RESTORE ME (Tahereh Mafi)

Původní název: Restore Me
Český název: -
Autor: Tahereh Mafi
Série: Rozříštěná 
Počet stran: 448
Nakladatelství: HarperCollins
Překlad: -
Rok vydání: 2018 (EN)
Žánr: dystopie, fantasy, young adult
Anotace: Juliette Ferrars thought she'd won. She took over Sector 45, was named the new Supreme Commander, and now has Warner by her side. But she's still the girl with the ability to kill with a single touch—and now she's got the whole world in the palm of her hand. When tragedy hits, who will she become? Will she be able to control the power she wields and use it for good?



Moje recenze:
Juliette plně ovládla své schopnosti, zabila Andersona, osvobodila Sektor 45 a stala se vrchní velitelkou Severní Ameriky. A teď se musí sžít se svým novým životem a adaptovat se na všechny změny. Nic ale nebude tak jednoduché. Juliette zjišťuje, že porážka Andersona byla jen malým vítězstvím, a že je tu stále několik dalších vrchních velitelů, se kterými se bude muset potýkat. Kromě toho taky zjišťuje, kolik toho stále neví o Warnerovi a přestože ho miluje, touží dozvědět se o něm co nejvíc - z jeho vlastních úst. Ale o šokující odhalení rozhodně nouzi nemá - dozvídá se věci, které najednou zpochybňují celý její dosavadní život a přidávají se k celé řadě věcí, se kterými se bude muset vypořádat. Otázka je, jestli toho tentokrát už není příliš.


zdroj
Nemůžu uvěřit, že se autorka naprosto nečekaně rozhodla pokračovat v sérii a po několika letech navázat dalším dílem. A nemůžu za to být radši. Já už jsem byla opravdu smířená s tím, že je konec , a byla jsem vcelku spokojená, nicméně přece jen... To, jakým způsobem skončil třetí díl původní trilogie Jsem rozohněná prostě nebyl dostatečně uspokojující. A já jsem nadšená z toho, že se teď konečně dozvíme, co následovalo po Juliettině malém velkém vítězství a že samozřejmě ani její další cesta nebyla a nebude úplně hladká. A hned na úvod vám říkám, že Restore Me bylo mnohem víc, než v co jsem mohla doufat.


“I love that the girl who blushes so easily in my arms is the same one who would kill a man for hurting me.”

I když to vypadalo, že válka je víceméně vyhraná, opravdu to tak jenom vypadalo. Juliette zjišťuje, jaký je život vrchní velitelky, a že je vlastně úplně jiný, než si představovala. Dennodenně má před sebou hromadu povinností, se kterými vůbec neví, co si počít, protože ač byla dost silná na to, aby svrhla Andersonův režim, nikdy nebyla pro takovou dráhu vzdělávána. V tom s Juliette dost soucítím a je mi jí opravdu líto, protože se tolik snažila a doufala v lepší časy  a teď má před sebou ještě tolik věcí, které se musí naučit, než bude opravdu uznána velitelkou. A do toho taky zjišťuje, že na rozdíl od ní je tu někdo, kdo na tuto dráhu připravován byl - Warner, který jí toho o sobě pořád ještě hodně neřekl a Jul to dost frustruje. No, ani se jí nedivím. Obzvlášť ve druhé polovině knihy mi jí bylo fakt líto za to všechno, čím si musela procházet, ale pořád ještě zůstává tou novou, silnou osobou, která se už před problémy nestahuje do sebe, ale čelí jim čelem a se vší parádou. Já mám jen strach, aby toho na ni už opravdu nebylo moc, protože upřímně.. na mě už by teda bylo. Ale o tom vám rozhodně nehodlám spoilerovat a na zodpovězení otázky si počkám na další díl.


zdroj
V Restore Me se kapitoly z pohledu Juliettte střídaly s kapitolami z pohledu Warnera a upřímně, nic lepšího autorka nemohla vymyslet.. Snad ještě kapitoly z pohledu Kenjiho, ale uznávám, že to už bych asi chtěla příliš. Nicméně k Warnerovi. Já ho mám fakt čím dál tím radši. Sice není dokonalý a dělá chyby, ale rozhodně je nedělá úmyslně a díky náhledům do jeho mysli konečně chápeme, čím si prochází a jak je pro něj vlastně celý jeho život těžký. Jeho nesnadné dětství ho poznamenalo do teď a to mě děsně štve, protože bych mu nepřála nic víc, než být konečně šťastný a odpoutaný od své minulosti. I Warner se dozvídal věci, které by si nikdy nepomyslel, a které s ním dost otřásly. Také pomalu vyplouvalo na povrch, kolik důležitých věcí o sobě Juliette nesvěřil a přestože by v některých případech bylo lepší, aby se o ně podělil, zároveň chápu, proč ho třeba ani nenapadlo o nich mluvit. No, už se do toho trochu zamotávám, ale Warner zkrátka je jednou z nejkomplikovanějších postav, které jsem kdy v knížkách poznala. A já se zase budu těšit na další rozklíčovávání jeho tajemné osobnosti.


“You’re a total catch.” “I know, right? I keep trying to tell people.” 

Asi není překvapením, že opět nemůžu nezmínit Kenjiho, mou platonickou lásku. Kenji je pořád stejně vtipný, pořád stejně svůj a pozor - v tomto díle začal trochu odkrývat svůj příběh z doby předtím, než ho objevil Castle, a ani ten samozřejmě nebyl procházkou růžovým sadem. Kromě toho se začal tak trochu sbližovat s Warnerem - oba sice tvrdí, že se nemůžou vystát, ale já mám pocit, že se z nich ještě vyklube nějaká pořádná bromance. Kromě Kenjiho se v knize známé vedlejší postavy z minulých dílů až tak často neobjevovaly, což ale chápu, jelikož se muselo dostat více prostoru několika novým postavám. O těch toho nemůžu moc prozradit, nicméně jsem si už teď oblíbila Nazeeru, která je z Oceánie a jsem si jistá, že bude mít na příběh ještě zajímavý vliv.


zdroj
Musím říct, že i přes obrovskou natěšenost jsem se trochu bála, jak moc bude Restore Me jiné. A jsem tak moc ráda, že není jiné vůbec, je to pořád ta stará známá série, starý známý styl psaní, staré i nové dobré postavy, které mám pořád nadevše ráda a děj, který prostě stojí za to. Autorka si, jak je u ní tak trochu zvykem, nechala úplně tu největší bombu, největší šok a akci na konec a tentokrát to opravdu byla bomba s velkým B. Neumím si představit, jak mám teď čekat kdovíjak dlouho na další díl, ale těším se na něj úplně neskutečně. Pokud vy váháte, zda se pustit do pokračování, mám pro vás jedno slovo - neváhejte! Tahle jízda je zase jedinečná a já si teď už vlastně ani neumím představit alternativní vesmír, ve kterém by se autorka rozhodla v sérii nepokračovat.

Moje hodnocení: 5/5

Četli jste sérii Roztříštěná? A rozhodli jste se jít i do pokračování, nebo je pro vás původní trilogie dostačující a uzavřená? 


2 komentáře:

  1. Já teda četla pouze první díl a ten se mi líbil hodně. Mám ve čtečce i zbylé dva díly, tak uvidím kdy se k nim dostanu, ale rozhodně bych tuhle trilogii chtěla dočíst. Pak uvidím jestli bych se pustím i do pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji sérii dočíst, podle mě je s každým dílem lepší :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.