NETVOR (Alex Flinn)

Původní název: Beastly
Český název: Netvor
Autor: Alex Flinn
Série: Kroniky Kendry #1
Počet stran: 255
Nakladatelství: Moba
Překlad:  Miloš Chlouba
Rok vydání: 2007 (EN),  2013 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy, retellings, romance
Anotace: Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo – New York City. Čas – současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu.
Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem.

Moje recenze:
Kyle je ten typ kluka, kterého jsme všichni určitě někdy potkali - s hezkou tvářičkou, ale šeredným srdcem.  Má perfektní život, ale sám si ho zničí tím, jak se chová k pro něj podřadným lidem. Podaří  se mu vyprovokovat čarodějku Kendru k tomu, aby ho proměnila přesně do takové podoby, jaké je jeho srdce. Stane se z něj netvor. Jediný způsob, jak se z prokletí vysvobodit je do dvou let najít dívku, která by se do něj zamilovala i pře s jeho zvířecí podobu.  Kyle se okamžitě izoluje od společnosti, jeho otec pro něj koupí obrovský dům, kde mu dělá společnost jen hospodyně Magda a později nevidomý soukromý učitel a kde Kyle tak nějak přežívá. K jeho údivu se  mu brzy naskytne příležitost vyzkoušet, zda je možné, aby se do  něj zamilovala dívka poté, co sledem událostí jedna jménem Linda začne u Kyla žít. Nejprve z něj má strach, ale Linda dokáže v každém vidět něco krásného a proto zanedlouho přestane vnímat Kylovu zvířecí podobu a vidí jen to, jaký je uvnitř. Bude to ale stačit k prolomení Kylovy kletby?

zdroj
Netvor byl můj první retelling (kterých mám ovšem na to read seznamu další miliony) a to samozřejmě na pohádku Kráska a zvíře. Četla jsem spíše takové průměrné až negativní recenze, ale sem tam se vyskytl i člověk, který byl z knihy nadšený. A já se k té hrstce lidí zkrátka musím přidat, protože tato kniha mě uchvátila. Asi bych ji neoznačila jako nějakou, kterou si musím brzy přečíst znova, ani nebude na seznamu mých top 10 knih, ale  byl to úžasný příběh na motivy mé oblíbené pohádky a to je přesně to, co jsem od knihy čekala.

"Možná příliš soudíme lidi podle toho, jak vypadají, protože je to snadnější než vidět to, co je opravdu důležité"         

Kyle je na začátku knihy prostě parchant. Nicméně jako zvíře, až se začne měnit jeho povaha k lepšímu a uvědomí si, jaký byl blbec,  ho začínám mít opravdu ráda. A samozřejmě je mi ho strašně líto. Vím, že si za to může sám, ale já si zkrátka nemůžu pomoct. Moc se mi líbí, jak si začne vážit obyčejných věcí a zejména to, jak se zamiluje do květin. A taky do Lindy.

Linda je zkrátka dívka, kterou máte rádi. Nevryje se vám do srdce, ani k ní necítíte nějakou hlubokou náklonnost, ale zkrátka ji musíte mít rádi. Protože s tím, jak nemá  úplně jednoduchý život, je zavřená někde, kde vůbec nechce být (alespoň ze začátku) a jak dokáže i v netvorovi objevit lidské srdce, ji zkrátka nemůžete nemít rádi.

zdroj
Netvor je skvělá knížka , která vám nezabere moc času a s trochou štěstí se vám opravdu zalíbí. Zdánlivě se přenesete třeba do vaší oblíbené pohádky, ale ve zcela jiném  světě a za jiných  okolností, které už tak pohádkové nejsou. Na motivy knihy existuje také film, který mi přijde populárnější než kniha. Já ho ještě neviděla, ale určitě se na něj někdy v brzké  době chystám, už třeba kvůli slibnému hereckému obsazení.

Moje hodnocení: 5/5

Co vy, četli nebo viděli jste Netvora? A jaký máte vztah k retellingům?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.