadné
Anotace: Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se na první pohled zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními? Brilantně napsaná kniha, která je autorčiným prvním románem pro dospělé čtenáře, zároveň nutí k přemýšlení a na každé své stránce znovu a znovu překvapuje.

Moje recenze:
Když přišla Rowlingová po Harrym s novou knížkou, věděla jsem, že si ji musím přečíst. A to přestože jde o příběh z naprosto, ale naprosto odlišného soudku než je Harry Potter. Dostala jsem knihu ke čtrnáctým narozeninám  a dva roky mi ležela v knihovničce, protože jsem se na ni nějak necítila pořádně "zralá".  Přečetla jsem ji až letos a myslím, že je to dobře. V těch 14 by bylo opravdu příliš brzy na to, abych příběh dokázala zpracovat . Ale na druhou stranu, ačkoliv je kniha představována jako román pro dospělé, což já ještě nejsem, myslím, že můj věk je již dostatečný. Kniha mě zasáhla přesně tak, jak měla, pochopila jsem vše, co se v ní  stalo a jsem velmi ráda, že jsem si ji přečetla.
zdroj

V Prázdném místě se střídají pohledy mnoha postav, což může být zprvu trošku matoucí, ale ujišťuji vás, že se do příběhu každého člověka vžijete a rychlé změny pohledů vám nebudou dělat problém. Nemůžu říct, že bych si nějakou postavu přímo oblíbila, protože to je podle mě nemožné. S tím, jak perfektně je vykreslen charakter každé postavy s jejími kladnými i zápornými stránkami, je těžké si nějakou vyloženě oblíbit. Přesto se našlo pár lidí, které jsem dokázala pochopit a přála jsem si, ať se jejich přání vyplní.

Stejně jako se nedá zamilovat si některou z postav, nedá se ani  říct, že se kniha čte  dobře. Protože kniha, která je tak krutým odrazem reality,  která si na nic nehraje a jasně nám ukazuje, co všechno se děje kolem nás, se prostě nedá číst dobře. Uvědomíme si, že tohle všechno se děje  v našem okolí - možná ne v až tak přehnané formě, ale děje se to. Uvědomíme se, že žádný člověk není takový, jaký se zdá být na první pohled, a že každý skrývá tajemství. A v neposlední řadě si uvědomíme, jak důležité je pomáhat si navzájem a naučit se neodsuzovat někoho jen podle toho, jak žije. Protože mnohdy to může dopadnout tím nejhorším způsobem.


zdroj

Nedělám si iluze, že by kniha mohla nějak radikálně změnit pohled na svět a chování všech lidí. Už jen proto, že ti, kteří by si knihu nejvíce měli přečíst, si ji nepřečtou. Ale přesto doufám, že alespoň hrstka těch, kteří si knihu přečetli, si uvědomí její význam a budou se snažit žít jinak než lidé v Pagfordu. Rowlingová u mě tímto stoupla na  vrchol a dokázala mi, že dokáže napsat cokoliv - nejen příběh Harryho Pottera, který okouzlil celý svět, ale i krutý příběh reality, který mi molh pomoci svět změnit.

 Moje hodnocení: 5/5

Četli jste Prázdné místo? Jaké jsou važe názory na knihu? A viděli jste film, který vznikl na stanici BBC? Já se na něj určitě chystám.

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.