STÍNEM POLÍBENÁ (Richelle Mead)

Původní název: Shadow Kiss
Český název: Stínem políbená
Autor: Richelle Mead
Série: Vampýrská akademie
Počet stran: 328
Nakladatelství: Domino
Překlad: Katrin Ebrová-Chýlová
Rok vydání: 2008 (EN), 2010 (CZ)
Žánr: young adult, fantasy
Anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.
Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!
Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?
 

Moje recenze:
Rose se vypořádává s událostmi, které nedávno zažila - první dva Strigojové, které zabila a především smrt Masona. A zdá se, že špatné dny ještě nekončí. S Rose se děje něco divného a ona se snaží přijít na to, co, nicméně výsledek jejího pátrání ji moc nepotěší. Navíc ona a Dimitrij se od sebe stále nedokážou odpoutat, ale Rose se pořád neodhodlala se s tím někomu svěřit. Lissa a Adrian prozkoumávají další a další schopnosti éteru, což zapříčiní Christianovu žárlivost, ačkoliv k ní nemá důvod, neboť Adrian se stále snaží okouzlit Rose. A ani Strigojové si nedávají pohov a bohužel se s nimi setkáme. Jaká pohroma se stane tentokrát?


zdroj
Mrazivý polibek skončil pro Rose dost smutně - s přáteli se dostala do střetu se Strigoji, zabila své první dva a přišla o Masona. Z toho jsem byla naprosto zničená, nicméně můžu říct, že po tomto dílu jsem ještě zničenější. Což je samozřejmě naprosto skvělé. Tedy svým způsobem, ale rozhodně to vypovídá o skvělých schopnostech Richelle Mead. Ve Stínem políbené opět trochu přitvrdila a přestože máte většinu knihy pocit, že vše plyne tak nějak poklidně, že tu sice jsou nějaké problémy, ale nic až tak zničujícího, Richelle vás vždycky dokáže překvapit a naprosto dostat.


,,Nebojíš se vrhnout do nebezpečí, ale děsíš se, že by se v nebezpečí mohl ocitnout někdo jiný."


Na Rose se opravdu podepisuje vše, co v poslední době zažívá. Stále je to tak skvělá, vtipná, drzá, sarkastická Rose, která si nenechá nic líbit, ale mám tušení, že až se s ní setkám příště, bude možná trochu jiná. To už teda předbíhám, ale opravdu doufám, že přes všechno, co se stane, neztratí samu sebe. Teď ještě navíc zjišťuje, že to, že je stínem políbená a správně by vlastně neměla patřit mezi živé, s sebou nese nějaké následky, které se začínají dostávat na povrch. A stále bojuje se svými city k Dimitrijovi. Já chápu, že je Rose neskutečně silná a spoléhám především sama na sebe, ale občas už jsem měla sto chutí na ni zakřičet, ať se alespoň s něčím někomu svěří a trochu si od té tíhy uleví. Zároveň je však rozhodně obdivuhodné, jak své potřeby umí potlačit a zaměřit se vždy především na bezpečí Morojů, které má chránit, ačkoliv tím trochu ubližuje sobě.


zdroj
Konečně můžu říct, že jsem si doopravdy zamilovala pár Rose a Dimitrij. Stále tedy naprosto miluju Adriana, kterého mi především ke konci knihy bylo strašně líto, a kdyby skončili, rozhodně bych nebyla proti, ale Rose a Dimitrij mají pouto, které se jen tak nevidí. A to se stále jen prohlubuje. Ovšem staly se jisté věci a já vůbec nevím, jak se vše vyvine dál. Bylo by nádherné, kdyby ty skvělé páry byly vždycky prostě šťastní, ale to prostě nejde... A vlastně by to byla i nuda, takže zkrátka uvidíme, jak to s nimi bude pokračovat.


"Nejdřív se starej o to, jak zůstat naživu. Pak se starej o to, jak budeš žít."

Opět se toho stalo neskutečně moc, zjistili jsme další nové informace o světě vampýrů, strachovali se o své hrdiny a tento díl už opravdu skončil tak, že nutně potřebujete další. Strašně se těším, ale zároveň mám trochu strach, co mám očekávat. Jsem si jistá, že Richele přijde se spoustou nových odhalení a nových nebezpečí, problémů. komplikací, ale snad přijde i se šťastnými chvílemi, protože ty teď Rose a vůbec všichni potřebují nejvíc. Řeknu vám, že je opravdu těžké psát recenzi na Vampýrskou akademii, aniž byste vyzradili půlku děje, protože se toho zkrátka vždycky stane tolik. Můžu vás ale ujistit, že kvalita série rozhodně neupadá, právě naopak a jsem si jistá, že mě ještě hodně překvapí.

Moje hodnocení: 5/5

Taky si myslíte, že Vampýrská akademie stále jen více a více graduje? Jak se vám série líbí?

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, naprosto souhlasím. :) Celá série má rozhodně gradující tendenci. :) Nejprve jsem byla skeptická, ale knihy mě naprosto dostaly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mě tedy dostávají taky :) Moc děkuju za pochvalu a snad se mi bude série líbit i nadále :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.