BATMAN: NIGHTWALKER (Marie Lu)

Původní název: Batman: Nightwalker
Český název: -
Autor: Marie Lu
Série: DC Icons
Počet stran: 272
Nakladatelství: v CZ pravděpodobně vydá CooBoo
Překlad: -
Rok vydání: 2018 (EN) 
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: Before he was Batman, he was Bruce Wayne. A reckless boy willing to break the rules for a girl who may be his worst enemy.
The Nightwalkers are terrorizing Gotham City, and Bruce Wayne is next on their list.
One by one, the city's elites are being executed as their mansions' security systems turn against them, trapping them like prey. Meanwhile, Bruce is turning eighteen and about to inherit his family's fortune, not to mention the keys to Wayne Enterprises and all the tech gadgetry his heart could ever desire. But after a run-in with the police, he's forced to do community service at Arkham Asylum, the infamous prison that holds the city's most brutal criminals.
Madeleine Wallace is a brilliant killer . . . and Bruce's only hope.
In Arkham, Bruce meets Madeleine, a brilliant girl with ties to the Nightwalkers. What is she hiding? And why will she speak only to Bruce? Madeleine is the mystery Bruce must unravel. But is he getting her to divulge her secrets, or is he feeding her the information she needs to bring Gotham City to its knees? Bruce will walk the dark line between trust and betrayal as the Nightwalkers circle closer.

Moje recenze:
Bruce Wayne je mladý chlapec, jehož rodiče před pár lety zemřeli a on se tak stal sirotkem. Protože mu po rodičích ale zbylo velké jmění a prosperující firma, většina lidí má pocit, že mu nemůže nic chybět. Bruce to tak ale necítí - má v sobě skrytou touhu zasahovat v nebezpečných situacích a porušovat pravidla. Tak se dostane k vykonávání nucených prací ve vězení v Gotham City, kde se seznámí s nejpřísněji střeženým vězněm - mladou dívkou Madeleine. Madeleine dosud odmítala s kýmkoliv mluvit - dokud nepřišel Bruce. Bruce se postupně dozvídá o skupině lidí, která si říká Nightwalkers a Madeleine je jedna z jeho členů. Nightwalkers provádějí vraždy bohatých a vlivných lidí a Bruce je další na jejich seznamu. Dokáže s Nightwalkery skoncovat dřív, než se jim ho podaří zabít? A  co Madeleine - spáchala opravdu vraždy, za které je obviněná, nebo je to všechno ještě zamotanější?


zdroj
Série, která ukazuje život známých superhdrinů předtím, než se stali superhrdiny, mě ihned zaujala. Wonder Woman se mi opravdu moc líbila a na Batmana jsem byla zvědavá. S autorkou Marie Lu jsem se dosud jako čtenář nesetkala, takže jsem vůbec nevěděla, co očekávat. A zase to bylo něco jiného, než jsem si myslela a ačkoliv mi chvilku trvalo, než jsem se do příběhu dostala, nakonec se  mi neskutečně líbil. 


“You have a heavy heart, for someone with everything.” 

U Bruce je jasně vidět, proč se v budoucnu stane Batmanem. To, jak uvažuje, jak touží zasahovat do nebezpečných situací a řešit záhady, to všechno z něj dělá typického superhrdinu. Ze začátku jsem k němu nemohla tak úplně najít cestu, ale nakonec jsem ji našla a zjistila jsem, že je vlastně skvělý. Když o tom teď přemýšlím, měl v sobě asi takové harrypottterovské prvky - právě v tom, jak se musí za každou cenu dozvědět pravdu, všechny zachránit a klidně se přitom obětovat. Ale to už tak u těch hrdinů bývá a stejně je máme rádi. Bylo hodně roztomilý sledovat, jak se zamilovává do vězeňkyně Madeleine a jak se snaží přijít na to, co je vlastně zač. A přitom Mad ho měla naprosto na háku - když on přišel na jeden detail o její jedinečné osobnosti, ona už byla o deset kroků dopředu.


zdroj
Madeleine je definitivně moje nejoblíbenější postava z knihy. Svou záhadností a tím, jak to v podstatě hrála na obě strany, mi trochu připomínala Severuse Snapea (ale jenom trochu, to je přece jenom jiný kalibr). Nikdy jsem nevěděla, kdy a co jí můžu věřit, i když bych jí nejradši věřila všechno, protože z ní jako by vždy promlouvala pravda, ačkoliv ne vždycky pravdu mluvila. Už od začátku, kdy víte, že je ve vězení za velmi vážné vraždy, vás prostě její příběh přitahuje - stejně jako Bruce. A přestože je asi jasné, že její život a osud nebyl jen černobílý, ani po dočtení knihy nedokážu pořádně říct, jestli byla kladná nebo záporná postava. Asi kus z obojího - myslím, že v srdci je Madeleine opravdu dobrý člověk, ale byla nucena dělat věci, které by dobrý člověk dělat neměl z důvodů, které pochopíte při čtení. Ale nic to nemění na tom, jak moc mě celá její postava a zaujala a jak mě dostala.


zdroj
Osobně si myslím, že série DC Icons asi není úplně pro každého, jak jsem si všimla z mnoha ne úplně nadšených recenzí na Wonder Woman. Ty mě překvapily, protože mně se zatím knihy Wonder Woman i Batman opravdu líbily a s většinovým názorem se neshoduji. Nedokážu úplně říct, pro koho knihy jsou a pro koho ne, to je asi dost individuální. Já se třeba v superhrdinském světě moc neorientuji, i když to pomalu měním, a i přesto se mi tahle série zatím moc líbí. Jediné, co vám můžu poradit, je, ať tomu zkusíte dát šanci a posoudíte sami. Mimochodem, na rozdíl od Wonder Woman se o Batmanovi nedá říct, že by šlo o fantasy, protože pokud vím, žádné fantasy prvky se tu neobjevují. Asi bych ho zařadila někam do hodně odlehčeného young adult thrilleru zaměřeného vedle jiných věcí i na psychologii postav. Jde o dost specifický příběh, kde se kromě zmíněných hlavních hrdinů objevují i skvělé vedlejší postavy, které mají v některých případech typickou vtipnou úlohu. Řekla bych, že Marie Lu zvládla dospívajícího Batmana na jedničku a už se moc těším, jak si poradí má oblíbená Sarah J. Maas s Catwoman.

Moje hodnocení: 5/5

Co vy, pustili jste se do této série? A jak jste na tom celkově se superhdiny?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.