YEAR 2017 IN BOOKS

zdroj
Ahoj!
Uplynul další rok, už sedmnáctý ve druhém tisíciletí, což je naprosto nesmyslné. Jednak proto, že je nepochopitelné, jak neskutečně rychle plyne čas a pak taky, že stejně jako nastane osmnáctý rok druhého tisíciletí, mně bude v novém roce také osmnáct let, což... je ještě větší nesmysl. Opravdu doufám, že nejsem jediná, kdo je z toho, jak čas rychle mizí tak zoufalý a zároveň je při každém zakončení roku plný naděje v to, že ten rok následující už bude prostě opravdová bomba. Ale tím si nechci stěžovat. Já myslím, že nejde, aby byl třeba i jediný rok naprosto bezproblémový, protože těžkosti k životu zkrátka patří a potýkat se s nimi musíme neustále. Nedovedu si ale představit, že by úplně každý člověk mohl tvrdit, že byl celý rok naprostá pohroma. Já moc dobře vím, že ať už je rok sebehorší, vždycky se mi vybaví i situace, kdy jsem byla opravdu alespoň na chvíli šťastná a už pro tyto chvíle prostě není možné prohlásit celý rok za propadák. Tak to prostě je a bude. Ale dost filozofování! Tímto jsem vám jen chtěla popřát to nejlepší do nového roku, buďte také plní nadějí, doufejte v úspěchy a ve štěstí a ony si vás nějakým způsobem najdou. A rok 2017 zakončete v plné parádě!

No a dostávám se konečně k podstatě dnešního posledního článku v tomto roce. Samozřejmě vás nemohu ochudit o to, jaký byl můj knižní rok, který byl tedy vyvedený rozhodně. A rovnou se pustím do bilancování. Zatímco loni jsem si dala výzvu přečíst 50 knih a podařilo se mi jich přečíst 56, letos jsem se pokusila trochu hecnout a navýšila jsem si výzvu na 70 knih. A kolik jsem jich nakonec přečetla? 85! A těchto 85 knih mělo dohromady nějakých 32 0000 stran.To je pro mě naprosto neuvěřitelné číslo, protože já jsem nikdy nepatřila k těm rychločtenářům, které mohu jen a jen obdivovat a najednou je před mnou tohle pro mě velké číslo. Nutno říct, že nejvíce knih se mi podařilo přečíst samozřejmě v létě a naopak teď od září už to taková sláva nebyla, ale přesto jsem dosáhla 85 přečtených knih, za což jsem opravdu ráda. Nicméně příští rok asi už navyšovat nebudu, protože s blížící se maturitou opravdu nevím, kolik knih budu schopna přečíst... Ačkoliv pak mě zase budou čekat 4 měsíce volna, že... A pro zajímavost, nejkratší přečtenou knihou byla Morrighan od Mary E. Pearson (82 stran) a nejdelší Harry Potter a Fénixův řád od J. K. Rowling s 800 stranami. Ráda bych vám napsala taky seznam úplně všech knih, které jsem přečetla, než se dostanu k oblíbencům. Ale to nebudu nijak okecávat, jen tak pro vaši představu, co vše jsem přečetla.

KNIHY, KTERÉ JSEM PŘEČETLA

Leden 2017
Milníky na mé cestě (Miley Cyrus) 
Kluk od vedle (Janet Quin-Harkin) - rerading
Mrazivý oheň (Amanda Hocking)
Historie nás dvou (Rachel Harris)
Harry Potter a vězeň z Azkabanu (J. K. Rowling) - rereading
Život po tobě (Jojo Moyes)

Únor 2017
Bábovky (Radka Třeštíková)
Glee - Jak to začalo (Sophia Lowell)
Léto na druhý pokus (Morgan Matson)
Láska jako z filmu (Victoria Van Tiem)
Anna and the French Kiss (Stephanie Perkins)
Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry)

Březen 2017
Krvavé ostří (Sarah J. Maas)
Harry Potter a Ohnivý pohár (J. K. Rowling) - rereading
Láska k nakousnutí (Alexander Stainforth)
Poselství růží (Leila Meacham)

Duben 2017
Sedmilhářky (Liane Moriarty)
Psí poslání (W. Bruce Cameron)
Oko za oko (Jenny Han, Siobhan Vivivan)
Dvůr mlhy a hněvu (Sarah J. Maas)
Sen o Somersetu (Leila Meacham)
Povídky malostranské (Jan Neruda)

