ELEANOR A PARK (Rainbow Rowell)

Původní název: Eleanor and Park
Český název: Eleanor a Park
Autor: Rainbow Rowell
Série: -
Počet stran: 325
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Jana Kunová
Rok vydání: 2013 (EN),  2014 (CZ)
Žánr: romance, contemporary, young adult
Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.

Moje recenze:
zdroj
Eleanor je holka, která nemá úplně ideální rodinné zázemí - žije s matkou, třemi sourozenci a nevlastním otcem, který dělá vše proto, aby jí znepříjemňoval život. Kromě toho má všechny předpoklady k tomu, aby se stala ve škole neoblíbenou - má šíleně kudrnaté zrzavé vlasy, pihatou tvář, je při tělě a obléká se do poněkud výstředního oblečení. Park je tichý asijský kluk, který nechce nijak vyčnívat z davu a nesnaží se být oblíbeným, což ani nějak výrazně není. Když tyhle dva svede dohromady cesta autobusem, rozhodně  to nevypadá na žádný romantický příběh s láskou na první pohled. Park si o Eleanor myslí svoje a ona taktéž. Postupem času se však začnou poznávat a to ani nemusí mluvit. Najdou s k sobě cestu přes komiksy, hudbu až se konečně dostanou i ke slovům. A oba v sobě navzájem začnou vidět něco neobyčejného. Ale Eleanor ví, že šťastná nemůže být navěky. Ne když je tu její nevlastní otec, který může přijít na její tajemství a dál jí ničit život.


"Neexistuje jediný důvod, abysme si mysleli, že se přestaneme milovat. Ale máme spoustu důvodů myslet si, že nepřestaneme."

Eleanor a Park by se mohla zdát jako další z řady young adult knih, které si rádi přečtete, ale ničím vás nějak nepřekvapí. Ale ono to tak není. Jistě, jedná se o romantický příběh, ale tento je už od základů jiný než snad všechny ostatní. Eleanor ani Park nejsou nijak hodně oblíbení. To je první odlišnost. Další - nedostaneme žádnou otřepanou lásku na první pohled. To určitě  ne, chvíli si počkáme. než se do sebe zamilují. A nakonec  - kromě příběhu Eleanor a Parka je v knize dost dobře vykreslen Eleanořin nevlastní otec, který je prostě zvíře. Vidíme, jak se chová k Eleanor a její matce, co jim je schopný udělat a jaký to má dopad na Eleanořin život.
zdroj

Eleanor mi bylo celou knihu strašně líto. Dokázala jsem se do její situace snadno vžít  a doufala, že se jí podaří najít relativně šťastný konec. Co se týče Parka, nemůžu si pomoct, ale přišel mi strašně roztomilý. Do něj jsem se také dokázala snadno vžít a an i on to neměl úplně jednoduché, ačkoliv to samozřejmě neměl tak těžké, jako Eleanor. Líbilo se mi, jak uvažoval o Eleanor, jak se do ní postupně zamiloval  a proto mi ho taky postupně bylo moc líto.

Tato kniha ve vás určitě něco zanechá a nenechá vás chladnými. Snadno si zamilujete oba hlavní hrdiny a budete fandit jejich lásce. A v neposlední řadě si uvědomíte, v jakém rodinném zázem í jsou nuceni žít, někteřé naši vrstevníci, a že to rozhodně není nic, čemu by se mělo jen tak přihlížet.

zdroj

Moje hodnocení: 5/5

Četli jste už nějakou knihu od Rainbow Rowell? Určitě napište vaše názory na její knihy, ráda si je přečtu.

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.