POLIBEK V NEW YORKU (Catherine Rider)

Původní název: Kiss Me In New York
Český název: Polibek v New Yorku
Autor: Catherine Rider
Série: -
Počet stran: 240
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Nika Exnerová
Rok vydání: 2016 (EN), 2017 (CZ)
Žánr: young adult, contemporary
Anotace: „Může to být ještě horší?“ S Charlotte se rozešel přítel, a teď měla být na cestě do Londýna za svojí rodinou, ale protože byl její let zrušený, trčí sama v New Yorku. Čeká ji ten nejhorší Štědrý den! Pak potká Anthonyho. Kluka, který přijel na letiště vyzvednout přítelkyni, ale ta se s ním přede všemi rozejde. Ve snaze opustit to prokleté místo se Anthony stane Charlottiným průvodcem po městě. Oba se snaží na své rozchody zapomenout plněním deseti bodu z obskurní příručky. Ale třeba se ukáže, že příručka není tak zbytečná, jak se zdá.
Krásný zimní příběh z vánočního New Yorku!

Moje recenze:
Dívka, která se vzpamatovává z rozchodu s přítelem, který pro ni zřejmě znamenal víc než ona pro něj a do toho zjistí, že bude muset strávit Štědrý den jako bezdomovec v New Yorku, protože její let domů do Londýna byl zrušen. Kluk, který byl při překvapování své přítelkyně na letišti sám překvapen rozchodem a čeká ho velmi smutný den, přestože je to ten Štědrý. Osudy těchto dvou se tak trochu omylem protnou a oba se rozhodnou si trochu pomoci - budou si dělat v tento den společnost. A přitom se oba, Charlotte i Anthony, budou pokoušet dostat z hlavy své bývalé partnery. Když si tohle plánují, nemají ani ponětí, co vše se může za jeden jediný den stát, obzvlášť s jednou hloupou, ale vlastně tak trochu chytrou příručkou...


zdroj
Znáte to - Vánoce, atmosféra plná štěstí, lásky, klidu... To se člověku zachce přečíst si nějaký děsně romantický příběh. Naštěstí těch typicky vánočních a zamilovaných příběh máme dostatek a pokud po nějakém takovém chcete sáhnout, ať už příští Vánoce nebo třeba uprostřed léta, Polibek v New Yorku rozhodně nemůžete minout. To je totiž to pravé ořechové pro každou romantickou duši a i pro někoho, kdo si přečte slaďárnu jednou za rok a čerpá z ní romantiky ještě měsíce. 


“We're looking into each other's eyes, and I think we're both a little stunned by how great that kiss was.” 

Byla jsem překvapena, když jsem zjistila, že Catherine Rider je pseudonym spisovatelského dua - navíc muže a ženy, což mě zaskočilo ještě víc. Nevím, jakým způsobem si kapitoly rozvrhli, ačkoliv svou teorii mám, ale ať dělali co dělali, provedli to naprosto perfektně. Rozhodně se nemusíte bát nějakých přechodů z jednoho stylu psaní k druhému, autoři působí naopak velmi sehraně. A samotný příběh se jim samozřejmě povedl taky úplně dokonale. Je to sice typická, v reálu nejspíš neuskutečnitelná romantika jako z filmu, ale zároveň to vše působí tak jednoduše, reálně a nenuceně a to i přesto, že se téměř vše odehrává v jeden den.

V knize se střídaly kapitoly z pohledu Charlotte a Anthonyho. Já mám asi vždy větší slabost pro části z klučičího pohledu, ale zase do holky se většinou dokážu lépe vžít, takže nemůžu říct, které byly lepší. Charlotte mi ale dost připomínala mě samotnou, což se mi  docela zamlouvalo, protože ne vždy na takové hrdinky narazím. Byla plná naděje v to, že studium v New Yorku bude to nejlepší, co ji může potkat - a opravdu to tak bylo. Na chvíli. Později začala nacházet věci, které na NY nejsou tak skvělé, z nepochopitelného důvodu se s ní nečekaně rozešel přítel a Charlotte si najednou přála jen být zpátky doma. V New Yorku ale taky vznikalo její "nové" já, které bylo mnohem společenštější, ne tak stydlivé a zkrátka tak trochu vylepšené londýnské já. A ona si nebyla úplně jistá, jakou Charlotte by chtěla po odletu z New Yorku být.


zdroj
Anthonyho mi bylo od začátku, kdy ho tak podle podrazila holka, kterou miloval, neskutečně líto. A čím víc jsem se o něm dozvídala, tím víc jsem ho zbožňovala. Anthony není žádný úžasný kluk z reklamy, ale rozhodně je dobrým přítelem a moc dobře ví, co je to život, protože už si prošel událostmi, kdy si tuto skutečnost musel pořádně uvědomit. A zrovna v tento den by rozhodně neměl být sám. Charlotte neskutečně pomáhá s tím, jak se stále vyrovnává s rozchodem a to nejspíš dost pomáhá i jemu. Nakonec se odváží udělat i věci, kterého docela děsí a díky tomu je mi ještě sympatičtější. 

Asi není těžké odhadnout, jak kniha skončí. Ale jak jinak by taky mohla skončit? Nicméně i když třeba už na začátku víte, jaký bude konec, rozhodně to neznamená, že byste měli přeskočit prostředek. Ano, je to zase romantika, ano, je tam i klišé a ano, nejspíš jste podobných příběh přečetli spoustu, ale přesto je tohle zase něco trochu jiného a svého a já nemohu jen tak říct, že je to úplně stejné jako nějaká jiná kniha. Protože není. A je to kouzelné.

Moje hodnocení: 5/5

Čtete knížky s vánoční tematikou? A celkově romantické knihy, nebo se jim vyhýbáte obloukem?

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha se mi líbí vážně moc, obálka i anotace. Už dlouho si říkám, že nějaká vánočně laděná kniha by se mi hodila. Tuhle sice na vánoce nestihnu, ale i tak... Rozhodně si ji musím přečíst. :))

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.