HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (J. K. Rowling)

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter, #3)Původní název: Harry Potter and the prisoner of Azkaban
Český název: Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Autor: J. K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 389
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Pavel Medek
Rok vydání: 1999 (EN), 2001 (CZ)
Žánr: fantasy, dětské
Anotace:
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: „ON je v Bradavicích.“ Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole... 

Moje recenze:
Opět nastal čas prázdnin, kdy Harry, na rozdíl od většiny dětí, odpočítává dny do začátku školy. Tyto prázdniny jsou však ještě těžší kvůli návštěvě tety Marge, která Harryho neustále uráží a tak se nevyhne ani nešťastnému incidentu, který jí Harry omylem způsobí. Na útěku ze Zobí ulice se v Záchranném autobusu dozví o uprchlém vězni Siriusi Blackovi a nejprve je zmaten až příliš ochranářským chováním, které k němu chová ministr kouzel Popletal, ale později se dozví (téměř) celý příběh - Sirius Black jde totiž po Harrym, aby dokončil to, co před dvanácti lety začal. Vypadá to, že Harryho, Rona a Hermionu čeká opět rok plný nástrah a nebezpečí přes mozkomory, uprchlého Siriuse Blacka, návštěvu Prasinek, potíže s domácími mazlíčky, a samozřejmě taky závěrečné zkoušky a nezvládání předmětů...

zdroj
Vždycky jsme měla problém vybrat si nejoblíbenější díl Harryho Pottera. Ale při re-readingu před rokem jsem se nad tím zamyslela a usoudila, že nejspíš všem dílům o kapku vévodí Vězeň z Azkabanu. Tady se totiž Rowlingová dokázala vybarvit ještě lépe než v prvních dvou dílech, je tady už vidět, že se chystají temnější časy, že hrdinové vyrůstají a už to není jen příběh o dětech. Samozřejmě tu jsou i běžné prvky, které třináctiletí kouzelníci a čarodějky řeší, ale přece jen už klepe na dveře ten temný oblak zavánějící opravdovým nebezpečím.

"Štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších dobách, pokud si člověk vzpomene, že se má obrátit ke světlu."

Kromě toho si pro nás v tomto dílu autorka připravila neustálá překvapivá zjištění, a přestože už je samozřejmě všechna dávno vím, je pro mě velmi snadné tvářit se, jako bych je četla poprvé. Zkrátka mě vždy dokáže překvapit, což se mi velice líbí. Navíc se zde taky dozvíme nějaké zajímavé informace z minulosti, konkrétně ze školních let Harryho otce, o jeho lumpárnách a tajemstvích, která jsou pro příběh poměrně klíčová.

zdroj
Co se mi dál líbí, je neustálé popichování Rona a Hermiony. Jak mě jí je tady vždycky líto. Opravdu chudinka, sice si může sama za to, kolik předmětů si zvolila (ano, správně hádáte, že já bych šla spíš ve stopách Harryho a Rona - čím méně, tím líp), ale to, v jakém byla neustálém stresu, nestíhala předměty, nestíhala učení, do toho ji Ron nedal pokoj s tím, jak její kocour jde po jeho kryse, za což ona samozřejmě nemůže, pomáhala Hagridovi, neustálé hádky a učení je fakt vyčerpávaly - no zkrátka, dovedu si živě představit, jak asi musela vypadat. Ale přesto stále nepřestává být tou chytrou, která ví všechno dřív než vy, což je to, co na ní neskutečně obdivuju.

zdroj
Za zmínku samozřejmě stojí i další prvky v příběhu - třeba Pobertův plánek, který by se jistě hodil i v běžném životě, mozkomorové a s nimi spojené Patronovo zaklínadlo, naprosto skvělý profesor Lupin, jako vždy nesnesitelný profesor Snape, famfrpálová utkání a mnoho dalšího. Zkrátka a dobře - díl je opět plně nabitý akcí, tajemstvím, zlem, dobrem, učením, sportem, nebezpečím, nebezpečím, nebezpečím a... no a zkrátka stojí za to.

Moje hodnocení: 5/5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.