HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI (J. K. Rowling)

Původní název: Harry Potter and the Deathly Hallows
Český název: Harry Potter a relikvie smrti
Autor: J. K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 627
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Pavel Medek
Rok vydání: 2007 (EN), 2008 (CZ)
Žánr: fantasy, dětské
Anotace: Potterovská fantasy-sága se uzavírá, sedmým dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů – Harry, Hermiona a Ron – tentokrát do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Vypátrání a zničení viteálů, do nichž Pán zla rozdrobil svou duši, je jedinou zárukou vítězství nad ním. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel a tajné spojení s nimi. Závěrečná bitva s Voldemortem a jeho přívrženci se odehraje v Bradavicích…
Sedmička prý přináší řešení problémů – a tak si věrní fanouškové vychutnají kromě dobrodružství i „odtajnění“ dosud nevyjasněných záhad a dostanou odpověď na četné nezodpovězené otázky.A ještě bonus nakonec: dočtou se, jak si hrdinové ságy stojí O devatenáct let později…

Moje recenze:
Po smrti Brumbála je Harry rozhodnut pokračovat v tom, co Brumbál započal - najít a zničit všechny viteály a poté samotného Voldemorta. S tím mu plánují pomoci Ron a Hermiona. Voldemort začíná pomalu získávat moc nad celým kouzelnickým světem a kromě likvidace čarodějů z mudlovských rodin se snaží samozřejmě taky najít a zabít Harryho. Nové časy nastaly také v Bradavicích, kde převzali vládu Smrtijedi a už se vůbec nepodobají Bradavicím z dřívějška. Podaří se triu přes všechny nepřízně osudu splnit poslání, které jim zanechal Brumbál?


zdroj
Pokaždé když se při čtení této série dostanu k poslednímu dílu, je mi neskutečně smutno. Kouzelnický svět prostě nechci nikdy opouštět a vždycky se k němu ráda vracím. Zároveň jsem ale neskutečně natěšená na poslední díl, protože tady se konečně všechno rozmotá, dozvíme se celou pravdu úplně o všem, zpečetí se některé osudy a i když některé dopadnou jinak, než bychom si přáli, ono to k tomu prostě patří. Tak to totiž chodí v realitě a svým způsobem je dobře, že se kousek reality promítne i do knihy (což opravdu dává smysl, když je celá série realitě naprosto odporující fantasy).


"Nelituj mrtvé, Harry. Lituj živé a především lituj ty kdo žijí bez lásky."

Jak už jsme u Harryho zvyklí, i tady se stihne stát strašně moc věcí. Harry sám prochází asi nejnáročnějším obdobím v životě. V něj totiž všichni vkládají naději, je na něm, aby našel viteály a porazil Voldemorta a to si všechno uvědomuje, nicméně mu to vše nikterak neulehčují nově vznikající pochybnosti o Brumbálovi - Harry si uvědomuje, že ho vlastně dost dobře neznal, zjišťuje spoustu věcí, na které se ho nestihl zeptat a má na něj vztek za to, jak málo informací mu poskytl. Ale samozřejmě ví, že se nemůže jen tak vzdát a hodlá dojít k cíli. Harry má možná nějaké mouchy, ale jsou věci, které na něm obdivuji. A tohle je rozhodně jedna z nich. Titul hrdiny má rozhodně právem a já si nedovedu představit lepšího hrdinu, který by byl tolik podobný normálním lidem, a to kladnými i zápornými povahovými stránkami.


zdroj
Co by ale byl Harry bez svých přátel? Ron a Hermiona jsou snad ti nejlepší parťáci na hledání viteálů. A to i přesto, že se mezi triem po cestě objevují problémy a rozepře, které vyústí ve velké problémy a rozepře. Ronovi, s jeho trochu výbušnější náturou nedělá nejmenší problém být k Harrymu až krutě upřímný a vmést mu do tváře věci, které jsou špatně a nad kterými by měl zauvažovat, ačkoliv to třeba ani není jeho vina. Hermiona zase dokáže Harryho udržet při zemi - přestože se o něčem dohadují a pravdu má Harry, Hermiona je ta pravá osoba proto, aby ho trochu sesadila z výšin a on tak třeba odolal jistým pokušením. Tihle tři pro mě jsou a budou symbolem přátelství - ne dokonalého, bezchybného přátelství, ale právě naopak - přátelství reálného, které se neobjede bez hádek a sporů, ale přesto vám na těch přátelích záleží až moc na to, abyste je nechali jít.


"Opravdový pán Smrti před Smrtí neutíká. Ví, že musí zemřít, a chápe, že ve světě živých jsou mnohem, mnohem horší věci než umírání."

Samozřejmě nás v knize čekala velká závěrečná bitva. A ta se samozřejmě neobejde bez obětí. Většina z vás asi ví, o kterých obětech mluvím, ale nerada bych někomu vyspoilerovala kus příběhu, takže nebudu konkrétní. V knize je několik úmrtí, která prostě nedokážu neobrečet. Ale taky vím, že kdyby nebyly žádné oběti, nebylo by to ono. Tak by to prostě nešlo, aby umírali jen ti zlí. Takže můžeme být klidně naštvaní za to, že nám zemřely oblíbené postavy, můžeme to klidně obrečet, ale Rowlingová věděla, co a proč dělá a muselo to pro ni být stokrát těžší. Ale takhle je to nejspíš správně.


zdroj
Přečtení celé série mě vždycky naplní takovým uspokojením a nadějí, že z toho můžu čerpat ještě dny. Doufám, že nejsem jediná, kdo to tak má, ale já mám zkrátka pocit, že tato série může dát každému člověku opravdu hodně. Není to jen smyšlený příběh o čarodějích, kteří zachraňují svět, nýbrž hluboký příběh, který se vám vryje do srdce, ve kterém se dějí věci tolik podobné událostem, které se dějí i v reálném světě a který vás naučí spoustu důležitých hodnot. A v neposlední řadě je plný Brumbálových mouder, kterých se nám dostane dokonce i po jeho smrti. Ale to jen tak bokem, protože ta pravá moudra nám po přečtení knih naskočí sama. A my se můžeme rozhodnout, jak s nimi naložíme.

Moje hodnocení: 5/5

Máte přečtenou celou sérii? Jak se vy stavíte k postavám, které nás za celou dobu opustily?

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, HP je prostě HP. Pro mě klasika a milovaná sérii. Soouhlasím, že nejde o kouzelný příběh, jistou hloubku to rozhodně má. :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.