SNÍH NEBO POPEL (Sara Raasch)

Původní název: Snow Like Ashes
Český název: Sníh nebo popel
Autor: Sara Raasch
Série: Sníh nebo popel
Počet stran: 293
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Zdeněk Uherčík
Rok vydání: 2014 (EN),  2017 (CZ)
Žánr: fantasy, young adult
Anotace: Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice.
Mírné jaro, krušná zima? Kdepak, v tomto světě platí jiná pravidla! Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu.
Dokáže Meira zachránit svět, který sama nikdy nepoznala?

Moje recenze:
Meira žije celý život jako jedna z pouhých několika uprchlíků království Zimy, kterým se podařilo uprchnout před hrůznými činy království Jara. Většina Zimanů však skončila mrtvých nebo v pracovních táborech. Vypadá to, že teď by konečně po šestnácti letech mohlo dojít ke změně a ze Zimy by se zase mohlo stát něco víc, než jen pustina s pár uprchlíky. Jestli se to podaří, je však zatím ve hvězdách. Jisté ale je, že Meira je opravdovou bojovnicí, která se neustále snaží pomoci, jak jen může a pro obnovu Zimy udělá úplně cokoliv. 


zdroj
Vždycky mě moc baví, když se pomalu dostávám do zbrusu nového fantasy světa, poznávám, jak tam vše funguje, seznamuji se s postavami a tak dále. Tenhle vstup je sice většinou trochu pomalejší, ale rozhodně si jej užívám. A tohle byl dokonalý příklad. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala a pořádně se začetla, ale byl to skvělý pocit, zase poznávat nový svět. A obzvlášť tento, který je rozdělen na Roční období a Střídavá království. Roční období asi moc vysvětlovat nemusím, jsou to prostě čtyři království pojmenovaná po každém z období a zajímavé je, že i podnebí v království odpovídá danému období. Alespoň tak usuzuji z toho, že v Zimě byla opravdu neustále zima, tak předpokládám, že to tak bude. Střídavá království jsem ještě tak úplně nepochopila, zatím mi přijdou jen jako další "běžná" království (tím myslím bez nějakých podnebných specifik). Z těch jsme zatím poznali pouze Cordell, tak doufám, že se do v dalších dílech změní a dostaneme se do více království. Mně tedy tohle rozdělení nepatrně připomíná Dvůr trnů a růží, ale vlastně mi to vůbec nevadí.


"I ta nejsilnější sněhová bouře začíná jedinou vločkou."

Moc se mi líbilo, jak si autorka vyhrála s postavami. Hlavní hrdinka Meira byla prostě úžasná. Řekla bych, že přestože už na začátku knihy byla pěkně badass, v průběhu knihy se ještě více vyvinula a změnila. A to naštěstí k dobrému, nebo spíš ještě k lepšímu. Meira byla prostě odhodlaná bojovat až dokonce, neustále chtěla všem dokazovat, že umí být užitečná a že se bez ní jen tak neobejdou. A to mě fakt bavilo. Především si chtěla vysloužit uznání od Sira, vůdce uprchlíků Zimy, který celou dobu působil, jako by Meiru schválně tak trochu přehlížel a nehodlal jí svěřit žádné těžké úkoly. I přesto, že zrovna Meira by je hravě zvládla. Nicméně později jsme zjistili, proč se k ní choval tak, jak se choval a byl to dost dobrý důvod. Meira si prošla mnoha překvapeními a nelehkými situacemi, z nichž některé změnily celý její život, ale nutno říct, že se k nim stavěla s grácií. Rozhodně se o ní nedá říct, že by snad byla nějaká fňukna, která se při prvním problému stáhne do sebe - právě naopak. 


zdroj
Jak už to tak bývá, i tady se objevuje milostný trojúhelník. Od začátku knihy víme, že Meira je už dlouho zamilovaná do Mathera, mladého krále Zimanů, který útok Jara také přežil. A naprosto bije do očí, že on je na tom stejně.  A já bych těmhle dvěma i fandila. Mather byl od začátku takový zlatíčko, všechno mezi nimi bylo takový správný a nenucený a prostě fajn. No, fandila bych jim... kdyby se do toho nepřipletl Theron. Theron je pro změnu cordellský princ a já ho milovala od prvního okamžiku. Nejenže je sám naprosto úžasný, milý, pozorný, ale ještě má rád umění. A sám píše básně! Samozřejmě umí i dost dobře bojovat - tohle dohromady prostě chceš. Ne, nebudu si z toho dělat legraci, ale Theron má zároveň i opravdu dobré myšlenky a mám pocit, že si s Meirou v mnoha ohledech rozumí líp, než s kýmkoliv jiným. A myslím, že Meira má ten pocit taky.


"Věřit v něco většího nám někdy pomáhá být víc sami sebou."

Musím říct, že mě knížka opravdu překvapila. Slyšela jsem dost celkem průměrných recenzí typu "neurazí, nenadchne", ale mě se první díl série opravdu moc líbil. Je pravda, že ten hlavní zvrat jsem tušila skoro od začátku, ale to mi vůbec nevadilo - o to radši jsem byla, když se opravdu potvrdil. Bavilo mě celé uspořádání světa, postavy, celý děj a i záporák Angra (vůdce království Jara) se podle mě dost povedl. A je jasné, že o něm v dalších dílech rozhodně ještě uslyšíme. Na ty se fakt moc těším a modlím se, ať není druhý díl žádným vycpávkovým dílem. A mám taky velkou radost, že autorka bude na letošním Humbooku, protože s ní se potkám opravdu ráda.

Moje hodnocení: 5/5


Začali jste už s touto sérií? A máte radost, že bude autorka na Humbooku?

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, ke knize bych se ráda v brzké době dostala, vypadá totiž naprosto skvěle. A když bude autorka na Humbooku, moje motivace k přečtení knihy je o to větší. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj skvělá recenze, knihu jsem našla díky tvému profilu na čbdb.cz a přečetla jsem si ji a je opravdu dobrá, takže díky za recenzi. Doufám že budou všechny pořád tak skvělé.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.