KLETBA KRVE (Martina Hohenberger)

Původní název: Kletba krve
Český název: Kletba krve
Autor: Martina Hohenberger
Série: -
Počet stran: 418
Nakladatelství: TZ-one
Překlad: -
Rok vydání: 2017 (CZ)
Žánr: fantasy, young adult
Anotace: Dospívající Karel nikdy nepocítil strach. Po svém dědovi zdědil vášeň pro hledání pokladů. Jedné noci vyrazí se svým mladším bratrem na nebezpečnou výpravu do znojemského podzemí. Tím uvede do pohybu události, které navždy změní jeho život. Karla pronásledují zlé sny a opakující se amnézie. Po čase navštěvuje soukromou internátní školu. Společně se svými přáteli pátrá Karel po zmizelých studentech, přitom zjistí pečlivě střežené tajemství školy a narazí na utajený svět, který se skrývá za diplomatickou imunitou vzdělávací organizace. Karel pomáhá chránit osazenstvo školy a dostane druhou šanci, aby napravil, co před lety způsobil.

Moje recenze:
Karel snad jako jediný věří svému ztracenému dědečkovi, který tvrdil, že je ve znojemském podzemí ukrytý poklad, a po jeho vzoru po něm pátrá. Toto pátrání se ale zvrtne v momentě, kdy je jeho bratr Honza unesen a zůstane v podzemí. O dva roky později se setkáváme s Karlem, který mívá často výpadky paměti, kdy si nepamatuje vůbec nic, a nikdo neví, pro se tak děje. Kolem Karla, který je studentem internátní soukromé školy, se dějí stále podivnější věci a na povrch vyplouvají velká odhalení. Aniž by to chtěl, Karlovi se začne ještě více měnit a komplikovat život. 

zdroj
Když mi paní autorka poskytla tuto e-knihu na recenzi, vůbec jsem nevěděla, co čekat. Jen to, že jde o fantasy a ty já mám ráda, tak jsem knize dala šanci. A jsem rozhodně velmi mile překvapena. Netvrdím, že se Kletba krve hned stala jednou z mých top knih fantasy žánru, ale rozhodně mě bavila, trochu netradiční svět českého prostředí je podle mě opravdu dobře zvládnutý a ani v nejmenším přečtení nelituji. Myslím, že i na případné další díly, kde bychom se mohli dozvědět trochu více o celém světě a o minulosti některých postav, má rozhodně dobře našlápnuto.

Hlavní postavou, která nás příběhem provází, je již zmíněný Karel. Musím říct, že ten mi k srdci až tak nepřirostl. Dokonce mě občas už opravdu vytáčel a mám pocit, že si někdy až zbytečně chtěl hrát na hrdinu. To ale nemusí být nutně špatné, občas to příběhu spíš alespoň dodávalo na opravdovosti. Byly však i momenty, kdy se mi líbilo, jak se zachoval - nicméně i tak mou oblíbenou postavou rozhodně není. 

Kromě Karla jsme část příběhu četli i z pohledu Báry, která je naopak mou úplně nejoblíbenější postavou knihy. Nemohu vám toho o ní moc říct, aniž bych vám částečně vyspoilerovala děj a tajemství knihy, ale Bára je opravdu nadmíru zajímavá a tajemná postava, která má rozhodně neméně tajemnou minulost. A doufám, že právě jí se budou případné další díly věnovat nejvíce, z toho bych měla asi největší radost.

zdroj
Samozřejmě je v knize řada vedlejších postav. A to doslova řada, protože děj se, jak už jsem zmínila, odehrává v prostředí internátní školy, která je navíc mezinárodní. Studuje tu řada studentů mnoha národností, což mi přijde jako skvělé zpestření. Celou dobu jsem sice Karlovi tiše záviděla, že mluví od narození kromě češtiny i anglicky a německy, ale na druhou stranu jsem měla škodolibou radost z toho, že trochu plaval ve francouzštině. Ale k postavám. Opět vám toho o nich nemůžu říct příliš, ale líbí se mi, že rozhodně nejsou jak přes kopírák a každá postava se dost podstatně liší. Nejvýraznější je pravděpodobně Karlův spolubydlící Matěj, který je naprosto nejmilejší a nejhodnější postavou knihy a snad ani nejde, aby ho někdo neměl rád. Dále je tu třeba Karlova "něco jako přítelkyně" Matylda, kamarádi Petr a Daniel, kteří se tedy opravdu umí projevit a mnoho dalších. A stejně jako je nově objeveným fantasy světem ovlivněn Karel, neméně ovlivněni jsou právě i Karlovi spolužáci. 