Květen 2017
Selekce (Kiera Cass)
Mé sladké šestnácté století (Rachel Harris) - rereading
A Court Of Wings And Ruin (Sarah J. Maas)
Lola a kluk od vedle (Stephanie Perkins)
Harry Potter a Fénixův řád (J. K. Rowling) - rereading

Červen 2017
Elita (Kiera Cass)
První (Kiera Cass)
Políbená ledem (Amanda  Hocking)
Maminka (Jaroslav Seifert)
Náhradní kluk (Kasie West)
Cinder (Marissa Meyer)

Červenec 2017
Láska a gelato (Jenna Evans Welch)
Léto, kdy jsme se potkali (Robin Constantine) 
Léto, kdy jsem zkrásněla (Jenny Han) - rereading
Pasažérka (Alexandra Bracken)
Bez tebe to není léto (Jenny Han) - rereading
Vždycky budeme mít léto (Jenny Han) - rereading
Falešný polibek (Mary E. Perason)
Zvuk slunečních hodin (Hana Androniková)
Scarlet (Marissa Meyer)
Morrighan (Mary E. Pearosn)
Fangirl (Rainbow Rowell)
Prokletý princ (Erin Watt)

Srpen 2017
Cress (Marissa Meyer)
Dcera (Kiera Cass)
Winter (Marissa Meyer)
Koruna (Kiera Cass)
Krycí jméno Verity (Elizabeth Wein)
Illuminae (Amie Kaufman, Jay Kristoff)
Všem klukům, které jsem milovala (Jenny Han) - rereading
P. S. Stále tě miluju (Jenny Han) - rereading
Cestovatelka (Alexandra Bracken)
Vampýrská akademie (Richelle Mead)

Září 2017
Isla a šťastné konce (Stephanie Perkins)
Šepotání (A. G. Howard)
Mrazivý polibek (Richelle Mead)
Kdo chytá v žitě (J. D. Salinger)
Hvězdy nad hlavou (Marissa Meyer)
Stínem políbená (Richelle Mead)
Moons Geschichte (Nicole Meister)
Říše bouří (Sarah J. Maas)

Říjen 2017  
Divotání (A G. Howard)
Palác lží (Erin Watt)
Stařec a moře (Ernest Hemingway)
Dívka z inkoustu a hvězd (Kiran Milwood Hagrave)
Georgette píše otci (Anne Gesthuysen)
Harry Potter a princ dvojí krve (J. K. Rowling) - rereading

Listopad 2017
Zrcadlení (A. G. Howard)
Hedvábník (Robert Galbraith)
Oheň a plamen (Jenny Han, Siobhan Vivian)

Prosinec 2017
Maryša (Alois Mrštík, Vilém Mrštík)
Bajky barda Beedleho (J. K. Rowling) - rereading
Krvavý polibek (Richelle Mead)
Harry Potter a relikvie smrti (J. K. Rowling) - rereading
Polibek v New Yorku (Catherine Rider)

17 NEJLEPŠÍCH KNIH ZA ROK 2017
Jelikož jsem letos přečetla více knih než loni, nedovedu si představit, že by se mi povedlo vybrat pouhých 10 nejlepších. Ale povedlo se mi tak nějak vybrat 17...i když... z loňska možná víte, že v tomhle já ráda podvádím a nějaký ten podvod se objeví i tady. Nicméně tohle je prostě to nej z letošního roku a knihy rozhodně nejsou seřazeny nijak podle oblíbenosti, jen jsem je tak nějak oddělila žánrově. 


17. SOMERSET (Leila Meacham)
Hned první kniha a první podvod. Ze zástupců románů tady prostě musím mít sérii Somerset - Poselství růží a Sen o Somersetu. Tyhle dvě krásky prostě patří k sobě a já si každou užila úplně stejně. Byly to naprosto skvělé historické rodinné ságy, každá trošku o něčem jiném. Obě se zabývaly dramaty v rodině, ale Sen o Somersetu mi přišel také trochu více historický, protože se v knize opravdu podstatně promítly události v Americe v 19. století - otroctví a utlačování lidí s černou pletí a válka mezi Severem a Jihem. A do toho je nejpodstatnější rolí celé série bavlníková plantáž Somerset, která byla pro námi sledovaný rod zároveň radostí i prokletím. Naprosto skvělá duologie, kterou mohu jedině doporučit.

16. ŽIVOT PO TOBĚ (Jojo Moyes)
Poslední román trochu navazuje na loňský rok. Loni jsem nemohla vynechat naprosto špičkovou knihu Než jsem tě poznala - a téměř stejně jsem si užila i druhý díl. Kvalit prvního dosahuje opravdu jen velmi málo knih, ale i přesto jsem si na rozdíl od některých jiných čtenářů Život po tobě skvěle užila a prostě jsem jej sem musela zařadit. Louisa a Will jsou navždy v mém srdci a dozvídat se o nich nové věci, sledovat "jejich" osudy, to mě nikdy neomrzí.





