DECEMBER 2017 IN MOVIES

Ahoj!
Já vím, tenhle článek tu měl být už tak před měsícem, ale ono tu bylo tolik filmů a já v lednu tak nestíhala, že jsem to prostě dřív nedala. Snad mi tedy prominete, že se ještě jednou, přísahám, že už naposledy, vrátím do roku 2017. Nedalo by mi, kdybych se s vámi nepodělila o filmy, které jsem v prosinci viděla, protože byly zase úplně skvělé. Nicméně filmů je hodně, ačkoliv by jich bylo ještě víc, kdybych sem vecpala všechny své oblíbené pohádky, kterém jsem si o Vánocích nemohla nechat ujít, ale napsala jsem o nich speciální článek. Snažila jsem se ale zhlédnout co nejvíc vánočních filmů, které jsem ještě neviděla, pohádky, které jsem ještě neviděla, ale dám sem i pár filmů, které jsou mí oblíbenci už dlouho, ale nejsou to pohádky. Tak jdeme na to.

Začnu jednou návštěvou kina. To jsme se vydali na český film Špindl. A mě je jasné, že spousta lidem se film určitě nelíbil a přišel mu stupidní, ale já patřím k těm, kterým se líbí tak nějak všechno a přesně takové české komedie se mi fakt líbí. A tohle bylo přesně takové, ačkoliv mám pocit, že přece jen byl film na trošku větší úrovni, než běžné české komedie. Nicméně Špindl je skvělá zimní oddechovka s hlavní hrdinkou, ve které se možná spoustu žen trochu pozná a rozhodně je to film, u kterého se zasmějete. Samozřejmě, některé scény jsou trochu moc, ale já jsem se bavila a to je vše, co jsem očekávala. Takže rozhodně doporučuji, ačkoliv rozhodně to není film pro všechny - ale to už asi nejlépe musí vědět každý sám.
Musím rozhodně zmínit snad největší prosincový filmový objev. Konečně jsme se se sestrou poprvé podívaly na Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách a obě jsme se naprosto zamilovaly. Tohle je opravdová dokonalost. Od Václava Vorlíčka znám samozřejmě především spoustu skvostných pohádek a jsem jedině ráda, že stejně úžasné umění prokázal i v klasickém filmu - i když konkrétně tady je to stejně tak trochu pohádka, že. Jak už jsem psala mnohokrát, já staré české filmy opravdu můžu a vždycky se ráda podívám na další. V tomto filmu je hvězdné a neskutečně úžasné obsazení, které filmu dodává ještě větší kouzlo, než už je dáno samotným námětem a já můžu říct jen to, že pokud jste film náhodou ještě neviděli, rozhodně to napravte!
Ještě budu pokračovat v českých filmech. Poprvé jsem viděla taky Vrchní, prchni! a moc se mi to líbilo. Zase naprosto skvělé obsazení, které prostě nikdy nezklame a strašně se mi líbí umění udělat z docela vážné situace udělat tak vtipnou záležitost. Prostě skvělý. A scéna "Vypadá jako Vrána, ale je to Králík" byla legendární :D
A ještě jedna česká komedie, kterou jsem viděla v prosinci poprvé - Což takhle dát si špenát?. Pane jo, to bylo zase geniální! Já jsem se tak neskutečně nasmála! Menšík a Sovák v jednom filmu, to musí být něco - a taky že bylo. A k tomu dokonalá Iva Janžurová, jejíž hraní malého dítěte bylo něco skvělýho :D Celý nápad na příběh je fakt bomba - stroj, který vám dokáže upravit věk, ale pokud v době jeho účinkování sníte špenát, trochu se to přežene? Ano, prosím! Opravdu, jestli se chcete od srdce zasmát, rozhodně jděte do toho!
A teď vám jen v krátkosti povím o pár mých českých klasikách, které jsem viděla už stokrát a které prostě miluju. Na samotě u lesa. Film především s úžasným Zdeňkem Svěrákem a samozřejmě nezapomenutelným Josefem Kemrem a jeho "Chčije a chčije". Film, který má v sobě tak nenásilnou a jednoduchou formu humoru a já se prostě směju od začátku do konce. Ale zároveň je to takový milý a trochu smutný film a umět vyvolat smích i smutek, to už je vážný. Doufám, že jste tenhle film všichni viděli a pokud ne, určitě to napravte.
Sněženky a machři snad nemusím představovat. To je prostě zimní klasika, kterou o Vánocích nikdy nevynechám. Miluju ten film, miluju na něm úplně všechno. Drzý studenty, trio Cabadaj+Převrátil+Mácha, dřepkins, "Vydrž, Prťka, vydrž", prostě úplně všechno. A ten konec mi vždycky přijde tak smutný, ale miluju ho taky. Sněženky a machři jsou zase dalším českým klenotem a zároveň ukázkou lyžáku, který nikdy nezažijete. Těžko říct, jestli je to škoda nebo štěstí...
No a samozřejmě jsem nemohla vynechat ani vánoční klasiky Chobotnice z II. patra a Veselé Vánoce přejí chobotnice. A je úplně jedno, že jeden z těch filmů se odehrává v létě, že. To jsou prostě klasiky, který odmalička miluju a vždycky se na ně ráda podívám. Legendární chobotničky, legendární Holanovi a jejich společné patálie.. No co vám budu povídat, vždyť to určitě všichni znáte. Už teď se těším na příští Vánoce nebo na někdy jindy, až se na filmy zase podívám. A mimochodem, vždycky se musím smát tomu, jak mi rodiče Holanovi připomínají moje rodiče :D