Co říct závěrem? Podle mě tato kniha rozhodně stojí za povšimnutí. Vím, že k českým autorům bývá řada lidí skeptická, obzvlášť ve fantasy žánru, ale tohle je opravdu povedené. Nečekejte žádného nového Harryho Pottera (ale upřímně, kdo se může vyrovnat HP?), nicméně jde o poměrně originální fantasy svět, který člověka zaujme. Navíc to, že se odehrává v českém prostředí, které je nám dobře známé, dělá příběh ještě pozoruhodnějším. A kromě toho vás prostě dostane Bára. Já myslím, že ta zaujme každého a bez ní by kniha rozhodně dost postrádala. 

Moje hodnocení: 4/5

Jaký je váš postoj k českým autorům, především v žánru fantasy? Jste skeptičtí nebo je čtete běžně?

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá hodně zajímavě na první pohled a když jsem zjistila, že se jedná o českou autorku, zaujala mě ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Vám za hezkou recenzi. Jsem ráda, že se Vám kniha líbila. Pracovala jsem na ní dva roky, kvůli rešerším jsem strávila ve Znojmě dovolenou a prošla jsem část znojemského podzemí, abych mohla čtenářům zprostředkovat autentické dojmy. Velice si cením toho, že jste napsala svůj názor. Potěšilo mě to. S postavou Báry jste to vystihla. Ona je pilířem celého příběhu. Karel se ke skrytému světu nachomýtl jen nešťastnou náhodou. Bářin původ bude prezentován v pokračování příběhu. Bára má vlastně prsty úplně ve všem, co se týče znojemských kříženců, magistra Velkého klanu Schattenwolfa (německy: stínový vlk), obou řádů (Řád dvouocasého draka a Rytířský řád šarlatové hvězy) i Stínové armády. Bohužel jsem první díl Kletby krve musela o mnoho souvislostí a o Bářin původ ochudit, jelikož by jinak dosáhl 800 stran.
    Možná Vás bude zajímat, že můj fantasy příběh je spojen se skutečnými fakty: např. se zákonem (imunita vzdělávací organizace: dle předpisu číslo 21/1968 Sbírky Vyhlášky ministra zahraničních věcí o Úmluvě o výsadách a imunitách mezinárodních odborných organizací, článku III, oddílu 5), s historickými kospiracemi tajných spolků a řádů (v díle 2 píšu o Řádu dvouocasého draka - podle Dračího řádu krále Zikmunda, který měl původně čtyřiadvacet členů. Kromě krále Zikmunda mezi ně patřila i královna Barbora Cellská a dvaadvacet šlechticů, mezi nimi Vlad II. Dracul, valašský kníže a jeho syn Vlad III. Dracula. :-) V díle 1 již naleznete první zmínku o Rytířském řádu šarlatové hvězdy, podle skutečně existujícího Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou, který sídlí mj. ve Znojmě. V pokračování knihy narazíte také na Stínovou armádu, podle skutečně kdysi existující tajné armády ve Stuttgartu, která čítala kolem dvou tisíc bývalých důstojníků Wehrmachtu a SS.
    Příběh Kletby krve je podložen mým vlastním dlouholetým studiem hermetismu (v knize naleznete např. citát Jiřího Karáska ze Lvovic.).
    Upíří scéna young adult fantasy mě lákala odjakživa, znám ji velice dobře, sama jsem velkým fanouškem. V upíří literatuře jsem často postrádala hloubku a širší souvislosti, to byl důvod, proč jsem se rozhodla napsat knihu v tomto žánru.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.