HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE (J. K. Rowling)

Původní název: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Český název: Harry Potter a princ dvojí krve
Autor: J. K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 533
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Pavel Medek
Rok vydání: 2005 (EN), 2005 (CZ)
Žánr: fantasy, dětské
Anotace: Zlo je záludné a skrývá se, jak nejdéle to jde. Teď se však dere k moci a má silné spojence: krutost a strach. Přežijí Bradavice a kouzelnické společenství?

Moje recenze:
Po tom, co byl Voldemort spatřen na Ministertsvu kouzel, konečně celý kouzelnický svět věří, že se Pán zla vrátil. Harry sice konečně není považován za blázna, ale moc důvodů k radosti přesto nemá - v potyčce na Ministerstvu zemřel jeho kmotr Sirius, samotný Voldemortův návrat není důvod k radosti, ať už mu lidé věří nebo ne a navíc se od Brumbála dozvěděl o věštbě, která ho předurčuje k tomu, že právě on má být tím, kdo zabije Voldemorta - neboť ani jeden nemůže žít, jestliže druhý zůstává naživu. S touto skutečností se Harry snaží vyrovnávat a možná mu k tomu pomohou i soukromé hodiny s Brumbálem, na které tento školní rok bude chodit. Do toho taky podezírá Draca Malofye z toho, že plánuje nějaké špatnosti a snaží se zjistit, jaké. Ale v Bradavicích se samozřejmě stále něco děje, a tak toho Harryho a jeho přátele čeká tentok rok opět spoustu, ať už ve škole nebo v jejich životě.


zdroj
Princ dvojí krve byl odjakživa jedna z mých úplně největších srdcovek ze série. Samozřejmě miluju každý díl. Ale některé mě nadchly ještě o něco víc a právě šestý díl je jedním z nich. Řekla bych, že přinejmenším od návratu Voldemorta už série nabývá opravdu temnější atmosféry, která se samozřejmě projevuje i tady, ale zároveň se mi neskutečně líbí, jak je to vše občas tak nějak zlehčováno a řeší se v knize zase problémy jiného druhu, které jsou ale jistě taky důležité. Protože Nebelvír se přece musí snažit zase vyhrát ten famfrpálový pohár, ne? A milostný život se taky nemůže brát na lehkou váhu! I ta hromada úkolů se musí řešit, protože přece nikdo nechce propadnout! A ta zkouška z přemisťování se prostě taky musí zvládnout! A tohle je jedno z kouzel, které umí snad jen Rowlingová.


"Z mrtvého těla není třeba mít strach, právě tak jako není třeba mít strach ze tmy... Když se díváme na smrt a na temnotu, bojíme se jen toho, co neznáme, ničeho jiného"

Nevím, jak vy, ale já mám Brumbála odjakživa ráda. Ty jeho poučné proslovy vždycky jen hltám, jeho způsob vyjadřování bych si přála taky ovládat a to, že tenhle neuvěřitelný kouzelník si už zažil a dokázal ledacos a přesto zůstává v Bradavicích, chrání své studenty a pomáhá Harrymu, to vše mě svým způsobem docela fascinuje. A proto jsem jen ráda za to, že v šestém dílu dostáváme ještě více Brumbála, protože to mě prostě vždycky potěší. A samozřejmě mě taky baví náplň jeho hodin s Harrym. Moc se mi líbí, že se snaží poznat Voldemorta i z trochu jiné stránky, vidět ho ještě jako relativně nevinného chlapce ( i když jisté vlastnosti měl samozřejmě odjakživa), vidět ten zlom, kdy začal být jen chladnokrevným zabijákem, který si jde za svým až dospěl do své nynější podoby - a tím nemyslím jen fyzické.


zdroj
Při každém dalším čtení Harryho Pottera dokážu stále více ocenit, jak skvěle propracované postavy autorka stvořila. A čím dál tím víc si uvědomuji, jak je samotný Harry nedokonalý, což z něj ale vlastně dělá naprosto dokonalou postavu. Vím, že mnohé čtenáře už občas doslova vytáčí, ale mě právě tím, jaké  má chyby a že s ním občas úplně nesouhlasím, připadá mnohem víc reálný, než kdyby byl zosobněním dokonalosti. Nikdo tady není dokonalý a to je na tom to skvělé. Tedy, samozřejmě, to je jen jedna z mnoha skvělých věcí. A taky mě neskutečně baví, jak je každá postava úplně jiná a vždycky něčím vyniká. Harry je prostě ten, koho známe nejlépe, Ron je vždy ten nejvtipnější a nejnetaktnější, Hermiona je samozřejmě ta chytrá a tvrdohlavá, o mé fascinaci Brumbálem už jsem se zmiňovala, Snape je dle mého nejtajemnější postava série, Draco je postava, ke které sice odjakživa cítím jen a jen zášť, ale teď mi ho prostě bylo občas opravdu líto a takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Miluju všechny obyvatele Bradavic a Rowlingovou za to, že tak skvělé postavy vytvořila.


zdroj
Princ dvojí krve je opět dílem naprosto zlomových informací. Mnohokrát jsme šokováni událostmi, kdy se zase a opět stanou věci, které bychom vůbec nečekali. I v tom je Rowlingová mistr. Věřím, že spousta z vás tuto sérii četla, ale pokud ji někdo čte poprvé, rozhodně si čtení každého dílu vychutnejte naplno a nenechte se ničím rozptylovat. Protože mi všichni jistě dají za pravdu, že první čtení, kdy absolutně netušíte, co se bude dít dál, je prostě nejkouzelnější, stejně jako první prozkoumávání všech postav, prostředí a celé té dokonalé bradavické, či vůbec kouzelnické atmosféry. Ale ani na... hm, osmém čtení rozhodně není nic špatného. Já si tohle svou srdcovku budu užívat navždy a doufám, že vy taky.

Moje hodnocení: 5/5

Je tady někdo, kdo čte Harryho poprvé? Určitě  mi napište, jak to prožíváte. A vše názory na šestý díl si taky moc ráda přečtu. 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, HP je prostě srdcovka a tenhle díl je skvělý. (stejně jako všechny ostatní) :))

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.