15. HEDVÁBNÍK (Robert Galbraith)
Jediný zástupce detektivního žánru je naprosto dokonalé pokračování knihy Volání kukačky. Hedvábník mě úplně dostal, byla jsem stejně napnutá, zmatená a vyvedená z míry jako u prvního dílu a místo mezi šampiony si vysloužil rozhodně oprávněně. Strašně jsem si užívala Cormoranovo netradiční vyšetřování, stejně jako zajímavý vztah mezi ním a Robin a opravdu se nemůžu dočkat třetího dílu. A myslím, že je opravdu velká šance, že by se mohl v tomto článku objevit za rok.




14. 40 DNÍ PĚŠKY DO JERUZALÉMA (Ladislav Zibura)
Jeden jediný cestopis, který jsem letos přečetla (ale stoprocentně jich v roce 2018 bude nejméně o 2 více, protože mám samozřejmě zálusk už na další dvě autorovy knihy), je tato prvotina od prince Ládíka. Ten je pro mě letošním obrovským objevem a je dalším skvělým a inspirativním člověkem, který je však inspirativní tak nějak po svém. Obdivuju jeho "pěškování", miluju jeho poutavý a vtipný styl psaní a vypravování a naprosto si užívám jeho povídání na živo, kdy se prostě každou chvíli za břicho popadám smíchy. A to myslím v dobrém, samozřejmě. Rozhodně můžu říct, že i když třeba nečtete knihy od českých autorů, Ladislavovi byste měli dát šanci, protože... no, tak třeba proto, že jeho originalita nezná mezí.


13. PAPÍROVÁ PRINCEZNA (Erin Watt)
Další kniha je opět jediný zástupce svého žánru - new adult. Přečetla jsem celou sérii a přestože mě celá neskutečně bavila (ačkoliv třetí díl byl trochu slabší), rozhodla jsem se sem zařadit díl první, protože to bylo první vtáhnutí do celého příběhu, seznámení s postavami (a zamilování se do postav..ehm do Eastona) a já zůstala paf. Já prostě mám tyhle tak trochu zvrácený knihy, filmy či seriály o prachatých rodinách a jejich šílených osudech opravdu ráda a přestože jsou mi v reálu na míle vzdálené (asi naštěstí), moc mě baví o nich číst. A proto sem taky patří.




12. LÉTO, KDY JSME SE POTKALI (Robin Constantine)
A teď tu mám pár knih z žánru klasických young adultovek. Začnu dvěma knihami, které jsem přečetla na dovolené u moře. Nevím, jestli to bylo tím mořem, ale tyhle knihy jsem si tak moc užila, že na ně vzpomínám do teď. Léto, kdy jsme se potkali byla kniha s trochu vážnějším tématem (jeden z hlavních hrdinů byl na vozíčku), ale zároveň ne nějak přehnaně a byla zkrátka tak akorát vážná pro dospívající čtenáře. A bylo to krásné, ovšem konkrétně tuto knihu opravdu doporučuju číst hlavně v létě. A nejlépe u moře!




11. LÁSKA A GELATO (Jenna Evans Welch)
No a druhá skvělá letní jednohubka, kterou jsem si zamilovala na první pohled, byla Láska a gelato. Když se v knize spojí cestování a láska, je to přesně něco pro mě. Tohle mě opravdu hodně bavilo, ihned jsem si samozřejmě zamilovala skvělého Lorenza a hlavní hrdinka, která to v životě neměla úplně jednoduché, byla taky skvělá. Možná se může zdát, že kniha není žádná bomba, ale mě opravdu zasáhla a bylo to zkrátka to pravé ořechové a proto nemůžu jinak, než ji do toho nej zařadit.




10. FANGIRL (Rainbow Rowell)
Tohle bylo obrovské překvapení! Od autorky jsem četla už Eleanor a Park, což se mi opravdu moc líbilo, ale musím říct, že jsem od knihy asi čekala ještě trochu něco víc. Nicméně Fangirl mě neskutečně překvapila jednak tím, jak moc se mi líbila a jak rychle se i přes svou tloušťku četla. S Cath jsem se dokázala skvěle sžít a ona s její sestrou mě dost bavily, protože jsem si připadala jako takový mix obou sester. Celý příběh bylo takové pohlazení a já se od něj nemohla odtrhnout. A jsem opravdu ráda, že Rowell napsala i samotnou povídku, jejíž autorkou je Cath a na kterou už se moc těším.






