DÍVKA Z INKOUSTU A HVĚZD (Kiran Milwood Hargrave)

Původní název: The Girl Of Ink And Stars
Český název: Dívka z inkoustu a hvězd
Autor: Kiran Milwood Hargrave
Série: -
Počet stran: 232
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Kryštof Herold
Rok vydání: 2016(EN), 2017(CZ)
Žánr: fantasy, pro děti, young adult
Anotace: Od chvíle, kdy na ostrov dorazil guvernér Adori, nikdo nesměl překročit hranici mezi Gromerou a zbytkem ostrova. Isabelle ale i tak sní o tom, že jednou prozkoumá každičký centimetr Zapomenutého území, které leží hned za hranicemi. Svůj sen si splní, když zmizí její nejlepší kamarádka a Isabelle se vetře do pátrací skupiny - je přeci dcerou kartografa. Kdo jiný by měl skupinu provést nebezpečnou pustinou jen za pomoci map a hvězd? 

Moje recenze:
Isabelle se svým otcem žije na ostrově, jehož lidé nežijí v úplně nejlepších podmínkách od doby, kdy mu začal vládnout guvernér Adori a ostrov rozdělil na dvě části, přičemž obyvatelé ostrova mohou žít jen na jedné.  To se Isabelle moc nelíbí, protože jako dcera kartografa touží po prozkoumání a zmapování co nejvíce oblastí. Isa také ráda naslouchá až neuvěřitelným příběhům o ostrově, které jí vypráví její otec a věří každému slovu a ráda by o příbězích zjistila více. Přestože Isabelle jako mnoho jiných lidí opovrhuje guvernérem, její nejlepší kamarádkou je právě jeho dcera. A částečně právě díky ní Isabelle zjistí pravdu o pověstech a příbězích a zažije své vlastní dobrodružství.

zdroj
Dívka z inkoustu a hvězd je podle mě docela jedinečný příběh, který se na poli young adult literatury jen tak nevidí. Samozřejmě se řadí taky mezi příběhy pro děti, ale je zpracován tak, že i dospělý čtenář si z něj odnese mnoho zajímavých myšlenek. Rozhodně se jí tedy nedá upřít jistá originalita. A dle mého názoru, i kdyby se vám kniha nelíbila, rozhodně se vám některé myšlenky vryjí do paměti a zasáhnou vás.

“Each of us carries the map of our lives on our skin, in the way we walk, even in the way we grow.” 

Zároveň si myslím, že pro to, aby se vám kniha líbila, musíte být ten správný typ člověka pro toto čtení. Jak už jsem trochu zmínila, jde zejména o myšlenkovou knihu a vám zkrátka musí tento způsob příběhu vyhovovat. Trochu mi svým zpracováním připomínala Malého prince. Tím tyto knihy rozhodně nechci srovnávat, ale Malý princ je jistě nejen pro mě knihou plnou myšlenek a na podobném principu pracuje i tato kniha. Máme tady sice fantasy příběh se vším všudy, ale mám pocit, jakoby byl až tak trochu vedlejší linkou.

O samotném příběhu bych toho radši moc neprozrazovala, protože na fantasy knihu, která už dále nepokračuje je přece jen poměrně krátká, takže bych vám toho nerada řekla až příliš. Každopádně délka knihy je možná trochu její minus. Často se nesetkáte s takto krátkými fantasy, které by navíc neměly x dalších dílů a někdy chvilku trvá, než se vám podaří do nového světa pořádně dostat. Nemyslím, že by bylo nějak těžké se do světa této knihy rychle dostat, už proto, že se jde docela jednoduše vžít do života, jaký obyvatelé ostrova žijí, ale spíš se mi nepovedlo dostat si úplně pod kůži postavy. A tak se stalo, že se v příběhu udály docela podstatné události týkající se některých postav a se mnou to nic moc neudělalo. Což by asi úplně nemělo.

zdroj
Nicméně můžu říct, že hlavní hrdinku Isabelle jsem opravdu měla ráda a myslím, že měla v hlavě všechno pěkně srovnané. Naopak její nejlepší kamarádku jsem moc v lásce neměla, někdy mě opravdu štvala, ale zároveň byly situace, kdy jsem byla jejím chováním mile překvapená. Celý příběh se mi ale líbil a autorčiny nápady byly zajímavé, ale mám pocit, že některé části byly možná trochu uspěchané a zasloužily by si třeba trochu více vysvětlení. Přece jen, je to prostě fantasy a tam je spousta vysvětlování vždycky potřeba.

"The threads of problems dangled in front of me, and I tried to think of a way to weave them into a solution"


Co musím rozhodně zmínit je grafické zpracování. Už od nádherné obálky, která se mi líbí jak v reading copy verzi (za tu děkuji Humbooku!), tak ve finální verzi, až po překrásnou grafiku uvnitř knihy, kde samozřejmě nechybí ani mapa. Jak jinak, u knihy o kartografech. Jak jsem řekla, pokud toužíte především po spoustě příběhu a nejste moc citátový typ, asi kniha nebude úplně pro vás. Na druhou stranu já jsem byla některými částmi knihy ohromena a i po dějové stránce se mi knihy líbila a mé výtky rozhodně nejsou nikterak velké. Tady si tedy asi sami musíte rozhodnout, zda knihu uznáte pro sebe za vhodnou, nicméně za mě je to neskutečně milá knížka se zajímavým příběhem a spoustou krásných myšlenek. A skvostnou grafikou.

Moje hodnocení: 4/5

Taky už jste měli možnost si tuto knihu přečíst? Jak zapůsobila na vás? A popřípadě, máte si ji v plánu přečíst?

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, knihu jsem zatím nečetla, ale rozhodně ji mám v plánu. :))

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.