ZRÁDNÉ SRDCE (Mary E. Pearson)

Původní název: The Heart Of Betryal
Český název: Zrádné srdce
Autor: Mary E. Pearson
Série: Kroniky pozůstalých
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání: 2015 (EN), 2017 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: V zajetí barbarského krále mají Lia a Rafe jen malou šanci na útěk. Jejich jedinou nadějí je spoléhat na to, že král bude příliš ohromen jejím darem, než aby je popravil. Královo zaujetí Liou je však větší, než se na první pohled zdá. Stále je tu i Rafe, který jí lhal, ale pro její ochranu obětoval vlastní svobodu. Zatímco se probouzí Liinym dar a ona poznává sama sebe, je jí jasné, že ji čekají rozhodnutí, která ovlivní její zemi… i její vlastní osud.

Moje recenze:
Potom, co se ukázala Kadenova pravá totožnost, byla Lia odvedena do Vendy, kam za ní přijel i Rafe, který ji chtěl osvobodit. Kaden měl Liu ve skutečnosti zabít, ale jelikož se do ní zamiloval, neučinil tak a bylo jasné, že se to neobejde bez problémů. Ve Vendě se Komizar rozhodl Liu i Rafea prozatím nezabít a naopak především Liiny přítomonosti využíval. Lia brzy poznala, jaký je život ve Vendě, sama si dokázala vybudovat určité postavení, přicházela na kloub tajemstvím a zjišťovala stále víc informací o Kadenovi i Komizarovi. Mimoto toužila dostat do bezpečí Rafea, do kterého se opravdu bezhlavě zamilovala, i přesto, že zjistila, kdo doopravdy je - tedy princ, kterého si měla vzít. Doufala, že společně najdou cestu, jak se z tohoto vězení dostat, byť se to zdá nemožné. Dokážou to?


zdroj
Nevím jak vy, ale já byla z prvního dílu série naprosto unesená a neskutečně jsem se těšila na druhý díl. Trochu mě zarazily některé ne moc pochvalné recenze, které o Zrádném srdci mluvily jako o typickém vycpávkovém dílu, ve kterém se nic moc nestane. A asi ano, vycpávkový díl to je, ale pro mě to rozhodně neznamená, že by se mi líbil třeba jen o trochu méně. A nemůžu souhlasit s tím, že se v knize nic nestane. Rozhodně to není žádná akční kniha, ale děje se tam spousta menších událostí, které ale v závěru jsou a asi ještě budou dost důležité a hlavně - autorka mě zase dokázala naprosto překvapit a myslím, že tolik akce, kolik se odehrálo na konci hravě vynahradí jakékoliv méně akční scény, které přecházely.


“But you’re everything I want. Remember that. I love you, Lia. Not a title. And not because a piece of paper says I should. Because I do.” 

Dámy a pánové, Liu miluju stále víc a víc. Už teď je rozhodně mezi mými top pěti knižními hrdinkami. Ona je prostě skvělá, tečka. Byla zavřena ve Vendě, nemá tušení, jestli se odtud někdy dostane, musela přihlížet smrti svého bratra, stále ještě se vyrovnává s pravou totožností Kadena, stejně jako s láskou k Rafeovi a to rozhodně není vše. Normální člověk by se z toho už dávno složil, protože to je to nejjednodušší, ale Lia si je moc dobře vědoma toho, že si nic takového nemůže dovolit a snaží se zůstat silná. Obzvlášť, když zjišťuje, že její životní úděl je možná důležitější, než si doposud myslela. 

Jak jistě víte, i v této sérii se nám objevil milostný trojúhelník. A já si najednou nejsem jistá, koho bych si po boku Liy přála víc. Tedy, asi ještě pořád Rafea, do kterého jsem zamilovaná od prvního dílu a přeji si od začátku, aby byl s Liou. Ale čím víc se toho dozvídám o Kadenovi, tím větší chovám sympatie i k němu a občas je mi ho opravdu líto. Kaden to taky nemá jednoduché - musí se potýkat se svou oddaností Vendě a Komizarovi a s láskou k Lie, což jsou dvě věci, které nejdou úplně dobře dohromady. Rafe ale na tom není o moc líp - snaží se zjistit, jak dostat Liu z Vendy do bezpečí, musí se dívat na to, jak ji Venďané přijímají či nepřijímají, sám si projde situacemi, kdy nesmí dát najevo jakékoliv emoce a mimoto by si opravdu přál pomstít se Kadenovi. To mají trochu vzájemné. 


zdroj
Kromě pohledů Liy, Rafea a Kadena se v pár kapitolách dostaneme i do hlavy Liiny komorné a kamarádky Pauline, která nás tímto přenese do Civiky, kam spolu s Gwyneth dorazily a doufají, že se dozví co nejvíc o Lie. Těchto návštěv Civiky je sice jen pár, ale stojí za to. Dozvěděli jsme se docela zajímavé informace a především poslední scéna z Civiky skončila překvapivým odhalením a jsem opravdu zvědavá, jaké následky bude mít ve třetím díle.


zdroj
Co tedy mohu o knize závěrem říct? Je pravda, že se téměř celý hlavní příběh knihy odehrává pouze ve Vendě a může se tak zdát, že bude nudný a zdlouhavý. Pokud se vám ale opravdu líbil první díl, myslím, že vám můžu zaručit, že nudit se rozhodně nebudete a naopak si stejně jako já budete užívat každou scénu. Mimoto, pokud už máte dost milostných trojúhelníků, tady samozřejmě jeden je, na druhou stranu ale láska rozhodně není to nejpodstatnější, co se v knize řeší. Ano, samozřejmě tu hraje svou roli, ale nejde o žádné přehnané přemítání hrdinky o tom, koho se má vybrat - Lia řeší i mnohem zásadnější věci a rozhodně není žádnou sobeckou hrdinkou, která by se celou dobu zaobírala svými milostnými útrapami a naprosto ignorovala okolní dění. Za sebe mohu první dva díly série jenom doporučit a neskutečně se těším na třetí díl, který dle mého bude naprostou špičkou a snad skvělým zakončením série.

Moje recenze: 5/5

Četli jste Zrádné srdce? A máte třeba vy pocit, že jde jen o vycpávkový díl?


2 komentáře:

Používá technologii služby Blogger.