A samozřejmě nemůžu opomenout ani jednu z největších zimních klasik - S tebou mě baví svět. Panebože, jak já to miluju. Neuvěřitelné skvělý film, s nejlepšími hláškami, naprosto dokonalými dětmi, které se svých úloh zhostily opravdu bravurně. A stejně tak dospělí herci. Opravdu nevím, kolikrát jsem tenhle film viděla, ale vím, že mě rozhodně nikdy neomrzí.
O Vánocích dávali také mé oblíbené Ať žijí duchové!. Tento film naprosto miluju a už jsem ho opravdu dlouho neviděla. Navíc asi před rokem jsem byla na stejnojmenném muzikálu, který byl podle mě naprosto skvostně provedený a úplně jsem se s ním přenesla do filmu. No a teď jsem film viděla zase a je to prostě láska. A to jsem se na něj tvrdošíjně v dětství odmítala podívat, vůbec nevím proč :D Miluju písničky Svěráka a Uhlíře, které jsou i tady prostě dokonalé, miluju herce, kteří tu hrají a miluju celý ten kouzelný příběh.
A pozor, následují tři poslední české filmy a to tři pohádky, které jsem viděla poprvé v životě. Začnu pohádkou, která se vysílala poprvé - Nejlepší přítel. Nikdy si nenechám ujít nové vánoční pohádky na ČT1 a ani teď tomu nebylo jinak. A musím říct, že podle mě se tato pohádka opravdu povedla. Zdeňka Piškulu mám jako herce fakt ráda a tady roli princeznina milého podle mě zvládl skvěle. Ale nejvíc mě bavila role princeznina otravného nápadníka v podání Ondřeje Sokola, to jsem se fakt nasmála. Je opravdu těžké v dnešní době vymýšlet nové a neokoukané náměty pohádek a je jasné, že v pohádkách se trochu klišé nikdy nevyhneme, ale myslím, že Nejlepší přítel byl na tuto dobu dostatečně originální a já jsem si pohádku užila.
Další pohádkou je Šťastný smolař. Na tu jsem se už pár let chtěla podívat, ale nějak jsem se k tomu stále neměla, až teď konečně. A bylo to skvělý! Já jsem měla velmi vysoká očekávání, protože v pohádce hraje Ivan Trojan, což je jeden z mých nejoblíbenějších českých herců a miluju ho opravdu v každé roli, jakou jsem viděla. A tady opět nezklamal - jeho postava byla úplně skvělá a neskutečně vtipná. Navíc myslím, že Šťastný smolař originální pohádkou opravdu je, protože nic takového jsem ještě neviděla a moc se mi to líbilo.
No a posledním českým filmem a pohádkou je Škola princů. Na tuto pohádku jsem se chtěla podívat především kvůli Matouši Rumlovi, jehož roli prince v pohádce Princezna a písař jsem milovala. A bylo to zase super. Já prostě miluju knihy i filmy z prostředí nějaké special akademie nebo školy a právě o tom tato pohádka byla. A mě to prostě bavilo. Jo, zase to byla taková klasika a asi nic z čeho si úplně sednete na zadek, ale já jsem se bavila a byla jsem prostě naprosto spokojená.
A konečně se dostáváme k zahraničním filmům. Začnu těmi vánočními. Poprvé v životě jsem viděla Vánočního skřítka a nechápu, proč jsem se na to nepodívala už mnohem dřív! Wil Ferell byl jako "elf", který se poprvé octl mimo severní pól, naprosto dokonalý a jeho postava Buddyho mě neskutečně rozesmávala. Ale samozřejmě mi jej občas bylo taky líto, tak to se mnou prostě je vždycky. Ale byl to tak nádherný, vtipný a úžasný film, že je mi jasný, že bude součástí mých každých Vánoc.
