SEN O SOMERSETU (Leila Meacham)

Původní název: Somerset
Český název: Sen o Somersetu
Autor: Leila Meacham
Série: Růže ze Somersetu
Počet stran: 496
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Libuše Trávníčková, Luboš Trávníček
Rok vydání: 2013 (EN),  2014 (CZ)
Žánr: historické, romance, rodinná sága
Anotace: Strhující příběh Sen o Somersetu líčí životní osudy rodin Toliverových, Warwickových a DuMontových, známých z fascinující autorčiny ságy Poselství růží, které dějově předchází. Láska, manželství, přátelství, zrada a triumf – v tomto skvostném románu si podává ruku Jih proti Severu Margaret Mitchellové s Černobílým světem Kathryn Stockettové.






Moje recenze:
Náš příběh začíná v roce 1835, kdy se ocitáme v Americe v době, kdy Silas Toliver se svým přítelem Jeremym Warvickem plánuje odjezd s celou družinou lidí do Texasu, kde hodlá založit svou vlastní bavlníkovou plantáž po tom, co jeho zemřelý otec plantáž, na které vyrostl, odkázal jeho bratru. Do cesty se mu ale staví spousta překážek a jednou z nich jsou finance. Když tedy Jessica Wyndhamová, dcera z velmi významné rodiny, zklame svého otce po tom, co učiní něco, čímž dává jasně najevo, že je odpůrcem otroctví černošského obyvatelstva a její otec ji chce nějakým způsobem "odklidit" z města, navrhne Silasovi zajímavou nabídku - když si vezme jeho dceru, poskytne mu dostatek financí, aby mohl bez problémů odcestovat do Texasu a založit svou plantáž. To ale znamená, že Silas musí odříct plánovanou svatbu se svou snoubenkou, kterou tím určitě zraní. On to ale učiní a vezme si o mnoho let mladší Jessicu - jde tedy o čistě plánovaný sňatek. Spolu s ní a ostatními se vydají na cestu. Na jejich cestě a následném životě v nově vzniklém městečku Howbutker a plantáži Somerset sledujeme, zda v sobě Silas a Jessica dokážou najít zalíbení, co je pravdy na toliverském prokletí, osudy mnoha generací jejich potomků, životní zvraty jich i jejich přátel a v neposlední řadě napjatou situaci mezi bílou a černou rasou, následnou válku mezi Severem a Jihem a celkový problém, který představuje otroctví.


zdroj
Pokud jste četli knihu Poselství růží a zajímá vás, jak vlastně vznikla celá plantáž Somerset a kdo byl původcem toliverské kletby, přesně Sen o Somersetu byste si měli přečíst. Zdá se, že autorku zajímalo totéž, a tak nám poskytla tento prequel. Řekla bych, že tak jako by se v prvním dílu za takovou hlavní postavu dala označit Mary Toliverová, tady za ni považuji Jessicu Wyndhamovou-Toliverovou, protože právě ona nás celým příběhem úplně nejvíc provází a její smrtí kniha končí. Ve větší části knihy je určitě důležitou postavou Silas Toliver, což je právě ten muž, který onu plantáž založil a který figuruje v příbězích spolu s Jeremym Warvickem a Henrim DuMontem jako zakladatel a objevitel Howbutkeru. No a právě jeho rozhodnutí dala vzniknout toliverskému prokletí.

Jako v Poselství růží, i tady samozřejmě sledujeme celé generace těchto rodin. Začátek je v tom rodovém vývoji trochu zpomalenější, protože se řeší důležitá rozhodnutí, která si určitě zaslouží v knize hodně prostoru. Jak už jsem psala, Sen o Somersetu se odehrává v době otroctví černochů a příběh je tím hodně postihnut. Právě Jessica je toho velkou odpůrkyní, což ji přičiněním jejího otce přivede právě k Silasovi. Neskutečně mě bavilo sledovat, zda si tito dva přese všechno k sobě najdou cestu. Jak Jessica, tak i Silas jsou oba tvrdohlavé, ale zároveň velmi silné osoby, jak nejednou prokázali a jdou si za svým. A přestože se mnohdy ve svých názorech neshodují, nakonec v sobě našli nefalšované zalíbení. Líbilo se mi, jak nenásilnou formou se to stalo. Prostě jen tak, aniž by to někdo očekával. V dobách, které následovaly si byly obrovskou oporou a nedovedu si představit, jak by vše zvládli, kdyby se navíc nenáviděli.


zdroj
Co se týče dalších postav, sledujeme samozřejmě zejména stále se rozrůstající rodiny Warvicků, DuMontů a Toliverů. Je opravdu nadmíru zajímavé sledovat, jak se osudy jednotlivých postav proplétají, jak jsou Toliverové propleteni se Somersetem, který je někdy přiměje udělat věci, kterých budou později litovat a jaké neustálé pohromy je v životě provázejí. Od generace Jessicy a Silase, přes jejich syna Thomase se dostáváme až k jeho synu Vernonovi, tedy otci Mary a Milese, které v knize také uvidíme jako děti. Nevím jak vy, ale já si tyhle spousty generací naprosto užívám a nikdy mě nepřestane bavit sledovat, jak se vypořádávají s tím, co jim život postavil do cesty.

Kromě již zmíněného se mi opravdu líbilo, jak byla kniha propojena s politickou situací v tehdejší Americe, což jsme v Růžích až tak neviděli. Ano, taky tam proběhly války, ale mám pocit, že jsme jimi nebyli ovlivněni až tak, jako tady válkou Severu a Jihu. Boj za práva černochů se promítal v celé knize - jak na začátku, ještě dlouho před vypuknutím války, kdy probíhaly záchranné akce otroků, které byly velmi riskantní, přes samotnou válku a i po válce, kdy se samozřejmě nikdy nezbavíte lidí, kteří i tak jsou příznivci otroctví. Důležitou postavou zde byla třeba černoška Tippy - Jessičina služebná a kamarádka, kterou vždy uváděla jako sobě rovnou, za což ji někteří lidé odsuzovali - a nakonec Tippy skončila jako jedna z nejvýznamnějších módních návrhářek.


zdroj
Za sebe můžu celou tuto sérii jen a jen doporučit. Kromě toho, že se třeba můžete poučit z chyb v dobách minulých, poznáte také chyby lidí, které se dějí i dnes a opravdu si uvědomíte, že takové pohromy bohužel zasáhnou život téměř každého z nás. Ale zároveň je kniha také plná naděje, na kterou nikdy nesmíme zapomínat, protože je to mnohdy to jediné, co nás přiměje jít dál. Ukáže nám, že přese všechno je možné žít šťastný život. A proto se mi celý Somerset, růže a jejich poselství navždy zarylo do srdce.

Moje hodnocení: 5/5

Četli jste tuto knižní sérii? Jak osudy všech postav zapůsobily na vás?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.