KRVAVÝ SLIB (Richelle Mead)

Původní název: Blood Promise
Český název: Krvavý slib
Autor: Richelle Mead
Série: Vampýrská akademie
Počet stran: 368
Nakladatelství: Domino
Překlad: Katrin Ebrová-Chýlová
Rok vydání: 2009 (EN), 2010 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů.
Jen jedna oběť je však důležitá... Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra?
V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

Moje recenze:
Po tom, co byl při útoku na Akademii pravděpodobně Dimitrij přeměněn ve Strigoje, vydala se Rose na svou misi s jasným cílem - zabít Dimitrije. A tak jela do Ruska s tušením, že přesně tam by Dimtirije mohla najít. Na cestě zjišťuje nové informace, které o vampýrském světě dosud netušila, setkává se s lidmi, kteří by ji k Dimitrijovi mohli přivést a s lidmi, díky kterým by Dimitrije mohla poznat z trochu jiné stránky. Ale těsně před cílem si Rose není jistá, jestli to dokáže. Dokáže opravdu zabít lásku svého života? A povede se jí to? Zároveň pomocí pouta dohlíží také na Lissu se špatným svědomím za to, že ji musela opustit, obzvlášť když zjišťuje, že se s Lissou něco děje. Dokáže Rose splnit svou misi a zároveň zachránit všechny, kteří její záchranu potřebují?


zdroj
Pokud si pamatujete, v minulém díle Rose procházela docela zmateným obdobím, kdy vídala duchy, zjistila, že je stínem políbená a správně by měla být mrtvá a na konci se s Dimitrijem rozhodla konečně neskrývat své city. A pak přišla další rána, jak pro ni tak pro nás. Akademii napadli Strigojové a Dimitrij byl v jednoho nakonec proměněn. A to Rose naprosto zničilo. Krvavý slib byl z poloviny spíše o Rosiině cestě za Dimitrijem a dá se říct, že nic tak převratného, jako jsme zvyklí, se nedělo - což ale rozhodně neznamená, že by to byla nuda. Nicméně jak asi jasné, že se Rose nakonec Dimitrije opravdu podařilo najít - a pak už se zase začaly dít věci, při kterých rozhodně nechyběla ani spousta akce.


,,Jediný, kdo může něco udělat s mým životem, jsem já sama." 

Už jsem to psala u minulého dílu a tady to platí dvojnásob - Rose se od začátku série v důsledku událostí, kterými si musela projít, dost změnila. Stále dokáže být ta drzá, malá dhampýrka, ale už není tak lehkomyslná, už ví, co to je láska a už umí zabíjet. A zabíjení Strigojů rozhodně není něco, co by jí dělalo problém. V průběhu knihy se Rose potýká se spoustou různých pocitů - pocity viny za to, že opustila Lissu, cítí strach z toho, co se chystá udělat a je vlastně docela zoufalá. Ale přesto se nehodlá složit v koutě a litovat se, což se mi na ní moc líbí. Nicméně ani toto její odhodlání jí osud neučiní o nic snazším.

Co se Richelle opravdu podařilo bylo popsat, jak se člověk změní, když je najednou závislý na tom, že z něj někdo pije. To bylo opravdu neskutečné. A zároveň taky ukázala, jak nelehké je se této závislosti zbavit, odolat pokušení a získat zase zdravý rozum. O tomto tu nechci nějak více spoilerovat, jen jsem chtěla vyzdvihnout, že tohle se autorce opravdu povedlo.


zdroj
Samozřejmě jsme díky Rosiina poutu s Lissou měli možnost vědět i o tom, co se děje na Akademii. A ani tam to neměla konkrétně Lissa jednoduché. Zase se totiž dostala do blízkosti lidí, kteří ji chtěli podobně jako kdysi Viktor využít. A Rose s tím na dálku nedokázala nic moc svést. Zároveň ji ve snech také občas navštěvoval Adrian, kterého mi opět bylo moc líto. Ono je tolik vidět, jak mu na Rose záleží, i když přitom ví, že její srdce patří někomu jinému. Ale stále doufá.. A taky je to pořád ten trošku šílený Adrian a já ho mám prostě opravdu ráda.

Kdo by to byl čekal - na konci knihy si pro nás autorka připravila zase docela šok, který zase všechno mění. A já jsem neskutečně zvědavá, co to bude znamenat pro další díl. Asi můžu říct, že mám docela tušení, jak nakonec celá série skončí, ale absolutně nevím, co vše se ještě bude muset stát a moc se na to těším. I když se zároveň taky děsím. Nicméně vím, že to zase bude pořádná jízda, kterou si já užiju nejspíš zase o kousek víc, než předchozí knihu.

Moje hodnocení: 5/5

Už jste tuto sérii přečetli? Určitě mi napište, co na všechny ty šokující události a odhalení říkáte vy.

3 komentáře:

  1. VA jsem četla loni a musím přiznat, že mi vyrazila dech. Čekala jsem průměrnou YA sérii, ale dostala jsem mnohem víc. Některé díly byly lepší jiné trochu slabší. (tenhle zrovna byl skvělý) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tenhle byl dokonalý.. Neskutečně se těším na poslední dva :)

      Vymazat
  2. Je to skvěle čtení, ale český překlad 4 dílů je katastrofa. Vůbec ty věty nedávají smysl. Zda se mi jako by anglicky originál skopirovali do překladače klikli na PŘELOŽIT a tak jak překladač přeložil jej stáhli a vytiskly. Je to škoda :-(

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.