ŠEPOTÁNÍ (A. G. Howard)

Původní název: Splintered
Český název: Šepotání
Autor: A. G. Howard
Série: Šepotání
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Magdaléna Stárková
Rok vydání: 2013 (EN), 2015 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. 
Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morfeus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?
Připravte se na příběh ze skutečné Říše divů!

Moje recenze:
Alyssa pochází z rodiny, kde nakonec všechny ženy počínaje známou Alenkou skončily v blázinci. A Alyssa má pocit, že i ji čeká stejný osud, protože už teď slyší šepotání hmyzu a květin, což o bláznovství docela svědčí. Je to ale opravdu bláznivé nebo je to všechno realita? Alyssa postupně odhaluje tajemství její rodiny a když se nakonec se svým kamarádem Zachem (do kterého je mimochodem zamilovaná) ocitne v samotné Říši divů, nestačí se divit. A udivuje a ohromuje ji taky Morfeus, který jí dělá v Říši divů průvodce a na kterého si začne vzpomínat jako na přítele z dětství. Ten má pro Alyssu taky úkol, kvůli kterému ji vylákal do Říše divů a kromě toho se nijak netají svými city k ní. Dá se mu ale věřit? A na jaká další překvapivá tajemství Alyssa přijde?


zdroj
Do Šepotání jsem se původně vůbec nechtěla pouštět. Nějak mě to celé moc nelákalo, kniha na mě působila tak zvláštně a prostě jsem vůbec neplánovala si ji někdy přečíst. Pak jsem ale svůj názor začala měnit, především, když jsem četla mnoho nadšených recenzí, navíc jsem si letos dost oblíbila retellingy a když ještě k tomu bude autorka na Humbooku, rozhodla jsem se do knihy, potažmo série jít. A nic lepšího jsem udělat nemohla. Myslím, že by byla fakt škoda, kdybych se knize opravdu vyhnula, protože mě do sebe vtáhla od prvního okamžiku a pak stále víc a víc. Ano, tahle kniha je vážně zvláštní. Ale tak dokonalým způsobem, že vám na tom vlastně ani nic divného nepřijde.


"Někdy musí plamen sežehnout les na popel, aby mohlo něco nového vyrůst."

Kniha je tedy retellingem na Alenku v Říši divů. Vzhledem k tomu, že samotná Říše divů je jedna velká zvláštnost, je tedy logické, že i retelling musí být trochu jiný. Pohádku o Alence zbožňuju a jsem ráda, že na tom Šepotání nic nezměnilo. Nedá se asi říct, že by to byl retelling v pravém slova smyslu, neboť hlavní hrdinka Alyssa nepředstavuje Alenku, ale jednu z jejích potomků, nicméně to je vlastně úplně jedno. Z toho, jakým způsobem se Alyssa dostala do Říše divů jsem byla ohromena a při popisu všeho, co v Říši divů spolu se Zachem viděla a zažila mi už doslova spadla brada. Bylo to dokonalé, naprosto perfektně vymyšlené a jenom to posílilo mé nesplnitelné přání se tam někdy ocitnout, protože na takové místo se prostě podívat chcete.

Alyssu jsem si okamžitě oblíbila. Na začátku mi přišlo, že působí tak nějak rebelsky a že není jen tak nějaká poslušná a naivní dívka, ale zároveň měla i druhou stránku, která byla věky zamilovaná do svého kamaráda Zacha, která chtěla pomoci své mámě zavřené v blázinci a která se bála, že tam jednou skončí taky. V Říši divů se s tím, jak poznávala stále více překvapující informace o sobě, o Alence a o Říši a taky vlivem Morfea se samozřejmě trochu změnila, ale spíše v tom smyslu, že si začala více uvědomovat, co je skutečně důležité a měla v plánu udělat správnou věc, ať už by stála cokoliv. Postava Alyssy na mě opravdu zapůsobila a jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet dál. 


zdroj
Jako ve většině fantasy knih, i tady nechybí milostný trojúhelník. A komu fandím tentokrát? Za mě je to jasné - jednoznačně tajemnému Morfeovi, který Alyssu do Říše divů vylákal. U mě zkrátka platí, že je-li v knize mužská postava, o které celou dobu nevíte, zda jí můžete věřit, je neskutečně záhadná a ačkoliv někdy nejedná úplně čestně, vždycky víte, že to není jen tak, pak se do ní okamžitě zamiluju. Morfeus je tak těžko popsatelný, protože jsem u něj vystřídala celou řadu emocí a stále nevím, co o něm ideálně říct, že se fakt neskutečně těším na další setkání s ním a doufám, že bude jen a jen lepší.


,,No, kdo jinej by tě měl poučit o včeličkách a kytičkách než tvoje vlastní máma?" Hlavou se mi hned rozlehlo: ,,Kdo jiný než včeličky a kytičky sami?"

Nicméně musím říct, že ani Zach rozhodně není k zahození a kdyby nebylo Morfea, vůbec bych se mu nebránila. Sice nechápu, proč si on ani Alyssa celá léta nedokázali přiznat své city, když to bylo zcela očividné, ale lepší pozdě než nikdy, že. Dokud jsme byli v Říši divů, naprosto jsem si Zacha užívala, protože prostě byl vážně okouzlující a chemie mezi ním a Al bylo opravdu hodně. Pak ho tedy předčil nepřekonatelný Morfeus a navíc se občas choval až moc ochranitelsky, což nikdy úplně nevyhledávám, ale jsem zvědavá, jak to bude dál. Vůbec se nedovažuju odhadnout, s kým Alyssa nakonec skončí, ale ani jedna volba by nebyla špatná. Ale Morfeus je prostě Morfeus.


zdroj
Pokud jste to ještě nepoznali, z Šepotání jsem nadšená. Kromě úžasných postav jsme dostali taky úžasný příběh, který mě nepřestával překvapovat a především z jednoho zvratu jsem si doslova sedla na zadek. Je pravda, že chvíli před odhalením jsem to tak nějak začala tušit, ale stejně to bylo něco. Hned, jak budu moct se pustím do dalšího dílu a doufám, že s Říší divů jsme se ještě nerozloučili a těším se na ještě další zvláštnosti, které se v ní budou dít. A taky se těším na Morfea. Takže jestli je tu někdo, koho kniha stejně jako mě moc neláká, rozhodně vám doporučuji ji zkusit, protože myslím, že nebudete čeho litovat. Jen se připravte na pořádnou jízdu a zkrátka si příběh užijte. 

Moje hodnocení: 5/5

Taky jste Šepotání propadli? A máte rádi retellingy?


2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :)) já jsem sérii ještě nečetla ale vypadá vážně dobře. :) kdo by nemiloval retellingy, že.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.