Poprvé jsem viděla taky Polární expres. Jé, to byla krása! Fakt jsem nečekala, že se mi to bude až tak líbit, ale líbilo se mi to neskutečně a pokud jste Expres ještě neviděli, rozhodně to taky napravte. Tak nějak jsem se na chvilku cítila jako dítě o Vánocích a s tím pocitem se film naprosto užila. A bylo to skvělý.
No a další vánoční klasika, kterou jsem viděla poprvé - Prázdniny. Já. To. Miluju. Tak za prvé, už mám Kate Winslet zaškatulkovanou i jako jinou postavu než jen Rose z Titanicu a vím, že zvládne zahrát snad všechno, protože tady byla skvělá. Za druhé - ten příběh panebože! To bylo úžasný. Jo jasně, romantika, trochu klišé, ale stejně to bylo dokonalý a nápad vyměnit si na pár dní dům s někým z úplně jiné části světa mě tedy fakt láká. A za třetí jsem si zamilovala Judea Lawa, jehož postava mě pomalu i rozbrečela, a neskutečně se těším na jeho roli Brumbála ve Fantastických zvířatech 2, jen tak mimochodem. Ale lidi, na Prázdniny fakt koukněte, klidně i mimo Vánoce, fakt je to skvost!
Čtvery Vánoce podle mě nejsou až tak profláklý film, ale přesto je známý a já ho viděla až teď. A bylo to fakt fajn. Nemůžu ho porovnávat třeba s Prázdninami, ty mě zasáhaly opravdu hodně, ale Čtvery Vánoce byl prostě takový oddechový film odehrávající se o Vánocích, u kterého se především zasmějete a zkrátka tak nějak odreagujete.
Filmem v tak trochu podobném duchu je Vánoční duch. To je opět jen čistě nenáročný, vtipný, oddechový film, který vždycky přijde vhod. Jde o další verzi Vánoční koledy od Charlese Dickense, tentokrát v prostředí klasických amerických televizních filmů. Film mě lákal především Ashley Benson, která tam měla takovou zajímavou roli a když jsem pak zjistila, že tam hraje i Chad Michale Murray, byla jsem v ráji. No, asi víte o čem je Vánoční koleda - a přesně o tom je i film. Ženu, která se v současnosti nechová úplně nejlépe navštíví duch minulosti, současnosti a budoucnosti a samozřejmě ji úplně změní. A pro mě to byl opravdu milý film, na který jsem se ráda podívala.
Konečně jsem se podívala taky na Ukradené Vánoce Tima Burtona. A bylo to sice asi trochu něco jiného, než jsem čekala, ale rozhodně se mi to líbilo. This is Halloween naprosto zbožňuju, grafické provedení filmu bylo prostě úžasné a celý příběh byl tak skvělý! Rozhodně s emusím podívat i na Burtonovu Mrtvou nevěstu.
Co by to bylo za Vánoce bez Lásky nebeské? No, vzhledem k tomu, že já ji pořádně viděla vlastně až loni, pořád ještě ji nemám až tak okoukanou a naprosto ji miluju. Tak strašně moc! Při pohledu na Alana Rickmana mi sice vždycky puká srdce, že už ho v žádném novém filmu neuvidím (a že už ho nikdy nepotkám...), ale o to mám ten film radši. Miluju všechny herce a jejich naprosto dokonalé postavy, neskutečně se u filmu nasměju a zároveň mě některé scény děsně dojímají a je to prostě nejlepší.
Filmem, u kterého jsou mé emoce dost podobné a který taky nikdy nevynechám, je Šťastný nový rok. Na ten se prostě pravidelně dívám na Silvestra a vždycky mě naprosto dokonale naladí na konec starého a začátek nového roku a tak nějak mě dokáže uklidnit, jestli to dává nějaký smysl. Zase jsou tu scény, u kterých se směju a scény, které mě fakt hodně dojímají a postavy, které miluju a prostě vím, že tohle mě nikdy neomrzí.