9. ANNA AND THE FRENCH KISS (Stephanie Perkins)
Dalším takovým podobným kouskem je kniha Polibek pro Annu, kterou jsem já četla v angličtině. Přečetla jsem celou trilogii a všechny tři knihy byly naprosto dokonalé, ale přesto mi z tří párů v hlavě nejvíce utkvěl asi Étienne a Anna, a proto jsem ze série jako tu nejlepší knihu vybrala první díl. Páni, jak mně se tohle líbilo! Kromě toho, že tihle dva byli neskutečně sladcí, ještě k tomu tady byla Paříž! A mám pocit, že Stephanie píše trochu jiné love story...Může se sice zdát, že je to zase to, o čem jste četli už stokrát, ale když čtu knihu od této autorky, vždycky mám tak trochu jiný pocit, než u jakékoliv jiné. Ono je to prostě něčím své a tak trochu originální a já si to skvěle užívám.

8. NAVŽDY S LÁSKOU LARA JEAN (Jenny Han)
Poslední zástupce young adult žánru a kniha, která tu prostě nemohla chybět. Čekala jsem na ni přes rok a opravdu to za to stálo. Trilogie Všem klukům, které jsem milovala si opravdu nemohla přát lepší zakončení. Tohle bylo skvělé. Lara Jean a Peter se zase vypořádávali s jinými problémy, ale bylo podle mě krásně vidět, jak oba od prvního dílu vyspěli a na některé věci se dívají trochu jinak. V závěrečném dílu se objevilo spoustu postav, zpečetilo se mnoho osudů a možná z nostalgie (ale spíš proto, že to bylo vážně skvělé) jsem sem knihu musela zařadit.



7. SELEKCE (Kiera Cass)
Jedním zástupcem dystopie, kdy jsem zase přečetla celou sérii, je Selekce. Ale mezi nejlepší knihy jsem se rozhodla zařadit první díl. Naprosto miluju celou sérii, jak o Americe, tak o Eadlyn, ale přesto, ten první díl, zamilovávání se, to bylo prostě asi nejlepší. Selekce je takový druh dystopie, který se tváří nevinně, schovává se za pěkné šaty a reality show, ale přitom i tady se dějí vážné věci a rozhodně to není jen nějaká pohádka. A to se mi na knize (knihách) líbilo.




6. FANTASTICKÁ ZVÍŘATA A KDE JE NAJÍT - PŮVODNÍ SCÉNÁŘ (J. K. Rowling)
A volně se přesouváme k poslednímu oddílu - fantasy knihám. Asi před rokem jsem viděla film Fantastická zvířata a čekala na scénář k filmu. A přestože šlo vlastně o zopakování film, bylo to šíleně dobré. Stejně jako film. Mlok (Newt) je dokonalý hrdina, stejně skvělé byly i vedlejší postavy a že se Rowlingové podařilo přijít se stejně dobrým příběhem, jako je Harry Potter, to je.. no dobře, není to neuvěřitelné, ale je to skvělé. A vy se uričtě alespoň podívejte na film, pokud jste ho ještě neviděli.



5. FALEŠNÝ POLIBEK (Mary E. Pearosn)
Jedno velké překvapení! Strašně mě zaujal koncept knihy, kdy celou dobu hádáme, kdo je princ a kdo zabiják a bylo to lepší než jsem čekala. Moc mě potěšilo, že se hlavní hrdinka přidává k té hrstce hrdinek, které jen celou dobu nefňukají, ale jsou odhodlané za sebe a svou budoucnost bojovat a nebojí se podniknout téměř cokoliv. Tím mi trochu připomínala Aeiln ze Skleněného trůnu. Rozhodně oceňuju taky to, že jsem si vůbec nebyla jíst tím, kdo je kdo a celý příběh mě naprosto dostal. Opravdu, už abych přečetla druhý díl, který se třeba dostane do tohoto článku za rok. To nevím, ale vím, že Falešný polibek na to kvalitu má.



4. ŠEPOTÁNÍ (A. G. Howard)
A přichází řada na celé fantasy série, které jsem letos přečetla.U Šepotání jsem se ještě rozhodla nepodvádět a zařadila jsem tu jen první díl. To bylo první setkání se s Říší divů, s velmi originálním stylem psaní autorky, s okouzlujícím Morfeem a sladkým, ale někdy až moc ochranitelským Zachem a samozřejmě s Alyssou a celou její Alenkovskou linií. Šepotání si tak nějak žije po svém a mě okouzlilo. A velký podíl na tom má samozřejmě i Morfeus. Tato série si prostě žije po svém a byla dokonalým zpestřením roku.




