NEJKRÁSNĚJŠÍ (Marissa Meyer)

Původní název: Fairest
Český název: Nejkrásnější
Autor: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky
Počet stran: 192
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana Zejmanová
Rok vydání: 2015 (EN), 2015 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy, retelling
Anotace: Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.

Moje recenze:
Příběh Zlé královny známe všichni - ale co bylo před tím, než se stala tou životy ničící zápornou postavou? V knize Nejkrásnější máme možnost přečíst si o životě královny Levany už od doby jejího dospívání a o tom, co ji zformovalo v osobu, kterou se postupně stávala. Dozvíme se o její ne úplně funkční rodině, o tajemstvích, která si s sebou Levana nesla od dětství a která pečlivě skrývala a o tom, jak i ona dokázala milovat, i když si lásku vykládala trochu po svém. A v neposlední řadě zjistíme také to, že kdyby měla jinou možnost, kdyby žila v jiných podmínkách, možná by se z ní ona Zlá královna nikdy nestala. 


zdroj
Když jsem před rokem četla sérii Měsíční kroniky, byla to láska na první písmeno. Zamilovala jsem si celý dokonalý svět, který autorka vymyslela, stejně jako jsem si zamilovala (téměř) každou postavu. A dokonce i postavy, které jsem si zamilovat prostě a jednoduše nemohla, mě neskutečně zaujaly a fascinovaly. Příkladem takové postavy je právě Levana. Sice jsem ji po celou sérii opravdu nesnášela a proklínala, ale zároveň jsem hloubala nad tím, co ji asi přimělo stát se takovou osobou. I proto jsem rozhodně měla v plánu si tuto knížku přečíst a s radostí můžu oznámit, že jsem svou odpověď víceméně získala.


"Láska je dobývání. Láska je válka. Tohle si o lásce myslím já."


Levanin život už odmalička rozhodně není dobrým prostředím pro to, aby z dítěte vyrostl "normální" člověk. Příkladem toho může být už její starší sestra Channary, která je prostě zvrácená. Opravdu hodně. Celou dobu jsem se nemohla rozhodnout, jestli je horší Levana nebo Channary, ale teď si stojím za tím, že Channary. Takže vy, kteří jste se s Levanou v sérii už setkali a víte, jak zvrácené má nápady, si můžete zkusit obrázek její podle mě ještě zvrácenější sestry. Nemohu vám toho bez spoilerování příliš vyzradit, ale právě ona byla příčinou některých traumat v Levanině životě, která ji přiměla učinit jistá opatření a po kterých už prostě nebyla jako dřív. Asi můžu říct, že mám pocit, že z Levany tu zlou osobu stvořil především nedostatek dobrých vzorů a špatné rodinné zázemí, vzhledem k tomu, že ani  její rodiče nebyli žádní svatoušci a svým dcerám se v podstatě nevěnovali. Celou dobu čtení mi v hlavě vrtala otázka, jak by možná Levana byla úplně jiným, lepším člověkem, kdyby vyrůstala v milující rodině. Nedovedu si to představit, ale myslím, že lepší rodinné zázemí by jistě udělalo své. 


zdroj
Jakkoliv se to zdá nemožné, i Levanin život postihla láska k muži. A myslete si o ní co chcete, já tomu prostě věřila. Věřila jsem tomu, že onoho muže miluje, protože to prostě tak bylo. Jenomže Levana prostě lásku nedokázala pořádně pochopit, nikdo neměla na kom pozorovat pravou lásku, a tak si s ní pohrávala po svém. Snažím se nějakým způsobem taktně vybruslit z toho, abych vám toho moc neprozradila, což opravdu není jednoduché, ale to hlavním, co jsem chtěla sdělit je, že Levana opravdu dokázala milovat. A kdyby byla vychovávaná jinak, věděla by, jak se k takové lásce zachovat a že někdy je lepší nechat osud, ať se spřádá sám, ne rozhodovat za něj.


"Nechat se přesvědčit a uvěřit, že něco není skutečné, bývá často nejnebezpečnější ze všeho."


Myslím, že žádný fanoušek Měsíčních kroniky by Nejkrásnější neměl vynechat. Sice se hlavním čtyřem knihám série samozřejmě nevyrovná, ale to ani nemá; její hlavní náplní je nám ukázat Levanu takovou, jaká byla a je, nahlédnout jí do hlavy a pod všechny její masky a možná částečně pochopit její chování, i když to chování samo o sobě je i tak nepochopitelné a neomluvitelné. A kromě toho vám můžu prozradit, že se v knize objeví i malá Winter a Cinder, protože ty k Levanině životu samozřejmě patřily také. Já jsem se z knihy dozvěděla rozhodně spoustu zajímavých informací a myslím si, že vůbec není na škodu mít občas náhled do hlavy záporáka. 

Moje hodnocení: 5/5

Už jste četli Měsíční kroniky? Jaký máte na Levanu názor vy?

2 komentáře:

  1. Super recenze :) Já jsem u série zatím skončila druhým dílem a rozhodně se chystám na další, protože je to naprosto boží. :)) Je fajn podívat se na Levanu z jiného úhlu pohledu a brát jí jinak, než jako záporáka... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A souhlasím, to byl opravdu skvělý nápad :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.