Moje poslední vánoční klasika - Někdo to rád horké. Tohle je bezpochyby jeden z mých top pěti filmů. Letos jsem ho navíc poprvé viděla v angličtině a mám dojem, že to bylo snad ještě lepší, ačkoliv tady je opravdu dokonalý i český dabing. Jako takhle moc se snad nikdy u žádného filmu nenasměju, to je tady prostě rekord. Hlavní dvě mužské (nebo ženské? :D) postavy jsou prostě legendy. Legendy. Jejich dokonalost se nedá změřit v žádném měřítku a já už se směju teď jen, když pomyslím na jejich geniální hlášky a scény a situace, kdy se musí chovat jako ženy a prostě všechno. Opravdu, i když třeba nejste příznivci černobílých filmů, Někdo to rád horké si prosím pusťte, nebudete litovat!
No a nakonec tu mám dva filmy úplně mimo Vánoce. V češtině nám učitelka pouštěla film Úplné zatmění, na který jsem se pak musela doma dodívat, protože Leonardo DiCaprio. Absolutně jsem o tomhle jeho filmu nevěděla, přitom je tam tak úžasný! Film je o jednom z prokletých básníků - Arthuru Rimbaudovi, což je zrovna člověk, který mě svým způsobem života a i svými verši, které snad nikdo nemůže pořádně pochopit, neskutečně přitahuje. Mít možnost se s takovým člověkem potkat by musel být opravdu zážitek. A myslím, že pro tuto roli nemohl být vybrán nikdo lepší než DiCaprio, který se role zhostil prostě jako pán. Teď už vůbec nechápu, jak je možný, že dostal Oscara až loni, protože o jeho dokonalých hereckých schopnostech nemůže být pochyb. Je úplně jedno jestli vás zajímají básníci, na tenhle film se rozhodně podívejte, obzvlášť pokud máte rádi Lea, protože právě jeho hraní dělá z filmu tak obrovský zážitek.
A na poslední film jsme se taky dívali ve škole a já se na něj teda rozhodně musela dodívat, protože to byla bomba! Jde o film Hanebný parchanti a upřímně říkám, že jsem si myslela, že to bude strašná blbost. Nemohla jsem se mýlit víc! Film je z 2. světové války a jde v něm hlavně o pronásledování Židů, i když takové dost specifické, a o konkrétní skupiny lidí či vojáků, kteří se ve válce zasloužily o své. Nicméně je to tak trochu fikce, rozhodně to nejsou opravdové události. A já se naprosto zamilovala do dvou herců - do Brada Pitta, u kterého si nejsem jistá, jestli jsem s ním doteď nějaký film viděla, a do Chrstipha Waltze. Tihle dva mě bavili opravdu nejvíc a úplně nejvíc asi postava nacisty ztvárněná Waltzem. Jako to jak neskutečně dobře ji hrál, to snad ani není možný. Ta postava sice byla neskutečný ____(nadávku si doplňte sami), ale já ji v jeho podání tak nějak nemohla nemilovat. No, byla jsem úplně nadšená a rozhodně se musím poohlédnout po dalších filmech od Tarantina.

Tak to je vše. No, viděla jsem opravdu hodně filmů, ale tak byly Vánoce, takže bylo i víc času, v dalších měsíců bude seznam rozhodně kratší. Vy mi určitě napište vaše oblíbené vánoční filmy nebo názory na filmy z článku. Mějte se krásně!

Ivett

2 komentáře:

  1. Tak to je pořádná dávka filmů. :) Já poslední dobou absolutně nestíhám nic sledovat. závidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v prosinci jsem ten čas měla a teď se snažím dívat každý týden tak na jeden film, u kterého ale stejně dělám i věci do školy, jinak to prostě nejde :D

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.