3. VAMPÝRSKÁ AKADEMIE, MRAZIVÝ POLIBEK, STÍNEM POLÍBENÁ, KRVAVÝ SLIB (Richelle Mead)
A jde se podvádět. Z této série mi sice zbývají ještě dvě knihy, ale už teď vím, že budou skvělé. Protože tohle už nejde nijak pokazit. První čtyři knihy, které jsem stihla přečíst, mě vždycky totálně překvapily a přestože mám pocit, že každý díl předčil ten předchozí, nedokážu říct, který byl ten nejlepší. V každém dílu se hlavní hrdinka Rose posouvá, mění se, zjišťuje nové a nové věci a dějí se stále více šokující události. A já to zbožňuju.



2. MĚSÍČNÍ KRONIKY (Marissa Meyer)
Měsíční kroniky (Cinder, Scarlet, Cress a Winter) jsem přečetla celé a takovou dokonalost jsem tedy nečekala. Tohle je vlastně spíš sci-fi, ale nevadí. Stejně jako u VA, i tady se děly neustále více a více šokující události a já nestačila překvapením zavírat pusu. Postava, která se mi nejvíce vryla do srdce svým šarmem a humorem je jistě Thorne, ale byla tady celá škála rozmanitých postav, které se skutečně jen tak nevidí. A co se všechno stačilo stát? O můj Bože! Tolik akce, tolik nervů, jestli se něco nepokazí, jestli někdo neumře a tak podobně, to vše se se mnou táhlo v průběhu celé série. A tak to má přece být, ne? Takže tyto knihy si tady rozhodně čestné místo zaslouží.





1. KRVAVÉ OSTŘÍ, ŘÍŠE BOUŘÍ, DVŮR MLHY A HNĚVU, A COURT OF THORNS AND ROSES (Sarah J. Maas)
No a tento poslední podvod jsem úmyslně nechávala až nakonec, protože přesto, že tady knihy nemám seřazené podle oblíbenosti, tyto čtyři knihy od jedné autorky mají asi pomyslné první místo mezi všemi přečtenými knihami a myslím, že Sarah J. Maas bych mohla klidně prohlásit autorkou roku.. stejně jako loni. Přečetla jsem od ní dvě knihy ze série Skleněný trůn a dvě ze série Dvůr trnů a růží a stále vzpomínám na to, jak úžasné byly. Všechny. Krvavé ostří a Říše bouří se sice obě odehrávaly v úplně jiných částech Aelinina/Calaenina života, ale obě byly stejně úžasné. Přestože Krvavé ostří je povídkovou knihou, které moc lidí nemá v oblibě, autorka se jí zhostila stejně dobře jako čehokoliv jiného. A po tom všem, co se stalo v Říši bouří, jsem měla pocit, jako bych na chvíli ztratila dech.
A série Dvůr - Dvůr mlhy a hněvu byl přesně tak skvělý, jak všichni říkali. Tolik se toho změnilo, jak v příběhu, tak s mým vnímáním některých postav a byla to naprostá pecka. A já nemohla vydržet čekání na český překlad A Court Of Wings And Ruin, takže jsem si jej musela přečíst v angličtině a nedokážu se vůbec rozhodnout, který z dílů byl lepší. Tohle byla opravdu další obrovská bomba a mám radost, že i takhle tlustou a docela těžkou fantasy jsem si v angličtině dokázala užít úplně stejně, jako v češtině. Momentálně mám pocit, že nastane-li rok, aniž bych si přečetla knihu od této autorky, o hodně bych přišla. Naštěstí s tím si teď nemusím dělat starosti, protože Sarah píše jako na běžícím páse. A asi si můžete být jisti. že její knihy se tu také objeví i za rok, dost možná přesně na tomto místě.

Pokud si někdo dal opravdu tu práci s přečtením celého obsáhlého článku, právě teď se dočkal toho, že mu ještě jednou ze srdce přeji jen to nejlepší do nového roku, samozřejmě hodně zdraví, což není jen pouhá fráze, ale něco, co je opravdu důležité a především taky spoustu lásky. Bez té se totiž dost dobře žít nedá, jak nám neustále ukazují i naši knižní  hrdinové.

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2018!

Ivett

2 komentáře:

  1. Šťastný Nový rok i tobě. :) Krásný, vyčerpávající přehled. Takhle zpětně se podívat na vše co knižního se událo je skvělé. :)) Do nového roku přeji spoustu skvělých přečtených knih. :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.