NĚCO SKUTEČNÉHO (Erin Watt)

Původní název: When It's Real
Český název: Něco skutečného
Autor: Erin Watt
Série: -
Počet stran: 448
Nakladatelsví: Baronet
Překlad: Zuzana L'alíková
Rok vydání: 2017 (EN),  2018 (CZ)
Žánr:  young adult, romance, contemporary
Anotace: Autorská dvojice Erin Watt přináší návykový příběh o slavném rockerovi, jenž si potřebuje trochu vylepšit pověst, a dívce, jejímž úkolem je předstírat, že je jeho přítelkyní.
Seznamte se s Oakleym Fordem – mladou celebritou, známým hudebníkem a synem slavných herců, zpěvákem s miliony fanynek… a věčným potížistou. Na první pohled má vše, co si kdo může přát, soukromý život se mu však rozpadá, jeho hudební kariéra jde z kopce a bulvární plátky nestíhají psát o všech jeho eskapádách. Oakleyho manažeři nabízejí zdánlivě snadné řešení: Oakley musí světu dokázat, že konečně dospěl. A s tím mu má pomoci i jeho nová – a falešná – přítelkyně.
Na scénu vstupuje Vaughn Bennettová – oddaná sestra, servírka na částečný úvazek, naprosté ztělesnění „normálnosti“. Za jiných okolností by na tu nabídku nepřistoupila, její rodina však nutně potřebuje peníze, proto Vaughn nemá na vybranou. A za peníze, které jí Oakleyho tým nabízí, je ochotná přetrpět divoké hollywoodské večírky i novináře na každém kroku. No a co, že je Oakley podle ní jen povrchní sebestředný pitomec? Přece se do sebe nezamilují i ve skutečném životě… že ne?

Moje recenze:
Oakley Ford je mladý a velmi oblíbený zpěvák, jehož pověst je však poslední dobou poznamenaná spoustou skandálů. Proto se jeho tým rozhodne vylepšit mu reputaci falešnou přítelkyní. Tou se stane Vaughn Bennetová a to z jednoho prostého důvodu - peníze, které by touto prací získala, by jí podstatně usnadnily život, vzhledem k tomu, že se svými sourozenci před pár lety osiřela. Přestože se jí tedy příčí cokoliv předstírat, přistoupí na nabídku. Není to však úplně jednoduché - Vaughnin přítel Will není nadšený tím, kolik času tráví s Oakleym, Vaughn se samozřejmě stává středem pozornosti, což není vždycky úplně příjemné a přestože se Oakley většinu času chová jako idiot a Vaughn k němu od začátku chová averzi, postupně odkrývá i jeho další stránky, které se z bulváru nedozví, a zjišťuje, že je vlastně mnohem víc, než sobecký boháč, který má všechno, co si zamane. 


zdroj
Autorské duo Erin Watt je u nás známé především sérií Royalovi, kterou já naprosto miluju. Na jejich knihu z úplně jiného prostředí a s jinými postavami jsem se fakt moc těšila a jsem poměrně překvapená. Překvapená tím, že na rozdíl od Royalů je Něco skutečného tak trochu nevinnější, přestože se odehrává v hollywoodském prostředí. Erin Watt si v Royalových užívají erotické scény a neberou si s nimi servítky, ale tady to tak vůbec nebylo. Tohle je prostě čistě young adult kniha, kde sice hlavní mužský hrdina není žádné neviňátko, ale rozhodně se nezvrhne v erotický román. Mě hrozně bavilo pozorovat, jak se toho autorky chopily a jsem ráda, že čtivostí se od Royalů neliší ani trochu. Byla pro mě totiž úplně stejně návyková.


“The good ones put your character to the flame and burn away all the rest of the shit until you come out a better you. She’s one of the good ones.”


Vaughn jsem si od začátku oblíbila. Líbilo se mi, jak se snaží zvládat svou nelehkou rodinnou situaci, jaké je odhodlaná provádět oběti, mezi které patří i falešný vztah s Oakleym. A přestože je každému čtenáři jasné, jak tohle asi dopadne, Vaughn rozhodně není hrdinka, která by Oakleymu hned skočila kolem krku. Ano, postupně zjišťuje, že není tak hrozný, jak na první pohled působí a objevují se tu city, ale rozhodně to není hned a Vaughn především rozhodně neměla v plánu kvůli této práci ukončit svůj vztah s Willem. Zkrátka je prostě svá, nic neplánuje a je úplně jiná, než všichni lidi, kterými se Oakley dosud obklopoval - především je totiž opravdová. Tím nemyslím, že by ti ostatní opravdoví nebyli, ale Vaughn je tak nějak vnitřně opravdová - upřímná, neintrikující a když se z ní začne stávat jeho kamarádka, může si být jistý tím, že je to reálné.


zdroj
Oakley je přesně ten typ kluka, jakého si pod pojmem mladý hollywoodský zpěvák představíte. Fanynky po něm šílí jako po Justinu Bieberovi, on si žije high life, ve kterém nemusí řešit peníze, o holky na jednu noc rozhodně nemá nouzi a svým životním stylem jde z jednoho skandálu do dalšího. Nic ale není takové, jak se zdá a rozhodně se nedá tvrdit, že by byl Oakley úplně šťastný. Především nemá úplně ideální rodiče. Prakticky se s nimi nevídá, má pocit, že jim je úplně ukradený a to je věc, která jeho život ovlivňuje asi nejvíc. Má problémy taky v kariéře, protože ač je velmi populární, už je to dlouho od jeho posledního alba, protože se Oakley nachází v tvůrčím bloku a neví, jak z něj ven. A kromě toho zjišťuje, že lidi, které považuje za své přátele... možná nejsou přátelé v tom pravém slova smyslu. Asi nikoho nepřekvapí, že právě díky Vaughn se jeho život začne měnit, stejně jako se tak trochu změní i on sám. Ačkoliv změní není asi ten správný výraz, je to pořád ten stejný Oakley, jen světu začne ukazovat svou jinou a lepší stránku, která v něm byla vždycky a díky Vaughn jen vyplula na povrch. 


zdroj
Já jsem si čtení knížky tak moc užila! Kromě kouzelně se rozvíjející lásky mezi Vaughn a Oakleym, která se samozřejmě neobejde bez všech klasických young adult problémů, se knížka dost zaměřuje i na rodinu. Samozřejmě na tu dost nefunkční Oakleyho rodinu, ale i na rodinu Vaughn, která své rodiče sice milovala, ale zároveň se nemůže ubránit tomu, aby jim spoustu věcí nevyčítala. Mimoto se samozřejmě podíváme i do Hollywoodu a do jeho poměrně špinavého zákulisí, což o něm víme, už od námětu knihy - falešný vztah na zlepšení něčí reputace je už tak dost uhozený a to není všechno. Příběh sám o sobě mě ale neskutečně bavil a myslím, že jako oddechovka na léto není nic lepšího.  

Moje hodnocení: 5/5

Četet knihy od Erin Watt? Jak se vám líbila první kniha, která není ze série Royalů? 

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.